Отбелязаха с изложба 12-ата годишнина от създаването на фондацията "Кредо Бонум"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6868380 www.24chasa.bg
Снимки НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Фондацията на Цветелина Бориславова "Кредо Бонум" стана на 12 година. Неин  основен приоритет са проекти и инициативи, които допринасят за положителна промяна на взаимоотношенията и начина на живот в обществото.  Годишнината бе отбелязана с изложба.

"Фондацията е сърцето на всички наши виждания, които искаме да предоставим на обществото. Всичките й проекти са взаимосвързани и са подчинени на нашата цел, която споменахте - да помогнат за промяна към по-добро. И наистина постигнахме позитивна промяна, но има и още много да се работи. Затова нарекохме отбелязването на 12-та годишнина на фондацията "Павилион на утрешния ден"", твърди Бориславова. И продължава:

"Проектите са разделени в няколко основни група. Първата е "Екология и устойчиво развитие". В нея е инициативата "Книги за смет", която започна в София, а вече се разпростря в цялата страна. Друга наша инициатива е Park(ing) Day София - името й говори достатъчно. Със "Зелена светлина", която правим съвместно с БНТ, представяме положителни примери от България и света и отзивите се изключително позитивни. Финансирахме национално проучване за причините за измирането на пчелите. Защото без пчели няма живот, това се доказва от всички експерти. Изненадващо за България, но успяхме да обединим 11-те организации на пчеларите около мерки за спасяване на пчелите. С инициативата "Офис на открито" каним различни компании за един ден да изнесат дейността си навън, сред зеленина и различна от традиционната атмосфера.

Имаме проекти, наречени "Положителна промяна". Една от инициативите ни е "Форум дълголетие", която има за цел да срещне млади и възрастни хора. Например млади хора преподават компютърни умения на по-възрастни. Или ги придружават на културни събития, които са със свободен вход. Така има диалог между различните поколения.

Друга група проекти са "Храна за размисъл", в която основният фокус е здравословното хранене. Защото ние сме това, което ядем и от това зависи и здравословното ни състояние. Правим изложби събития, организирахме приготвяне на храна според статистически данни.

Чрез "Дни на щастието" направихме първото национално социологическо изследване за нивото на щастие на българина. И се оказа, че то не е по-ниско в сравнение с останалите страни от Европа. Получи се обаче интересен извод - българинът крие колко е щастлив от страх да не му завидят, да не му се случи нещо лошо. Това проучване ни послужи като ориентир в какви насоки да работим.

Чрез фондацията организираме и много инициативи за деца. Често в събота и неделя в нашата галерия организираме такива събития. И в тях участват не само деца, но и техните родители, за да не се прекъсва връзката между поколенията. Стремим се да възпитаваме в децата положителен мироглед.

Организираме и инициативи, свързани с опазването на културното и историческото наследство на България. Защото българите са най-древната народност в Европа. И трябва да познаваме добре миналото си и да опазваме историческите паметници и доказателства за него. Работим с редица експерти, основен партньор е археоложката професор Диана Гергова. Създадохме и сайт с много информация в него.

"Софийската Света гора" е един от големите ни проекти в тази насока. Чрез него свързахме с пътеки за пешеходци и колоездачи 16 манастира около София. Столична община се включи, като направи паркинг, където хората да си оставят колите, преди да тръгнат по пътеките. Имаме и идея на някои от тези места да се правят концерти, което е практика в цяла Европа. За участие в тях ще привличаме млади изпълнители".

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Жорди Гомес вече официално не е футболист на "Левски". Халфът и "сините" се разделиха по взаимно съгласие и той ще продължи кариерата си в "Омония" (Никозия). Испанецът се появи на "Герена" вчера преди тренировката на тима, видя "България Днес". Той влезе в съблекалнята и си взе довиждане със съотборниците си.

Бившият национал Велизар Димитров стана строител! Главният скаут на ЦСКА-София навлиза в бизнеса с недвижими имоти. Димитров е създал фирма за строителство в София, където ще вложи част от парите, спечелени по време на футболната му кариера. Има си и съдружник. Това е шефът на федерацията по снукър Олег Велинов.

Нова телевизия спира предаването на Милен Цветков. Новината бе обявена в прессъобщение за акцентите в есенния тв сезон. Причините не се посочват. В късния часови пояс, на мястото на "Часът на Милен Цветков", телевизията ще продължи излъчването на забавно съдържание, филми и сериали, съобразно предпочитанията на зрителите,