Следили шефа на КАТ в Благоевград с микрофони и камери в кабинета (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6878699 www.24chasa.bg
Стоицов бе изведен от КАТ с белезници.

До 200 лева взимали посредници за “бърз номер” или с еднакви цифри

Целият набор от специални разузнавателни средства е използван, за да се стигне до ареста на началника на КАТ - Благоевград, Данаил Стоицов. Той бе задържан във вторник в кабинета му и изведен с белезници.

Акцията на Вътрешна сигурност в МВР, НСлС и окръжната прокуратура е била подготвяна няколко месеца, каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Тя уточни, че разследването не е само по медийни публикации, но и по сигнали.

Става въпрос за даване на определени суми за бърза регистрация на автомобили, без да се чака часове наред, както и за получаване на специални номера с еднакви цифри, последователни, огледални и др.

Касае се за

трайна престъпна

дейност и

корупционна

схема,

която се е развивала на територията на КАТ, на върха на която стои началникът на сектора”, допълни Арнаудова. Събрани били доказателства, че Стоицов е получавал пари, за да наруши служебните си задължения, изразяващи се в издаването на специални номера на колите, както и за бърза и незабавна регистрация.

Таксата “бърз номер” и за специални номера е била завишавана от посредници регистратори с около 100-200 лева. Половината от дадените пари за “услугата” - 50 - 100 лв., е отивала към началника на КАТ, твърди обвинението.

Подкупите не

били големи,

но пък са

получавани

регулярно

Задържани по Закона за МВР за 24 часа освен Данаил Стоицов са и още трима посредници, които са подпомагали корупционната дейност на началника на КАТ, твърди прокуратурата. Имало и доказателства за нарушаване на служебни задължения от страна на Стоицов. Той издал разпореждане на подчинените си за конвоиране на извънгабаритен транспорт по главен път Е-79 във време, в което това е било забранено, без да се плати необходимата такса.

В касата в кабинета на Стоицов бяха намерени 5300 лв., за които прокуратурата предполага, че са част от подкупите. Началникът на КАТ обяснил, че това са пари, предвидени за организиране на спортен празник. Открит е бил и неказонно притежаван пистолет “Макаров” с 59 патрона.

При акцията бе задържан и Никола Доганджийски-Колевеца, който допреди 10-ина години бе полицай. Той се сочи за основен посредник, който влизал, без да чака ред в КАТ, и бързо уреждал регистрациите. От притеснение той получи сърдечна криза и бе настанен в отделението по кардиология на благоевградската болница. Пред стаята бе поставен полицейски пост, но след изтичане на 24-часовото задържане полицаите се прибраха. Лекарите в отделението обаче яростно бранеха пациента си от външни хора.

Синът на Колевеца посети баща си в болницата и на излизане бе лаконичен: “Татко не е добре”, след което се качи в колата с номер 3000.

В ареста е и Бойко Шарков, който има пункт за застраховки пред КАТ. За него също имало данни, че “опосредства услугата и е съизвършител”.

Съдът остави в ареста за 72 часа Данаил Стоицов и Бойко Шарков. На Стоицов са повдигнати 3 обвинения - за престъпление по служба, за поискан и приет подкуп от различни лица в размер на 5300 лв. и вещи, и за незаконното притежание на пистолета.

Шарков е с обвинение участие като помагач за даване на подкуп на шефа на КАТ.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Писател в чалготека мачка дупета и мята салфетки... Възможно е! Музикалното явление Папи Ханс, известен и като твореца Константин Трендафилов, направи дебюта си в чалга средите. Той имаше участие в дискотека в Студентски град в столицата, което изпълни по всички правила на кръшния жанр. Папи Ханс намачка голите дупета на танцьорките,

Камикадзето се поти, има тикове и шепне молитви! Това гласят инструкциите за разпознаване на терористи, които са утвърдени от кмета на община Пазарджик Тодор Попов. Списъкът с указания към гражданите беше разпространен публично и предизвика светкавичен интерес с детайлните си описания. В документа в 12 точки е посочено,

25 години ще лежи в затвора циганинът Тунджай Киров, който преди година и половина уби с юмруци и ритници жена, за да я ограби. Присъдата обяви съдия Петър Сантиров от Софийския градски съд във вторник. Тунджай се призна за виновен и делото се гледа по съкратената процедура. Рецидивистът, който има 6 предишни присъди,