Вапцаровата “Вяра” смути матурата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6874735 www.24chasa.bg
Ученици от 119-о СУ “Акад. Михаил Арнаудов” чакат да им раздадат изпитните материали.

- 12 работи са анулирани, хванали младежите с телефони

-  Родители намериха грешка в един от въпросите

Вапцаровата “Вяра” се падна на задължителната матура по български език вчера. Абитуриентите писаха интерпретативно съчинение или есе на тема “Човекът и Вярата”.

Тегава работа

е поезията,

казаха младежи на излизане от изпитните зали. 12 работи са анулирани, младежите се опитали да си помогнат с мобилните телефони. На единия дори се раззвънял.

Родители сигнализираха за грешка в теста. Във въпрос 7 трябва да се посочи в кое от изреченията не е допусната граматична грешка. Те смятат, че думата комисия трябва да е членувана. Учители също са категорични, че грешки има и в четирите изречения, въпреки че като верен е посочен отговор “б”. “Убедително написаното мотивационно писмо на младия и амбициозен кандидат изисква да впечатли конкретна комисия, а не някаква си комисия”, казаха още учители и родители. От МОН пък обясниха, че просто става дума за някаква комисия.

Имам възражения към Вапцаровата “Вяра”, коментира учителката по литература Станимира Манолова. Това е поколение, родено през 2000 г., расло с “Властелинът на пръстените” и “Междузвездни войни”, Вапцаров им е страшно далечен, каза още педагожката. Според нея и преразказът на седмокласниците е труден. Те трябваше да направят подробен преразказ от името на неутрален разказвач на част от творбата на Бранислав Нушич “Седем хайдути и едно магаре”. Децата нямат проблем със случката, а с детайлите, а тук ги има много, допълни Манолова.

Четирилистни детелини за късмет раздаде 7-класничката Стела Иванова от ОУ “Княз Александър I” в Пловдив преди външното оценяване по български език.

“Цял час ги търсих в с. Калековец, където живеят баба и дядо”, обясни тийнейджърката. Много от връстниците ѝ в училището също си носеха талисмани - кръстчета, гривни със зодиакални камъни, малки плюшени играчки. Преди изпита част от децата минаха през близката църква “Св. св. Кирил и Методий”, за да запалят свещ на празника на св. св. Константин и Елена.

51 138

зрелостници

се явиха

на днешния държавен зрелостен изпит по български език и литература. Изпитът се проведе в 653 училища. В националното външно оценяване по български език и литература след 7-и клас участваха 55 289 ученици в 1747 училища.

Резултатите от външното оценяване за седмокласниците ще са готови до 6 юни, а от матурите - до 13 юни.

Вижте тук отговорите по български език и литература за 7. клас.

Вижте тук отговорите по български език и литература за 12. клас.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Терористи ли финансират подобни конференции?, питат антифашисти Мощен сблъсък между националисти и антифашисти бележи най-мащабното събитие в последните години - конференция на крайните патриоти от цяла Европа утре вечер в София, на който ще бъде създаден общ съюз. Мястото на събитието се пази в тайна за последно,

Пожари разрушават Зографския и Хилендарския в Атон Иво АНГЕЛОВ Пожар унищожи голяма част от катедралата "Нотр Дам" в Париж в началото на Страстната седмица. Колкото и ужасяващи да бяха кадрите от огнената стихия, това не е първият подобен инцидент. От червените езици на огъня през вековете страдат и български манастири светини.