Макрон: Франция подкрепя България за еврозоната (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6868242 www.24chasa.bg

Франция желае България  да се присъедини към Еврозоната. Всички условия са изпълнени и България може да влезе в преддверието заедно с влизането си в банковия съюз. Това каза френският президент Еманюел Макрон на пресконференция след Срещата на върха в НДК.

За влизането ни в Шенген той каза: Много работа е свършена. Много добре се пазят границите на България. Аз мисля, че първо трябва да реформираме Шенген и Дъблинското  споразумение.

"На срещата на върха бе обсъден въпросът с търговията и бе изказано твърдото мнение, че със САЩ не могат да се водят никакви задълбочени преговори в тази сфера, ако те предварително не обявят трайно освобождаване (на страните от ЕС) от митата (върху износа на метали)", каза Макрон.

Макрон подчерта днес в София, че е за засилен стратегически диалог със Западните Балкани и за европейската перспектива на страните в региона, но същевременно повтори позицията си, че разширяване може да има сред като се извършат необходимите реформи в ЕС.

Що се отнася до Турция, Макрон смята, че в сегашно време няма условия за продължаване на преговорите за евентуално приемане на страната в ЕС, предаде ТАСС.

"Изборът на предприетия от Турция курс не позволява придвижване на преговорите за присъединяването й към ЕС. Смятам, че тази ситуация ще продължи дълго време", каза той, предава БТА.

Френският президент отбеляза, че между Франция и ЕС от една страна и Турция от друга има съвпадение на интересите по проблема с миграцията, както и общи стратегически интереси. "С президента Ердоган много редовно обсъждаме проблемите на Сирия и целия регион", каза Макрон.

"В същото време имаме разногласия за идеи и ценности с Турция. Конкретно в отношенията с президента Ердоган те са обусловени с привързаността на Франция към идеята за правова държава, въпросите на осигуряване на европейската безопасност и гражданския характер на обществото", добави Макрон.

Европейският съюз е съгласен да води преговори със САЩ по търговски въпроси само при условие, че от тяхна страна няма да бъдат въведени нови мита върху металите. Ако САЩ решат да спазват правилата на многостранната търговия и да работят с европейците като със свои съюзници, то тогава ще можем да обсъждаме различни теми, допълни той.

"Позициите, разработени на срещата, както за Иран, така и за търговията, са ясни и силни", подчерта той.

Последиците от излизането на САЩ от споразумението за иранската ядрена програма в краткосрочна перспектива могат да се окажат полезни за компаниите от Русия и Китай, заяви френският президент.

Става дума за краткосрочна перспектива, подчерта той.

"Приоритетите ни са свързани на първо място не с търговията, а с геополитиката. С това да се избегне ескалацията в региона и да се съдейства за стабилността и по-голямата откритост на Иран", отбеляза Макрон.

След пресконференцията премиерът Бойко Борисов публикува видео на фейсбук страницата си, на което се вижда как изпраща президента Макрон до колата му и му пожелава лек полет.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"Левски" смени треньора и на "Герена" има нови методи за подготовка. Един от тях изглежда революционен поне за отборите в София. "Сините" вече тренират на пясък. Или поне тези от играчите, които се възстановяват от различни травми. На паркинга пред съблекалните на "Герена" в специално оградено място бе насипано сериозно количество пясък.

Тази година ще се проведе XXVI-тото издание на уникалния по рода си международен фестивал за авторска македонска песен и изпълнителско изкуство "Пирин Фолк" Сандански. За втора поредна година курортният ни град ще посрещне и участници в конкурса за деца – "Детски Пирин Фолк". На 24 август в Летния театър 20 деца на възраст между 8 и 15 години от

Николай Грозев е роден на 25 юли 1960 г. Средното си образование е завършил в ТМТ "Н.Е. Жуковски" в Сливен, а висшето - в Институт за учители специалисти, отново в областния град. От 1984 до 1990 г. работи като автоинструктор към СБА - Нова Загора. След това в продължение на 17 години е управител в частен бизнес.