Московски: За реализацията на жп проектите трябват над 4 млрд. евро

https://www.24chasa.bg/novini/article/6868421 www.24chasa.bg
СНИМКА: Министерство За Българското Председателство На Съвета На Ес 2018

"Трансевропейските коридори касаят както Европа, така и Западните Балкани. Регионът обаче изпитва дефицит, свързан с начина, по който се изпълнява строителството им, и пътищата, по които се финансират, затова наблюдаваме забавено изпълнение при тяхната реализация". Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и комуникациите Ивайло Московски в рамките на Световен икономически форум под надслов "Стратегически диалог за Западните Балкани", където бяха представени ангажиментите на финансовите институции към проектите на Балканите. Диалогът бе открит от българския премиер Бойко Борисов. Участие във форума взеха президентът на Световния икономически форум Бьорге Бренде, бившият български президент Росен Плевнелиев, Симеон Сакскобурготски, както и транспортните министри на Македония, Албания и Черна гора, които показаха приоритетите си транспортни проекти.

По думите на Московски, за да се ускорят темповете на тяхното изграждане са необходими общ подход между страните от Балканите, близък или еднакъв модел на финансиране и конкретни критерии за избор на изпълнителите. "Тези проекти не са рискови, а носят устойчивост за целия регион. Коридорите са така създадени, че включват и останалата инфраструктура като летища и пристанища. Паралелно се изгражда и дигитална свързаност", каза министърът пред представителите на Световната банка. Общият размер на средствата, необходими за реализация на жп проектите между Европа и Западните Балкани е 4 млрд. 320 млн. евро, добави Московски.

17 май ще остане в историята като паметен ден, тъй като приетата от лидерите на ЕС декларация подчерта необратимостта на процеса по интеграция на Западните Балкани, заяви Лиляна Павлова, министър на Българското председателство на Съвета на ЕС. "Говорейки за свързаност, ние влагаме много широк смисъл в тази дума. Свързаността за нас е както транспортна, дигитална и икономическа, но така и между хората", каза тя.

Министър Лиляна Павлова благодари на екипа на Световния икономически форум за провеждането на форума в рамките на двата интензивни дни на срещата на върха ЕС-Западни Балкани. "Този формат ни дава възможност да направим открит диалог за това какви са перспективите за икономическото развитие на Западните Балкани и да развием потенциала на региона", каза Павлова. Министърката за Българското председателство на Съвета на ЕС подчерта, че Балканите имат потенциал, но той трябва да бъде по-познат, а страните от региона да го презентират по-добре, за да бъде подкрепата, която получаваме, по-обоснована.

На разговорите между балканските министри присъстваше и министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той изрази удовлетворение от факта, че Западните Балкани, макар и периферна досега тема, вече присъства трайно в европейския дневен ред. "Това е ключово постижение за Българското председателство на Съвета на ЕС", заяви Нанков.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Зрелищен масов бой си спретнаха ултраси на "Левски" и ЦСКА. Футболните хулигани уговарят мелето в двора на гимназията "Вела Пеева" във Велико Търново и се маризят до кръв, като крайни победители излизат "сините" привърженици. Информацията "България Днес" научи от запалянковци и е потвърдена и от директора на школото Ангел Янчев.

Актрисата Деси Бакърджиева се зарадва изключително много при срещата си със свой стар познайник, видя "България Днес". Екранната доктор Хинова от сериала "Откраднат живот" случайно се видя с приятел, с когото не е общувала от дълго време. Деси едва разпозна старата си дружка, но след това двамата си побъбриха надълго и нашироко пред Народния

Венцислав Мартинов е хуморист имитатор, режисьор, продуцент и автор на текстове за поп песни и телевизионни сценарии. Роден е на 9 януари 1959 г. в София. Завършил е ВИИ "Карл Маркс" (дн. УНСС) със специалност "Счетоводна отчетност" и Института за театър, музика и кинематография "Николай Черкасов" (Санкт Петербург, Русия),