Порожанов откри днес новата сграда на Общинска служба по земеделие "Източна"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6867886 www.24chasa.bg
Румен Порожанов. Снимка Архив

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов откри днес новата административна сграда на Общинска служба по земеделие "Източна", съобщи БТА. Службата се намира на ул. "Бистришко шосе" 26, в.з. Малинова долина в София.

"Правим това откриване в много знаков за България ден, когато се провежда Срещата на върха ЕС - Западни Балкани", отбеляза Порожанов.

В реновирания офис на службата започва работа и Националната генетична лаборатория в животновъдството, както и поземлен архив с голяма база данни. В нея е събрана документацията за общо 26 землища, които попадат в източния район - Подуене, Слатина, Искър, Изгрев, Кремиковци, Панчарево, част от район Младост. Всички преписки са подредени под номера с доказателствения материал, представен от собствениците и последващите документи. Документацията е пренесена от сграда в Панчарево, където е била съхранявана при лоши условия и под заплаха от унищожение. "Архивът е еталон за съхранение на документи със строг и ясен контрол", коментира министър Порожанов.

Националната генетична лаборатория в животновъдството е център за съхранение на генетичните ресурси и изследване на ДНК произхода на животните, което да доказва чистотата на породите. Лабораторията е към Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството /ИАСРЖ/ и е създадена по българо-швейцарски проект,обясни зам.-министърът на земеделието и ханите Цветан Димитров. В момента тече акредитация, а служителите, които ще работят в нея, ще се обучават в лаборатория във Виена, на база споразумение с ФАО и ООН. Тази година са отделени 300 хил. лева, с които да започнат изследванията - първо при едрите преживни животни, а след това и при дребните, "за да може един път завинаги да спрат споровете кое животно е селекционно в България и кое не е", коментира Димитров. Лабораторните изследвания за чистота на породите ще дадат от своя страна възможност на фонд "Земеделие" да определя кои да се финансират по съответните програми и кои не, обясни Димитров. На този етап определянето е визуално, което не е редно, посочи той. Данните ще бъдат свързани със сървъра на ДФЗ и директно ще отиват там.

В лабораторията ще се изследват местни породи, на база на което ще се създаде и генетична банка за съхранение на генофонда. Вече има направени около 1000 проби. България вероятно е последната от европейските държави, в която се открива подобна лаборатория, каза зам.-министърът.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Хранят се със сурово месо Крокодили си отглеждат баща и син в София. Светослав и Тони Георгиеви се грижат от сутрин до вечер за три каймана и още над 200 вида екзотични животни. Крокодилите са при тях отскоро, но бързо се превръщат в техни любимци. Семейството е единственото у нас, което се осмелява да приюти и развъжда хищници.

ДесиСлава за пореден път остави бебето си в рамките на месец. Изпълнителката повери грижите за новороденото на майка си и отпраши в чужбина. Чалга изпълнителката пристигна в Рим, където е на шопинг с половинката си Благой Найденов. Докато разглеждат красотите на Вечния град, майката на певицата не се отделя от наследника на ДесиСлава - Борис.

Изпълнителят Крум стана хаджия. Певецът наскоро посети Божи гроб в Йерусалим. Крум изкара няколкодневна почивка в Израел и не пропусна възможността да посети свещеното за християните място. Певецът разкри, че се е помолил на Божи гроб за здраве, както и за успешна кариера. Той също така е благодарил за живота и възможностите, които получава.