Софийският дневен ред на ЕС: пари за пътища и образование на Балканите, предупреждение към Тръмп (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6868482 www.24chasa.bg
Бойко Борисов, Хашим Тачи, Ангела Меркел и Александър Вучич в почивката на срещата. За тази снимка премиерът написа: “Горд съм”.

Горд съм, написа във фейсбук Борисов, събрал Вучич, Тачи и лидерите на Европа

Няма план Б за Балканските държави освен Европа, гарантира Доналд Туск

ЕС ще отпуска безвъзмездни средства за инфраструктура в региона

Роумингът поевтинява 10 пъти

Защита на европейски фирми, ако САЩ им наложат санкции заради бизнес с Иран

Увеличаване на средствата по инвестиционната програма за Западните Балкани, удвояване на парите по програмата “Еразъм+” за студенти и мониторинг на държавите за борбата с корупцията и мафията.

Това предвижда

документът,

наречен

“Приоритетна

програма

от София”,

който бе подписан от европейските лидери и тези на Балканските държави на срещата на върха ЕС - Западни Балкани в българската столица.

Софийската програма е част от политическата декларация след срещата на върха и трябва да доведе до членство на Сърбия, Македония, Черна гора, Албания, Босна и Херцеговина и Косово в ЕС, което бе обявено като цел от Европейската комисия през февруари 2018 г.

Хоризонтът, обявен от комисията, бе 2025 г.

Последната среща на ЕС за Балканите бе преди 15 години в Солун, тогава България и Румъния получиха потвърждение на датите за приключване на преговорите си за еврочленство.

ЕС ще участва в развитието на инфраструктурата на Балканите с безвъзмездни средства, става ясно от Софийската декларация.

В документа обаче не е посочена сума. По-рано през деня председателят на Европейския парламент Антонио Таяни обяви, че е предложил европейското финансиране да е в размер на 10 млрд. евро, което е

1/3 от нужните

30 млрд. евро

за изграждане

на всички

магистрали,

железопътни

връзки,

енергийни

и дигитални трасета по трансевропейските коридори на Балканите.

За срещата на върха специално бяха поканени и Световната банка, Европейската банка за възстановяване и развитие и Европейската инвестиционна банка. А балканските държави трябваше да са подготвили съвместни проекти, които вече да представят за финансиране.

“Синята магистрала” между адриатическите крайбрежия на Албания, Черна гора и Хърватия и “Магистралата на мира” Ниш - Прищина са единствените два проекта, които са посочени в програмата от София.

Споразумение за започване на газовата връзка между Сърбия и България подписаха пък енергийните министри Теменужка Петкова и Александър Антич като част от проектите за изграждане на обща балканска инфраструктура.

Символично след края на срещата на върха пък еврокомисарката Мария Габриел подписа меморандум за изграждане на дигиталната инфраструктура на Балканите с президентите на Сърбия Александър Вучич, на Косово Хашим Тачи и премиерите на Черна гора Душко Маркович и на Босна и Херцеговина Бекир Изетбегович. Подписи по-рано бяха положили премиерите на Македония Зоран Заев и на Албания Еди Рама, които излетяха от София малко преди финала на срещата.

Именно събирането на всички балкански лидери със сложните взаимоотношения между държавите им на една маса и ясна оферта към тях от ЕС бе голямата цел на българския премиер. Бойко Борисов настоя президентите Александър Вучич и Хашим Тачи да си стиснат ръцете пред камерите след подписването на меморандума. Сърбия и Косово са в обтегнати отношения, но ден преди те да кацнат, Борисов призова президентите да се поздравят в София. А в почивката успя да дръпне Вучич и Тачи на кратка разходка и разговор заедно с Ангела Меркел. “Горд съм”, написа той под тази снимка, която пусна във фейсбука си.

“Видяхте да си стискат ръцете Вучич и Тачи, Заев и Ципрас преди това ни поднесоха хубава новина.

Меркел, Макрон

и Тереза Мей пък

сутринта

символично

минаха по Моста

на влюбените”,

обобщи резултатите от срещата на върха Борисов. Канцлерката, френският президент и британската премиерка дойдоха пеша от хотел “Хилтън” до НДК, вместо да ползват автомобилите на НСО.

“Тази среща беше успешна. Минаха 15 години, откакто се събрахме с Балканите в Солун, това е прекалено много време. Заради това решихме да се срещнем отново след 2 години в Загреб”, обяви накрая председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

“Програмата не е алтернатива или губене на време, а изпълва времето от днес до утре”, оцени той документа от София.

“Балканите и географски, и културно, и политически са в Европа. Няма план Б за Балканите освен членство в ЕС”, заяви още Туск.

Започват и преговори за намаляване на цените на роуминга между ЕС и страните от Западните Балкани, обяви още председателят на Европейския съвет. Целта е

през 2019 г.

цените да паднат

до 70 евроцента

на мегабайт,

тъй като намаляването на тарифите ще започне от преноса на данни. В момента цените са от порядъка на 10-15 евро на мегабайт.

Намаляването на цените ще става на основата на споразумения между телекомуникационните оператори. По същата схема България вече сключи споразумения за намаляване на цените със Сърбия и Македония през миналата година.

Председателят на Европейския съвет обаче окачестви региона като проблемен.

“Да, Бойко, когато говорим за БВП или население, за статистика, проблемът не изглежда голям. Когато обаче говорим за

проблеми

на глава от

населението - тук

са много повече,

отколкото във

Франция и

Германия

заедно”, заяви Туск. Така той отвърна на закачката на Борисов от сряда, че ЕС не може да се плаши от Западните Балкани, тъй като всичките 6 държави имат БВП колкото Словакия и население, по-малко от това на Румъния.

“От това ли ни е страх? Това ли плаши ЕС? Не е ли по-добре да се стараят да спазват критериите за членство, отколкото да ги оставим на геополитическото влияние, което влиза през мюсюлманското население, или през православните, или ангажиментите, които някои държави имат в Косово”, запита Борисов.

Търговските отношения със САЩ и позицията на Европа за ядреното споразумение с Иран, след като президентът Доналд Тръмп обяви едностранно излизане от него, бяха другите основни точки на съвета в българската столица.

Европейските фирми да се ползват със специална защита от ЕС и с подкрепата на Европейската инвестиционна банка, ако заради бизнеса си в Иран са заплашени от американски санкции. Това решение са одобрили на неформалната си вечеря в София в сряда премиерите и президентите на 28-те държави членки, обявиха вчера Доналд Туск и шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

ЕС ще спазва ядреното споразумение с Иран, докато и Иран го спазва, заяви Туск. След като САЩ обявиха излизането си от споразумението, те наложиха санкции на Техеран. От тях

може да пострадат и

европейски компании,

ако продължат да правят бизнес с Иран, предупреди вече президентът Тръмп.

“ЕК ще защити европейските фирми от американски санкции. Ще се върнем към блокиращия регламент от 1996 г., ако се наложи”, предупреди на свой ред Юнкер. Регламентът от 1996 г. предвижда, че американските санкции - тогава срещу Куба, нямат екстериториална сила и не могат да засягат компании, които не са американски.

Европейската инвестиционна банка пък ще оказва подкрепа на фирми, които правят бизнес с Иран, обясни още Юнкер. Европейските лидери са дали мандат на комисията и

да преговаря твърдо

със САЩ за търговските

споразумения

“Преговори ще има само ако получим неограничено изключение на митата за стомана и алуминий”, обясни Юнкер. Тогава можем да помислим за облекчаване на достъпа до пазара примерно за американски автомобили, каза той.

Туск пък окачестви водената от САЩ политика като проблем. “Не е проблем, когато имаш непредсказуем враг, а когато най-добрият ти приятел е непредсказуем. Ние нямаме прекалени очаквания към Иран, но имаме най-високите към Вашингтон”, заяви той.

10 млрд. евро за магистрали и жп линии на Балканите дава Брюксел

Еднакъв модел на финансиране ще ускори строителството

Финансово предложение за Балканите, според което ЕС да финансира изграждането на инфраструктурата в региона с 10 млрд. евро, е било обсъдено на срещата на върха ЕС – Западни Балкани. Това съобщи председателят на Европейския парламент Антонио Таяни.

Според предварителни изчисления всички инфраструктурни проекти на Балканите са на стойност 30 млрд. евро. Част от финансирането ще е през европейския бюджет, а друга през заеми от Световната банка, Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие. Заемите пък щели да се връщат от такси за ползване на инфраструктурата като толтакси за магистралите, обясни ден по-рано българският премиер Бойко Борисов.

Направих предложение за 10 млрд. евро европейско финансиране за изграждане на магистрали, железопътни и енергийни трасета, за изграждане на дигитална инфраструктура в региона, обясни Таяни.

Други два проблема са поставили европейските лидери пред балканските държави.

Първият е ограничаването на миграцията, разказа Таяни. Вторият бил за недопускането на джихадисти, които се завръщат по родните си места от Сирия и Ирак. Този проблем е главно за Косово, но не само там, обясни Таяни. Той

посочи Босна и

Херцеговина като

страна, в която

се събират

джихадисти

“Ние подкрепяме умерения ислям в Босна и Херцеговина, но в страната влизат и много радикални джихадисти”, обясни Таяни.

Шефът на Европарламента вижда присъединяване на Сърбия и Черна гора в ЕС до края на 2025 г., обясни той. Тази позиция изказал и на разговорите си с президента на Сърбия Александър Вучич.

“Трансевропейските коридори касаят както Европа, така и Западните Балкани. Регионът обаче изпитва дефицит, свързан с начина, по който се изпълнява строителството им, и пътищата, по които се финансират, затова наблюдаваме забавено изпълнение при тяхната реализация”, заяви пък министърът на транспорта, информационните технологии и комуникациите Ивайло Московски в рамките на панел на давоския Световен икономически форум под надслов “Стратегически диалог за Западните Балкани”, който се проведе след срещата на върха. Форумът бе открит от премиера Бойко Борисов, участваха президентът на Световния икономически форум Бьорге Бренде, бившият български президент Росен Плевнелиев, бившият премиер Симеон Сакскобургготски, както и транспортните министри на Македония, Албания и Черна гора, които показаха приоритетните си транспортни проекти.

По думите на Московски, за да се ускори изграждането на магистралите и жп трасетата, са необходими общ подход между страните от Балканите, близък или еднакъв модел на финансиране и конкретни критерии за избор на изпълнителите.

“Тези проекти не са рискови, а носят устойчивост за целия регион. Коридорите са така създадени, че включват и останалата инфраструктура като летища и пристанища. Паралелно се изгражда и дигитална свързаност”, каза министърът пред представителите на Световната банка.

Само за модернизация на жп инфраструктурата и завършване на проектите са нужни 4 млрд. и 320 млн. евро, добави Московски.

17 май ще остане

в историята

като паметен ден, тъй като приетата от лидерите на ЕС декларация подчерта необратимостта на процеса по интеграция на Западните Балкани, заяви министърката на европредседателството Лиляна Павлова. “Говорейки за свързаност, ние влагаме много широк смисъл в тази дума. Свързаността за нас е както транспортна, дигитална и икономическа, така и между хората”, каза тя.

Министър Лиляна Павлова благодари на екипа на Световния икономически форум за провеждането на форума в рамките на двата интензивни дни на срещата на върха ЕС - Западни Балкани.

“Този формат ни дава възможност да направим открит диалог за това какви са перспективите за икономическото развитие на Западните Балкани и да развием потенциала на региона”, каза Павлова.

На разговорите между балканските министри присъстваше и министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той изрази удовлетворение от факта, че Западните Балкани, макар и периферна досега тема, вече присъства трайно в европейския дневен ред. “Това е ключово постижение за българското председателство на Съвета на ЕС”, заяви Нанков.

Премиерът Бойко Борисов разговаря с бившия министър-председател Симеон Сакскобургготски на Световния икономически форум, който се проведе паралелно със срещата за Западните Балкани. Главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева (на малката снимка) също дойде в София за срещата.

Заев: Имаме решение с Алексис за името!

Има още стъпки, предупреди Ципрас.

Срещат се отново в началото на юни

Премиерите на Македония Зоран Заев и на Гърция Алексис Ципрас са постигнали съгласие около един от вариантите за ново име на бившата югославска република. Това стана ясно след срещата на двамата по време на разговорите на върха ЕС - Западни Балкани.

“Имаме решение с Алексис (Ципрас - гръцкия премиер - б.а.) за името на Македония”, обяви македонският премиер Зоран Заев, след като приключи срещата за Западните Балкани в НДК.

На разговорите си с Ципрас той обсъдил различни варианти на новото име, които са били предложени по-рано от македонците, разказа Заев. Намерен е един вариант, който е добър и за двете държави. Според Заев предложението запазвало достойнството и на двете държави.

Той обаче отказа

да го назове

Известните досега предложения за ново име на Македония са Република Северна Македония, Република Нова Македония, Република Горна Македония, Република Вардарска Македония, Република Македония (Скопие).

Вариантът, около който е постигнато съгласие, ще бъде обсъден от Заев и Ципрас с президентите Георги Иванов и Прокопиос Павлопулос, както и с опозиционните партии в двете страни.

“Зоран и Алексис сме просто хора, може и да грешим. Заради това с това обсъждане ще дадем институционална тежест на решението ни”, обясни македонският министър-председател.

Ако всичко е наред, скоро ще има решение, заяви Заев.

Македонският премиер не каза дали вариантът предвижда промяна в конституцията на Македония.

Ако договореното между мен и Алексис не бъде одобрено, ще продължим с разговорите, каза Заев пък на въпрос дали ще има решение до юни месец. През юни е срещата на върха на НАТО и Европейския съвет, хубаво е да сме се договорили дотогава, но ако не, ще продължим преговорите, допълни македонският министър-председател.

На срещата на

върха на НАТО

Македония може

да бъде поканена

за членство, ако

се е договорила

с Гърция

за името. Това е последната пречка. На Европейския съвет пък ще получи дата за начало на преговорите за влизане в ЕС, отново ако се е договорила с Гърция.

“От днес приятелството между Република Македония и Гърция е по-силно. Ние ще решим спора в интерес на гражданите на нашите две страни”, каза още Заев.

“Вярвам, че сме изминали голяма част от пътя, но имаме да извървим още път”, коментира пък гръцкият премиер Алексис Ципрас.

“Разглеждаме стъпка по стъпка всички детайли.

Още не сме

в позиция

да говорим

за договор

Ще има и следващи стъпки с цел, ако е възможно, отново да се срещнем в началото на следващия месец”, допълни Ципрас.

Премиерите на Македония Зоран Заев (в дясно) и на Гърция Алексис Ципрас (вляво) стоплиха отношенията на срещата в София.

Софийският дневен ред на ЕС: пари за пътища и образование на Балканите, предупреждение към Тръмп (Обзор)

Софийският дневен ред на ЕС: пари за пътища и образование на Балканите, предупреждение към Тръмп (Обзор)

Софийският дневен ред на ЕС: пари за пътища и образование на Балканите, предупреждение към Тръмп (Обзор)

Софийският дневен ред на ЕС: пари за пътища и образование на Балканите, предупреждение към Тръмп (Обзор)

Семейната снимка от софийската среща на върха ЕС - Западни Балкани. Заради хубавото време лидерите излязоха в парка на НДК за нея. На снимката вляво са Бойко Борисов и Доналд Туск, които бяха домакини на разговорите.
Семейната снимка от софийската среща на върха ЕС - Западни Балкани. Заради хубавото време лидерите излязоха в парка на НДК за нея. На снимката вляво са Бойко Борисов и Доналд Туск, които бяха домакини на разговорите.

Софийският дневен ред на ЕС: пари за пътища и образование на Балканите, предупреждение към Тръмп (Обзор)

Софийският дневен ред на ЕС: пари за пътища и образование на Балканите, предупреждение към Тръмп (Обзор)

Борисов и Виктор Орбан
Борисов и Виктор Орбан

Софийският дневен ред на ЕС: пари за пътища и образование на Балканите, предупреждение към Тръмп (Обзор)

С радостно ръкостискане и поздрав “Добре дошъл в Шенген” Борисов посрещна в НДК Еманюел Макрон.
С радостно ръкостискане и поздрав “Добре дошъл в Шенген” Борисов посрещна в НДК Еманюел Макрон.

Софийският дневен ред на ЕС: пари за пътища и образование на Балканите, предупреждение към Тръмп (Обзор)

Еманюел Макрон, Тереза Мей и Ангела Меркел решиха да дойдат заедно и пеша за разговорите.
Еманюел Макрон, Тереза Мей и Ангела Меркел решиха да дойдат заедно и пеша за разговорите.

Софийският дневен ред на ЕС: пари за пътища и образование на Балканите, предупреждение към Тръмп (Обзор)