Москва: Лондон сам провокира антируска истерия чрез отравянето на Скрипал

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874247 www.24chasa.bg
Дмитрий Песков СНИМКА: Ройтерс

Оповестеният вчера британски парламентарен доклад за "мръсните пари" от Русия на острова предизвика ответна реакция от Кремъл, който видя в него доказателство за русофобската истерия, обхванала Великобритания, предаде Ройтерс.

"Това е нищо друго, освен поредната стъпка в една враждебна, нечестна конкуренция", каза говорителят на руския президент Владимир Путин, Дмитрий Песков, пред журналисти в Москва днес, предава БТА.

Според Песков, цитиран от ТАСС, в Кремъл са уверени, че Лондон сам е провокирал антируската истерия чрез инцидента около отравянето на двойния руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му на Острова.

Той коментира доклада на влиятелната комисия по външните работи към Камарата на депутатите в британския парламент, която поиска правителството на Тереза Мей да положи повече усилия за борба срещу потоците от "корумпирани" руски пари, които нахлували в Лондон. Руските пари, изпрани във финансовите институции на лондонското Сити, вредят на усилията на правителството да заеме твърда позиция срещу агресивната външна политика на Москва, се посочва в доклада. Говорител на Мей, цитиран от Ройтерс, каза днес, че Великобритания смята да реши проблема с руския паричен поток към Лондон, който е предпочитано място за руските олигарси да влагат и изпират парите си.

"Вие виждате, че тази русофобска вълна е провокирана не от някакви събития спрямо Великобритания и нейни граждани, а от провокация, устроена от самата британска страна - имам предвид т. нар. дело Скрипал", подчерта Песков.

Великобритания е решена да се заеме с проблема с "мръсните пари", заяви днес говорител на британския премиер Тереза Мей, цитиран от Ройтерс.

Той увери, че Великобритания играе водеща роля в глобалната борба срещу незаконното финансиране.

Говорителят на Мей отказа да коментира въпроса защо все още не е подновена визата на руския милиардер Роман Абрамович.