Макрон: Трябва да сме предпазливи към всяко ново разширяване

https://www.24chasa.bg/novini/article/6867479 www.24chasa.bg

Придържаме се към споразумението с Иран, каквито и да са американските решения

Аз съм за сближаването на Балканите към ЕС, но трябва да сме предпазливи и стриктни към всяко ново разширяване. Водят се дискусии. Трябва да бъдат подпомогнати всички страни, които правят реформи и напредват към Европа. Но преди да се направи истинска реформа в ЕС, която да позволи по-доброто му функциониране, не бива да се върви към разширяване. През последните години Европа бе отслабена от мисълта, че трябва непрекъснато да се разширява. Така няма да направим услуга нито на страните кандидатки, нито на нас самите.

Аз съм за това Западните Балкани да водят засилен стратегически диалог с ЕС и да получат перспектива, като ние следим реформите и ги окуражаваме, но без снизхождение и лицемерие.

Това заяви преди началото на срещата за Западните Балкани в София френският президент Еманюел Макрон.

ЕС трябва да защитава европейските компании, които правят бизнес с Иран, от санкциите, наложени от САЩ във връзка с ядрената програма на Техеран, посочи още той, като подчерта, че от самото начало Европа е единна и има волята да изгради мир и стабилност в региона. Според него постигнатото през 2015 г. споразумение е важен елемент в постигането на тази стабилност.

„Затова ние го подкрепяме. Нашите министри на въшните работи заедно с госпожа Могерини се срещнаха с иранския външен министър преди два дни и постигнаха напредък в тази посока, така че ние ще се придържаме към рамката на споразумението, каквито и да са американските решения. Ще направим това по много конкретен начин, чрез нашата политическа ангажираност и като направим така, че компаниите ни да могат да останат да работят в Иран.“ Той подчерта, че ЕС трябва да опита да защити най-вече малките и средните предприятия.

Френският президент посочи също, че споразумението от 2015 г. не е перфектно и трябва да бъде допълнено със споразумение в ядрената сфера след 2025 г. по специално по въпроса за балистичните ракети. Започнали сме дискусиите в това отношение.

„По отношение на споразумението с Иран има много голямо единство между Германия, Франция и Великобритания, но вчера имаше и голямо европейско единство да припомним ангажимента си за запазване на стратегическия и икономическия суверенитет на Европа”, каза още Макрон.

По отношение на американските мита за европейските стоки френският президент заяви, че САЩ трябва да дадат яснота, че страните от ЕС ще бъдат изключени от митата без никакви условия.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Рок легендата Милена яхна мощен чопър и оглуши столичнната улица "Раковска", видя "България Днес". Авангардната музикантка както винаги блестеше в класически хеви-метъл стил, окичена с тежки обеци, пиърсинги, дебели гривни и масивни кубинки. Любопитен детайл от визията на Милена бе закичената на раницта й плюшена играча, подмятана от вятъра,

Петър Янков е управител на метеорологичния офис на ТВ-МЕТ. Роден е на 7 юли 1961 г. в Пловдив. Завършва Физическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", специалност ДМетеорологияУ. Има 13-годишен опит като синоптик във Военновъздушните сили. "България Днес" разговаря с него за времето по абитуриентските балове,

"Господ ще съди крадлата! Присъдата за постъпките й ще дойде отгоре". Това заяви пред "България Днес" отец Иван след поредния обир в църквата в приюта му в софийското село Нови хан. "Това е място, на което човек получава благословение. На тази жена не искам да кажа нищо. Но тя ще получи своето възмездие за това, което е сторила,