Грешка в КАТ написа 10 акта на Бойко Борисов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874732 www.24chasa.bg

Търсят вече платени пари, пратили искания до закрити министерства

С 10 неплатени акта се е оказал премиерът Бойко Борисов според информационната система на КАТ. Това е станало ясно на оперативно заседание на Министерския съвет, на което вътрешният министър Валентин Радев е представил справка колко държавни служители и кои ведомства дължат пари за пътни глоби, научи “24 часа”.

Справката е представена, след като през април Борисов поиска да научи от министрите си имената на всички държавни служители, които имат неплатени глоби заради пътни нарушения. Тогава обаче от министерствата отговорили, че такива няма.

В справката, представена на оперативното заседание на правителството, фигурирали отдавна закрити министерства като това на бедствията и авариите, което не съществува от 2009 г., и министерството на инвестиционното проектиране, което бе закрито през 2014 г.

Актовете на премиера, както и тези на ведомствата всъщност се дължат на грешки в системите на КАТ, станало ясно на оперативното заседание на министрите.

На името на министър-председателя, който от години не шофира собствен автомобил, били записани актове на служебни коли на Министерския съвет. Те обаче са регистрирани на името на Министерския съвет, а не на това на министър-председателя.

Вбесен от големия брой неплатени глоби, премиерът поискал веднага отговори защо се е случило това. Главните секретари на министерствата обаче представили платежни, че са платили в срок всички глоби. Тогава станало ясно, че системата на КАТ с години не отчита платените по банков път актове. Грешката в системата не отчитала както преводите от фирми или държавни ведомства, така и от граждани. Радев пък бил натоварен със задачата да реши проблема, но все още не било докладвано какво ще бъде направено.

Попълват грешно платежните, твърди полицията

Грешка при попълването на платежните в банката е най-честата причина плащането на акта или фиша да не бъде отразено в автоматизираната система на Пътна полиция. Ако нарушителят пази бележката за плащането, въпреки че не е отразено в системата, това може да се направи и ръчно.

Нарушителите, които дължат по няколко глоби, често ги плащат с един платежен документ. Задълженията по електронни фишове и наказателни постановления до края на 2017 г. обаче се погасяваха по различни банкови сметки. Ако са били платени по една, то автоматизираното отразяване в системата е невъзможно.

Друга грешка, която води след себе си парадокс е, че вместо серия и номер на фиша се изписва само номерът. Често дори и той липсвал. В такъв случай по сметката постъпват пари, но не било ясно за какво или от кого. Хората масово бъркат и номер на АУАН (Акт за установяване на административно нарушение) с НП (наказателно постановление).