Макрон: Франция подкрепя България за еврозоната (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6868242 www.24chasa.bg

Франция желае България  да се присъедини към Еврозоната. Всички условия са изпълнени и България може да влезе в преддверието заедно с влизането си в банковия съюз. Това каза френският президент Еманюел Макрон на пресконференция след Срещата на върха в НДК.

За влизането ни в Шенген той каза: Много работа е свършена. Много добре се пазят границите на България. Аз мисля, че първо трябва да реформираме Шенген и Дъблинското  споразумение.

"На срещата на върха бе обсъден въпросът с търговията и бе изказано твърдото мнение, че със САЩ не могат да се водят никакви задълбочени преговори в тази сфера, ако те предварително не обявят трайно освобождаване (на страните от ЕС) от митата (върху износа на метали)", каза Макрон.

Макрон подчерта днес в София, че е за засилен стратегически диалог със Западните Балкани и за европейската перспектива на страните в региона, но същевременно повтори позицията си, че разширяване може да има сред като се извършат необходимите реформи в ЕС.

Що се отнася до Турция, Макрон смята, че в сегашно време няма условия за продължаване на преговорите за евентуално приемане на страната в ЕС, предаде ТАСС.

"Изборът на предприетия от Турция курс не позволява придвижване на преговорите за присъединяването й към ЕС. Смятам, че тази ситуация ще продължи дълго време", каза той, предава БТА.

Френският президент отбеляза, че между Франция и ЕС от една страна и Турция от друга има съвпадение на интересите по проблема с миграцията, както и общи стратегически интереси. "С президента Ердоган много редовно обсъждаме проблемите на Сирия и целия регион", каза Макрон.

"В същото време имаме разногласия за идеи и ценности с Турция. Конкретно в отношенията с президента Ердоган те са обусловени с привързаността на Франция към идеята за правова държава, въпросите на осигуряване на европейската безопасност и гражданския характер на обществото", добави Макрон.

Европейският съюз е съгласен да води преговори със САЩ по търговски въпроси само при условие, че от тяхна страна няма да бъдат въведени нови мита върху металите. Ако САЩ решат да спазват правилата на многостранната търговия и да работят с европейците като със свои съюзници, то тогава ще можем да обсъждаме различни теми, допълни той.

"Позициите, разработени на срещата, както за Иран, така и за търговията, са ясни и силни", подчерта той.

Последиците от излизането на САЩ от споразумението за иранската ядрена програма в краткосрочна перспектива могат да се окажат полезни за компаниите от Русия и Китай, заяви френският президент.

Става дума за краткосрочна перспектива, подчерта той.

"Приоритетите ни са свързани на първо място не с търговията, а с геополитиката. С това да се избегне ескалацията в региона и да се съдейства за стабилността и по-голямата откритост на Иран", отбеляза Макрон.

След пресконференцията премиерът Бойко Борисов публикува видео на фейсбук страницата си, на което се вижда как изпраща президента Макрон до колата му и му пожелава лек полет.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На съд в Испания заради трафик на дрога е изправен БГ националист, воювал по негови признания срещу албанците в Косово и украинската армия в Крим, показа проверка на "България Днес". За шокиращата развръзка в живота на рейнджъра и шеф на паравоенната организация "Православна зора" Живко Иванов се разбра по случайност след дело в Пазарджик.

Коне се разхождаха необезпокоявано пред ВИП терминала на Летище София тази сутрин. Животните посрещаха и изпращаха пътниците докато спокойно пасяха трева на островчето пред входа за

Луксозна килия чака убиеца на журналистката Виктория Маринова - Северин Красимиров! Следственият арест в Русе е ремонтиран преди 1-2 години, има нужната жилищна площ и самостоятелен санитарен възел, увериха от пресцентъра на правосъдното министерство. В сравнение с обикновените килии из страната това звучи направо като ВИП стая в петзвезден хотел,