100 дни ще пазят записите от двете матури - да го знаят преписвачите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6872594 www.24chasa.bg
Държавните зрелостни изпити всяка година са вълнение на хиляди абитуриенти и техните семейства. СНИМКА: Николай Литов

55 167 абитуриенти държат зрелостен изпит по литература днес, на втори предмет по избор се явяват 44 850

Сериозно видеонаблюдение ще има на матурите тази година. Записите се пазят до 3 месеца и всеки зрелостник може да бъде идентифициран, затова трябва да се внимава и никой да не прави опити за преписване. Това предупреди Ваня Кастрева, шеф на Регионалното управление на образованието в София. Мерките срещу преписване важат за цялата страна.

Във всяка от изпитните зали има камери. Всички са свързани. Във всяко училище има видеоконтрольор, който наблюдава мониторите. Той трябва да провери как са насочени камерите, за да могат да обхванат всички ученици. Камери има и в помещенията, в които се разпечатват изпитните варианти. Има наблюдения и на други нива, не само в училищата. Какво става в класните стаи, може да видят в регионалните управления на образованието. В министерството на образованието също

може да

проверят

какво се случва

във всяка зала,

в която решат.

“Вземаме мерки, за да няма изтичане на тема. Разчитаме на всички, които са ангажирани с провеждането на матурите. Запазваме трите модула, не променяме и времето им. Матурата по български език ще е в 651 училища, над 4200 класни стаи”, каза Таня Михайлова, заместник-министър на образованието.

Квесторите

ще са 10 100

55 167 абитуриенти са заявили участие в матурата по български език и литература, а 44 850 - във втория задължителен изпит по предмет по избор. Матурите ще се проведат днес и на 23 май.

И тази година най-много ученици - 13 820, са пожелали биология за втория си зрелостен изпит. Английски език са посочили 13 744, а география и икономика - 6904. За изпита по философия са подадени 3893 заявления. На матура по математика желаят да се явят 2479 зрелостници, а по история и цивилизация - 1305. Изпити по химия и физика се очаква да положат съответно 246 и 282 дванадесетокласници. Най-малко бъдещи абитуриенти са поискали да се явят на изпит по италиански език - 86.

10 421 младежи са предпочели възможността в дипломите им да се впише средноаритметичната оценка от двата държавни изпита за придобиване на професионална квалификация вместо оценка от втора матура по общообразователен предмет.

За трети зрелостен изпит по желание са кандидатствали 782 ученици. Изпитите по желание ще са в периода от 29 май до 1 юни по график, който ще бъде обявен допълнително.

В София на български език и литература ще се явят 9880 абитуриенти. Те ще държат изпита в 99 училища и 749 зали. Втори зрелостен изпит в столицата ще държат 8790 в 101 училища и 666 зали.

В дните, в които най-големите ученици се явявят на матури в училища, в които са разпределени, седмокласниците пък са на изпити по български език и литература и по математика в своите училища. За разлика от 12-класниците, които пишат с черен химикал, изискването към тях е да ползват син. 

Форматът и при седмокласниците е в модули. Първият е т.нар. национално външно оценяване. Представянето отлично и на първи, и на втори модул обаче е важно за влизането им в желана елитна гимназия.

Миналата година за преразказ на седмокласниците се падна откъс от “Войната на таралежите” на Братя Мормареви. Софийската математическа гимназия отново е лидер в приема след 7-и клас в столицата. Там миналата година бе отчетен най-високият минимален бал - 472,500, в профил математика плюс английски език. Най-желаната паралелка, както и по-миналата година, е профил “Чужди езици” (испански и английски език). Посочили са я в документите си 2405 от децата.

След първото класиране учениците, които са доволни от мястото си, трябва да се запишат в съответното училище с оригинала на свидетелството си за завършено основно образование. Тези, които обаче искат да се придвижат по-напред, трябва да подадат заявление за участие във второто класиране в училището, където са приети, обясниха от регионалното управление на образованието.

Държавният зрелостен изпит по български език и литература започва в 8 часа.

Авторът и

произведението

за 41-и

въпрос ще

бъдат обявени

по БНР в 12 ч

След 16 ч на сайта на министерството ще бъдат публикувани изпитните варианти и ключ с верните отговори и за двата изпита - матурата и след 7-и клас.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Орлин Павлов изпя хитови свои парчета на представянето на новия сезон на сериала "Скъпи наследници" по bTV в кино "Люмиер" вчера. Освен него присъстваха Даяна Ханджиева, Китодар Тодоров, Рая Пеева и Веселин

Четири умни и възпитани българчета живеят в тежки условия и мизерстват! Павлинка (3 г.), Александър (4 г.), Борис (5 г.) и Емилия (7 г.) са много усмихнати и рецитират стихотворения, но са принудени да спят на земята. В дома им дълго време няма обзавеждане, храната често не достига, а 29-годишната им майка Боряна е принудена да ги отглежда сама в

Фолкпевицата Преслава вече е на крака и прави разходки след раждането! Екип на "България Днес" засне изпълнителката във вторник - пет дни след раждането на първото й отроче в столична болница. Преслава изглеждаше начумерена и сърдита, като от нея не грееше типичното майчинско щастие. Редом до нея беше и любимият й Павел,