Дават на всички точка за въпроса без верен отговор (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6878714 www.24chasa.bg
Резултатите от изпитите след 7-и клас трябва да са ясни до 6 юни. СНИМКА: Йордан Симeонов

От ГЕРБ са недоволни: Реакцията на МОН закъсня

“Тъй като въпрос №7 от матурата по български език и литература предизвика сериозна обществена полемика, се събрахме всички, отговорни за доброто провеждане на зрелостните изпити, и решихме задачата да не се зачита в изпитния вариант.” Това обяви в сряда Таня Михайлова, зам.-министър на образованието, след като два дни експертите на МОН спориха с езиковеди от БАН дали са дали на матурата въпрос с четири погрешни отговора.

Задачата носи една точка и ще я получат всички абитуриенти.

“Няма драматична грешка в подусловие Б, но тъй като има спорен момент, взехме това решение”, каза Михайлова.

Тя обясни как се създават тестовете. Започва се с комисия за изработване на тестови задачи. След това има друга за експертна оценка. Със заповед на министъра определени лица утвърждават изпитните материали за зрелостните изпити. В последните дни преди матура има лица, които окончателно оценявали изпитните варианти. Имаме проверка на задачите на няколко нива, увери Михайлова. Комбинациите били над 11 милиона. Приветствам решението на министерството заради спокойствието на учениците и родителите, каза проф. Светла Коева, шеф на Института за български език при БАН. Според нея в отговора, даден за верен, граматична грешка няма, но изречението създава предпоставки за лоша интерпретация или неразбиране. В изречението имало семантична неточност.

Реакцията на министерството закъсня. Трябва да има наказан експерт, реагира късно вчера председателят на ресорната парламентарна комисия Милена Дамянова от ГЕРБ.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.

Късо съединение в електрически стълб в столицата на бул. България предизвика временно блокиране на движението в посока центъра. В отстраняването на аварията се включиха екипи на енергото и