Ще имаме жп връзка с Македония още до 2023 г., вместо 2 години по-късно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6868311 www.24chasa.bg
Снимка Архив

Македония и България ще се свържат с жп връзка до 2023 г., вместо обявената преди това 2025 г., това очакване изразиха днес директорите на македонската жп инфраструктура Ирфан Асани и на българските железници Красимир Папукчийски, предаде агенция МИА, цитирана от БТА.

След днешната си среща в Скопие Асани и Папукчийски посочиха, че приоритет е изграждането на железопътната част от Коридор номер 8, през който, според направените проучвания, по линията Скопие-София трябва да преминават 10 двойки товарни влакове на ден.

Ще можем да започнем да строим след като приключи финансовата реконструкция, част от средствата за която са отделени от ЕС, а останалото е работа на правителството, което разговаря с международните финансови институции, каза Асани.

Общата финансова стойност македонската част от жп линията към България, проект, започнат преди 25 години, се оценява на 600 до 700 милиона евро.

По Коридор номер 8 Македония трябва да се свърже железопътно и с Албания, с отсечката Кичево-Лин с дължина 63 км, проектната документация за която е готова. За изграждането й трябва да бъдат осигурени 500 милиона евро.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Живея с 400 лева, нямам пожизнена пенсия, но не се оплаквам "Видях "другия" свят, но още искам в този! Имам много какво да направя с живота си, а и внучката ми дава крила". Това сподели пред вестника ни голямата ни оперна прима Христина Ангелакова месеци преди да си отиде от този свят на 20 май. Певицата почина на 73 г.

Война за контрол на наркоканали към Блзкия изток и разчистване на сметки заради предателство около разбитата фабрика за амфетамини в софийското село Опицвет са причина за екзекуцията на арабите Фейсал Закка и Матар aл Рулех. В това са убедени криминалисти, разследващи зловещото покушение от края на 2002 г.

Д-р Петър Берон се мотае по столичните пазари, видяха топпапараците на "България Днес". В малко разпасан вид зоологът разгледа внимателно какво предлагат търговците и избра най-доброто за своята