Порожанов: Кампанията по директните плащания приключи успешно (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6867928 www.24chasa.bg
Румен Порожанов Снимка: Архив

Кампанията по директните плащания за 2018 г. е приключила успешно, имахме опцията за нейното удължаване, но не се наложи, обяви пред журналисти днес министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. Срокът за подаване на заявленията беше 15 май и към момента всички 108 600 заявления са приети от Общинските служби по земеделие в страната, а над 107 хил. от тях са завършени, обобщи Порожанов.

Подадените заявление са с близо 2500 по-малко от миналата година, но по различните схеми намалението на площта е с около 48 хил. ха и се дължи повече на пасищата, обясни министърът.

По думите му заявленията все повече съвпадат с платимите площи и извършените разплащания са за около 37 млн. дка директни плащания, предаде БТА.

Положихме максимални усилия окончателният слой за подпомагане да бъде готов към 1 март, преди подаване на заявленията и това е причина за успешното приключване на кампанията, похвали се Порожанов. Това, че срокът не се удължава, ще даде възможност за бързо обработване на заявленията, а фонд "Земеделие" да си направи бързо плана за проверките, които са задължителни, коментира още той.

Министър Порожанов изброи и свързаните с Председателството инициативи на земеделския сектор, сред които открои срещата на разплащателните агенции от ЕС в края на май, неформалния Съвет на министрите по земеделие, форумът за финансовите инструменти в сектора, на който ще се представи и новият пакет за директно финансиране.

С дефицит от близо 25 млн. лева сме в невъзможност да правим допълнително договаряне с биопроизводителите по мярка 11 за биологично земеделие. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов пред журналисти днес, в отговор на въпрос какво ще отговори на сектора, който се готви за протестни действия. Темата за биологичното земеделие е важна и сериозна. В понеделник ще имам среща с легитимната организация на биопроизводителите в България, на която ще обсъдим проблемите им, каза Порожанов, без да уточни коя точно организация е това.

По думите му дадената тази седмица пресконференция от Националната Био Асоциация с председател Слави Трифонов не е сериозна и не би я коментирал.

Проблемите са много, но основен е желанието за допълнително договаряне по мярка 11 от ПРСР "Биологично производство". Бюджетът по нея е 196 млн. лева и след приемите по направленията за животновъдство, в т. ч. и за пчеларство, както и основното перо - растениевъдството, този бюджет е надхвърлен с над 50 млн. лева. Последната оценка, в която влизат и отпадналите биологични производители, показва, че сме в недостиг на близо 25 млн. лева по вече поетите ангажименти, обобщи Порожанов. "Кандидатстването "под условие", договорено по време на служебния кабинет е нещо, което аз лично никога не бих си позволил да направя в контекста на това да подведа един или друг производител да има някакви очаквания", коментира министърът. Пари обаче за това не са намерени.

Истината е, че както за новите, така и за старите бенефициенти няма бюджет, подчерта Порожанов. "Изключително много нарасна броя на биопроизводителите. Не мога обаче да насоча средства от други мерки, тъй като интересът навсякъде е изключително голям и желанието за инвестиции надхвърля в пъти възможното финансиране", коментира още той.

Вторият проблем е свързан с кампанията за 2017 г. МЗХГ днес приключва със събирането на информация от всички контролиращи и сертифициращи органи и в понеделник ще бъде предоставена на фонд "Земеделие". В рамките на десетина дни след това парите по мярка 11 ще бъдат разплатени. Закъснението ще е с около две седмици от индикативния график, каза Порожанов.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившата половинка на нападателя на "Валенсия" Симоне Дзадза - Киара Биази, е по-освободена от всякога. Красивата италианка показа снимките от последната си фотосесия. На някои от кадрите тя е полугола, като закрива гърдите единствено с косата си. На други е облечена в секси бански костюми. Мнозина от последователите на Киара в социалните мрежи

"Ювентус" се оказа най-щедрият откъм трансфери клуб през това лято. "Бианконерите" похарчиха цели 256,9 милиона евро за нови футболисти преди старта на новия сезон. Битката за скудетото в италианското калчо започва тази вечер. Първата битка е очаквана с огромен интерес от цял свят, тъй като мегазвездата Кристиано Роналдо ще направи своя официален

Сериозен конфликт между треньора на "Лудогорец" Пауло Аутори и футболистите се заражда в съблекалнята, научи "България Днес" от свой достоверен източник в клуба. "Орлите" завършиха само 1:1 при гостуването си на "Зрински" (Мостар) в реванша от третия предварителен кръг за Лига Европа, като в първия мач бяха спечелили с 1:0 и с общ резултат 2:1