Мобилните данни на Балканите ще струват под 70 цента за мегабайт от 1 август 2019 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6868920 www.24chasa.bg
СНИМКА: Архив

От лятото на 2018 г. цените за пакетите за данни ще започнат поетапно да намаляват, така че от август 2019 г. да станат не повече от 70 цента за мегабайт. Това е над 10 пъти по-ниска цена на роуминга от това, което плащаме сега, когато пътуваме в страните от Западните Балкани.

Това съобщи българският еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел на брифинг за журналисти в представителството на ЕК в София.

"Вчера отворихме нова страница в пътната карта за намаляване на цените на роуминг. Както всички знаем в ЕС вече се радваме на еднакви цени при роуминг и при ползване на услугите на мобилните оператори, когато сме си у дома. Това

костваше

10 години

на упорита работа

и много тежки преговори. Броени месеци, след като това стана реалност, можем да представим пътна карта за реализиране на подобни предложения и на територията на Балканите", подчерта Мария Габриел.

Еврокомисарката съобщи, че още от 1 август ще започне процесът на намаляване на цените на пакетите данни за мобилен интернет в роуминг. "Получили сме ясен ангажимент от мобилните оператори във всички балкански страни да представят на своите потребители нови оферти за абонамент, както и нов подход против шоковите сметки, на които ставахме свидетели досега", каза Мария Габриел.

Цените за мегабайт през лятото ще паднат значително, за лятото на 2019 г. се предвижда цената да е под 70 цента, а година след това и 40 цента. "В дългосрочен план до 2021 г. очакваме

цената

да стане

20 евро цента

за един мегабат",

посочи комисарката по цифрова икономика.

Вчера на срещата на върха ЕС-Западни Балкани станахме свидетели за повратен момент, който най-добре може да бъде описан с една дума - свързаност, каза Габриел.

Лидерите на шестте партньори от страните от Западните Балкани подписаха вчера в София Изявление за подкрепа за започването на Цифрова програма за Западните Балкани.

"Актът на подписване на декларацията, маркира нещо ново в отношенията между ЕС и нашия регион, на което не сме ставали свидетели досега", посочи Габриел. Тя изрази благодарност към българския премиер Бойко Борисов за лидерската позиция, която ясно доказа пред ЕС и Балканите. Комисар Габриел подчерта и заслугата на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, на шефът на Европейския съвет Доналд Туск и на лидерите на балканските страни, които показаха как желанието води до реални резултати. "Постигнатото е послание, че, когато индустрията гледа в една посока, стъпките, които се предприемат, водят до реализирани ползи", каза тя.

Ще бъде започнат мониторинг, който ще бъде още един сигнал към европейските граждани и предприятия, че регионът на Западните Балкани не е съседен, а част от Европа.

"Пътната карта предвижда и

разширяване

на регионалното

роуминг споразумение,

което в момента съществува между операторите на Сърбия, Македония, Черна гора и Босна и Херцеговина от 2014 г. По време на дигиталната асамблея на 13 юни в София, то ще бъде разширено, така че да обхваща всички балкански страни", уточни Мария Габриел. Тя подчерта колко труден е бил процесът по водене на преговори и изрази благодарност към операторите за доброволните мерки, които предприемат, и на държавните лидери за това, че осъзнават колко е важно да се създадат условия за устойчиви инвестиции в региона.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кола пропадна в дупка на булевард близо до столичен мол, видя "България Днес"! Злощастният собственик бе принуден да изостави луксозното си возило, тъй като не успя сам да го измъкне от калния

Впечатлява международно жури с агнешки котлети с пюре от грах и земна ябълка 16-годишно момче е най-добрият млад кулинар у нас. Единадесетокласникът Ивайло Гасеров учи в професионалната гимназия по туризъм "Д-р Васил Берон" във Велико Търново, а преди седмици грабна почетно първо място на международен кулинарен конкурс с рецепта за агнешки

С бодра крачка и жизнен дух масажистът Христо Запрянов, по-познат като Доцента, обикаля мразовитите улици в столицата, видя "България Днес". 75-годишният личен масажист на Христо Стоичков, а и на целия национален футболен отбор не се притеснява от минусовите температури и чевръсто гони ангажиментите си, нарамил спортен сак.