Макрон: Франция подкрепя България за еврозоната (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6868242 www.24chasa.bg

Франция желае България  да се присъедини към Еврозоната. Всички условия са изпълнени и България може да влезе в преддверието заедно с влизането си в банковия съюз. Това каза френският президент Еманюел Макрон на пресконференция след Срещата на върха в НДК.

За влизането ни в Шенген той каза: Много работа е свършена. Много добре се пазят границите на България. Аз мисля, че първо трябва да реформираме Шенген и Дъблинското  споразумение.

"На срещата на върха бе обсъден въпросът с търговията и бе изказано твърдото мнение, че със САЩ не могат да се водят никакви задълбочени преговори в тази сфера, ако те предварително не обявят трайно освобождаване (на страните от ЕС) от митата (върху износа на метали)", каза Макрон.

Макрон подчерта днес в София, че е за засилен стратегически диалог със Западните Балкани и за европейската перспектива на страните в региона, но същевременно повтори позицията си, че разширяване може да има сред като се извършат необходимите реформи в ЕС.

Що се отнася до Турция, Макрон смята, че в сегашно време няма условия за продължаване на преговорите за евентуално приемане на страната в ЕС, предаде ТАСС.

"Изборът на предприетия от Турция курс не позволява придвижване на преговорите за присъединяването й към ЕС. Смятам, че тази ситуация ще продължи дълго време", каза той, предава БТА.

Френският президент отбеляза, че между Франция и ЕС от една страна и Турция от друга има съвпадение на интересите по проблема с миграцията, както и общи стратегически интереси. "С президента Ердоган много редовно обсъждаме проблемите на Сирия и целия регион", каза Макрон.

"В същото време имаме разногласия за идеи и ценности с Турция. Конкретно в отношенията с президента Ердоган те са обусловени с привързаността на Франция към идеята за правова държава, въпросите на осигуряване на европейската безопасност и гражданския характер на обществото", добави Макрон.

Европейският съюз е съгласен да води преговори със САЩ по търговски въпроси само при условие, че от тяхна страна няма да бъдат въведени нови мита върху металите. Ако САЩ решат да спазват правилата на многостранната търговия и да работят с европейците като със свои съюзници, то тогава ще можем да обсъждаме различни теми, допълни той.

"Позициите, разработени на срещата, както за Иран, така и за търговията, са ясни и силни", подчерта той.

Последиците от излизането на САЩ от споразумението за иранската ядрена програма в краткосрочна перспектива могат да се окажат полезни за компаниите от Русия и Китай, заяви френският президент.

Става дума за краткосрочна перспектива, подчерта той.

"Приоритетите ни са свързани на първо място не с търговията, а с геополитиката. С това да се избегне ескалацията в региона и да се съдейства за стабилността и по-голямата откритост на Иран", отбеляза Макрон.

След пресконференцията премиерът Бойко Борисов публикува видео на фейсбук страницата си, на което се вижда как изпраща президента Макрон до колата му и му пожелава лек полет.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Антон Станоев - Средната Бирма, обвинен за аферата "Бирмите" за производство и разпространение на цигари менте, вече е на свобода срещу 10 бона гаранция, научи "България Днес". Преди броени дни 2-ри въззивен състав на апелативния спецсъд реши да пусне от ареста Средната Бирма, съобщиха от съда. След акцията срещу нелегалните цигарени фабрики в

Грип тръшна естрадния певец Васко Кеца. Това е най-логичната причина импресариото му Ивайло Манолов да обикаля като луд аптеките в София, видяха топпапараците на "България Днес". Ивайло използва почивните дни, не за да отмаря, а за да отметне някои неотложни домакински задачи. След като обиколи всички магазини и напазарува,

Актьорът от трупата на Народния театър Дарин Ангелов се разхожда сънен, разгърден, брадясал и със рошава коса из центъра на София, видя "България Днес". Артистът, който пред време скочи от сцената, за да спаси зрител от първия ред, който си бе глътнал езика, явно не се притеснява за прическата си, която гримьорите от театъра така или иначе ще