Порожанов откри днес новата сграда на Общинска служба по земеделие "Източна"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6867886 www.24chasa.bg
Румен Порожанов. Снимка Архив

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов откри днес новата административна сграда на Общинска служба по земеделие "Източна", съобщи БТА. Службата се намира на ул. "Бистришко шосе" 26, в.з. Малинова долина в София.

"Правим това откриване в много знаков за България ден, когато се провежда Срещата на върха ЕС - Западни Балкани", отбеляза Порожанов.

В реновирания офис на службата започва работа и Националната генетична лаборатория в животновъдството, както и поземлен архив с голяма база данни. В нея е събрана документацията за общо 26 землища, които попадат в източния район - Подуене, Слатина, Искър, Изгрев, Кремиковци, Панчарево, част от район Младост. Всички преписки са подредени под номера с доказателствения материал, представен от собствениците и последващите документи. Документацията е пренесена от сграда в Панчарево, където е била съхранявана при лоши условия и под заплаха от унищожение. "Архивът е еталон за съхранение на документи със строг и ясен контрол", коментира министър Порожанов.

Националната генетична лаборатория в животновъдството е център за съхранение на генетичните ресурси и изследване на ДНК произхода на животните, което да доказва чистотата на породите. Лабораторията е към Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството /ИАСРЖ/ и е създадена по българо-швейцарски проект,обясни зам.-министърът на земеделието и ханите Цветан Димитров. В момента тече акредитация, а служителите, които ще работят в нея, ще се обучават в лаборатория във Виена, на база споразумение с ФАО и ООН. Тази година са отделени 300 хил. лева, с които да започнат изследванията - първо при едрите преживни животни, а след това и при дребните, "за да може един път завинаги да спрат споровете кое животно е селекционно в България и кое не е", коментира Димитров. Лабораторните изследвания за чистота на породите ще дадат от своя страна възможност на фонд "Земеделие" да определя кои да се финансират по съответните програми и кои не, обясни Димитров. На този етап определянето е визуално, което не е редно, посочи той. Данните ще бъдат свързани със сървъра на ДФЗ и директно ще отиват там.

В лабораторията ще се изследват местни породи, на база на което ще се създаде и генетична банка за съхранение на генофонда. Вече има направени около 1000 проби. България вероятно е последната от европейските държави, в която се открива подобна лаборатория, каза зам.-министърът.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Няколкостотин овцевъди и козевъди подкрепени от много граждани днес се събраха на протест пред МС с искания за по-високи държавни компенсации заради загубите които търпят стопаните в страната след умъртвяването на животни в Странджанско и ограниченията в продажбата на мляко. В знак на протест протестиращите запалиха вълна и изляха част от

Тихомълком у нас е върнат Матей Боев, дясна ръка на Евелин Банев-Брендо в наркобандата, прочула се с прозвището "Кокаинови крале". Боев е докаран в България от италиански затвор, където излежава присъда за дрога. Повод за трансфера му е молба да доизлежи наказанието си в български затвор. Вчера тя бе разгледана от Апелативния съд в София.

Кой е той? Стефан Димитров е дългогодишен ловец и председател на старозагорското Сдружение на ловците и риболовците. Той е награждаван много пъти за дейността си от Националния съюз. - Г-н Димитров, близо 120 000 ловци в страната скочиха срещу промените в Закона за лова, целящи предотвратяване разпространението на болестта африканска чума по