Шведската академия търси помощ от експерти, за да възстанови авторитета си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6868423 www.24chasa.bg

От Шведската академия, която присъжда Нобеловите награди за литература, заявиха, че са потърсила помощ от външни експерти в усилията за възстановяване на авторитета й, съобщава ДПА.

В началото на месеца бе съобщено, че институцията няма да излъчи тази година Нобелов лауреат за литература заради разразил се секс скандал, който остро противопостави нейните членове. Неразбориите в академията бяха подхранени и от подозрения за конфликт на интереси, предава БТА

От шест до осем експерти, сред които юристи и специалисти за преодоляване на конфликти, са оказали помощ от месец април насам на членовете на академията и на екипа й, заяви изпълняващият длъжността постоянен секретар на тази институция Андерс Улсон.

Наскоро бяха променени правилата на Шведската академия, датиращи от 1786 година. Сега нейните членове, които бяха избирани пожизнено, вече могат да се оттеглят по тяхно желание. Четирима от 18-те й члена вече го сториха, докато други четирима подадоха оставка през месец април. Улсон се надява те отново да се завърнат в редовете на академията.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гъбите в Родопите изчезнаха! Дългото засушаване постави под въпрос началото на сезона на беритба на диворастящи гъби, алармираха пред "България Днес" берачи с дългогодишен опит. "В горите могат да се срещнат почти всички видове, но количествата им са много малки. Валежите тази година бяха прекалено скромни и това веднага се отразява на

Хранят се със сурово месо Крокодили си отглеждат баща и син в София. Светослав и Тони Георгиеви се грижат от сутрин до вечер за три каймана и още над 200 вида екзотични животни. Крокодилите са при тях отскоро, но бързо се превръщат в техни любимци. Семейството е единственото у нас, което се осмелява да приюти и развъжда хищници.

ДесиСлава за пореден път остави бебето си в рамките на месец. Изпълнителката повери грижите за новороденото на майка си и отпраши в чужбина. Чалга изпълнителката пристигна в Рим, където е на шопинг с половинката си Благой Найденов. Докато разглеждат красотите на Вечния град, майката на певицата не се отделя от наследника на ДесиСлава - Борис.