Масоните показаха за първи път храма си (СНИМКИ)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6871573 www.24chasa.bg

Обединената велика ложа на България празнува 25 г. с братя от цял свят

Обединената велика ложа на България отвори вратите на Масонския храм в София за първи път в събота. Велики майстори от цял свят уважиха събитието за 25-годишнината от създаването на организацията в България. В храма беше валидирана и специална пощенска марка. Откри се и изложба с масонска тематика. 

“Храмът не е нищо повече от мястото на духовния мир, който трябва да открием и разпространим, опознавайки себе си. Ние сме заедно с всички - и с тези извън храма, за да тръгнем заедно в името на конституцията, Библията и България. Нашата задача е да бъдем истински пастири и да покажем верния път на всеки, да сме строители на съвременна България, защото в предишната бяхме извън закона, управляващите да търсят съветите ни независимо от коя партия са”, каза Борис Китанов, Велик оратор на обединената масонска организация. 

Ложата има над

4000 членове

в България

Тя е призната за една от най-толерантните и демократични общности. Там нямат значение цветът на кожата, религията и политическите убеждения. На интернет страницата на организацита са посочени редът и условията за кандидатстване. Великият майстор на ложата в България Искрен Йотов каза, че освен сайт масоните 

имат профил

във фейсбук

и туитър, където всеки може да се запознае с дейността им. 

“Международното масонство трябва да се отвори към всички и новите технологии са най-доброто средство за това. Тайните на братството обаче запазваме за нас. Поздравявам Обединената велика ложа на България за това събитие”, каза Великият майстор на Испания Оскар Алфонсо Ортега.  Според него бъдещето на свободните зидари е в Африка и Латинска Америка, където масонството е младо. В Северна Америка обаче популярността на организацията намалявала. 

“Масон съм от 1982 г. От членство в организацията има само плюсове. Това подобрява живота на човек, поведението. Наскоро организирахме изложба във Виена - 300 г. масонство в Австрия. Нямаме тайни.  Тайната е човешкото същество. Мит е, че масоните управляват света. Ако беше така, той щеше да е много по-добро място за живот”, каза пред “24 часа” заместникът на Великия майстор на Австрия. 

Лично изпълнителният директор на “Български пощи” ЕАД Деян Дънешки присъства за валидирането на марката. Той направи кратка ретроспекция на масонството в България и посочи, че марката от 2018 г. е четвърто издание след 2004, 2007 и 2014-а. То е с тираж 10100 броя с номинал 2,50 лв. и 11000 броя с номинал 0,65 лв. Илюстрирани са с масонски символи от д-р Атанас Атанасов.

ТИМ ГОДИН, Велик майстор от Великобритания: 

Даряваме милиони за благотворителност

- Г-н Годин, откога сте масон?

- От 42 г. насам.

- Кои са най-големите трудности пред организацията ви във Великобритания?

- Да привлечем нови членове и да ги запазим да останат при нас.

- Какво мислите за отварянето на масонството към обществото?

- Нямаме нищо за криене. Това е наследство. Ложата на масоните е създадена на базата на свободните зидари. Имали са думи и определени ръкостискания, за да се знае, че са от занаята, когато са в друг град. Ако отидете в библиотеката в Лондон, може да научите много и за тях.

- Случвало ли се е да разпознаете свой брат по такива думи и ръкостискания?

- О, да, това са специфични знаци.

- Какво трябва да знаят хората, които възприемат масонството като мистериозна организация със зловещи тайни?

- Не съм спечелил нищо материално от членството си в масонската ложа. Даваме, а не вземаме. Ние сме най-голямата благотворителна организация в Обединеното кралство. Събираме милиони паунди всяка година за благотворителност, за обществото.

- Тук има някои норми, които задължават хората на публични длъжности да декларират принадлежност към масонски организации. Как е при вас?

- В миналото е имало такава практика, но отдавна е отменена. Проблемите на масонството са идвали най-вече от религиозни организации. Няма как да получиш повече преимущества ако си масон, отколкото ако си член на Лайънс клуб, Ротари или някой от голф клубовете.

- Има ли масони и сред роднините ви?

- Брат ми, синът ми, баща ми, прадядо ми.

- С какво се занимавате?

- Пенсионер съм. Работил съм като счетоводител и консултант по мениджмънт.

- Има ли ваши братя, които участват в управлението на страната?

- Вероятно. Никой не върви с табела “Аз съм масон”. Чърчил е бил масон. Великият майстор на Великобритания е братът на принц Чарлз. Но те са скромни хора, не е необходимо да си богат, за да станеш масон, трябва да си правилния човек. Когато влезем в храма, всички сме равни.

- Колко пъти сте били в България?

- Над 10 пъти. Преди имах къща в Самоков. Станах член на ложата тук в ранните години.

- Какви са впечатленията ви от развитието на масонството в България?

- Отлични. Тази ложа съм я гледал по време на ритуал преди години. Четяха всички книжки и обикаляха из стаята. Трябва да ги видите сега.