Макрон: Трябва да сме предпазливи към всяко ново разширяване

https://www.24chasa.bg/novini/article/6867479 www.24chasa.bg

Придържаме се към споразумението с Иран, каквито и да са американските решения

Аз съм за сближаването на Балканите към ЕС, но трябва да сме предпазливи и стриктни към всяко ново разширяване. Водят се дискусии. Трябва да бъдат подпомогнати всички страни, които правят реформи и напредват към Европа. Но преди да се направи истинска реформа в ЕС, която да позволи по-доброто му функциониране, не бива да се върви към разширяване. През последните години Европа бе отслабена от мисълта, че трябва непрекъснато да се разширява. Така няма да направим услуга нито на страните кандидатки, нито на нас самите.

Аз съм за това Западните Балкани да водят засилен стратегически диалог с ЕС и да получат перспектива, като ние следим реформите и ги окуражаваме, но без снизхождение и лицемерие.

Това заяви преди началото на срещата за Западните Балкани в София френският президент Еманюел Макрон.

ЕС трябва да защитава европейските компании, които правят бизнес с Иран, от санкциите, наложени от САЩ във връзка с ядрената програма на Техеран, посочи още той, като подчерта, че от самото начало Европа е единна и има волята да изгради мир и стабилност в региона. Според него постигнатото през 2015 г. споразумение е важен елемент в постигането на тази стабилност.

„Затова ние го подкрепяме. Нашите министри на въшните работи заедно с госпожа Могерини се срещнаха с иранския външен министър преди два дни и постигнаха напредък в тази посока, така че ние ще се придържаме към рамката на споразумението, каквито и да са американските решения. Ще направим това по много конкретен начин, чрез нашата политическа ангажираност и като направим така, че компаниите ни да могат да останат да работят в Иран.“ Той подчерта, че ЕС трябва да опита да защити най-вече малките и средните предприятия.

Френският президент посочи също, че споразумението от 2015 г. не е перфектно и трябва да бъде допълнено със споразумение в ядрената сфера след 2025 г. по специално по въпроса за балистичните ракети. Започнали сме дискусиите в това отношение.

„По отношение на споразумението с Иран има много голямо единство между Германия, Франция и Великобритания, но вчера имаше и голямо европейско единство да припомним ангажимента си за запазване на стратегическия и икономическия суверенитет на Европа”, каза още Макрон.

По отношение на американските мита за европейските стоки френският президент заяви, че САЩ трябва да дадат яснота, че страните от ЕС ще бъдат изключени от митата без никакви условия.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Жорди Гомес вече официално не е футболист на "Левски". Халфът и "сините" се разделиха по взаимно съгласие и той ще продължи кариерата си в "Омония" (Никозия). Испанецът се появи на "Герена" вчера преди тренировката на тима, видя "България Днес". Той влезе в съблекалнята и си взе довиждане със съотборниците си.

Бившият национал Велизар Димитров стана строител! Главният скаут на ЦСКА-София навлиза в бизнеса с недвижими имоти. Димитров е създал фирма за строителство в София, където ще вложи част от парите, спечелени по време на футболната му кариера. Има си и съдружник. Това е шефът на федерацията по снукър Олег Велинов.

Нова телевизия спира предаването на Милен Цветков. Новината бе обявена в прессъобщение за акцентите в есенния тв сезон. Причините не се посочват. В късния часови пояс, на мястото на "Часът на Милен Цветков", телевизията ще продължи излъчването на забавно съдържание, филми и сериали, съобразно предпочитанията на зрителите,