Дават на всички точка за въпроса без верен отговор (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6878714 www.24chasa.bg
Резултатите от изпитите след 7-и клас трябва да са ясни до 6 юни. СНИМКА: Йордан Симeонов

От ГЕРБ са недоволни: Реакцията на МОН закъсня

“Тъй като въпрос №7 от матурата по български език и литература предизвика сериозна обществена полемика, се събрахме всички, отговорни за доброто провеждане на зрелостните изпити, и решихме задачата да не се зачита в изпитния вариант.” Това обяви в сряда Таня Михайлова, зам.-министър на образованието, след като два дни експертите на МОН спориха с езиковеди от БАН дали са дали на матурата въпрос с четири погрешни отговора.

Задачата носи една точка и ще я получат всички абитуриенти.

“Няма драматична грешка в подусловие Б, но тъй като има спорен момент, взехме това решение”, каза Михайлова.

Тя обясни как се създават тестовете. Започва се с комисия за изработване на тестови задачи. След това има друга за експертна оценка. Със заповед на министъра определени лица утвърждават изпитните материали за зрелостните изпити. В последните дни преди матура има лица, които окончателно оценявали изпитните варианти. Имаме проверка на задачите на няколко нива, увери Михайлова. Комбинациите били над 11 милиона. Приветствам решението на министерството заради спокойствието на учениците и родителите, каза проф. Светла Коева, шеф на Института за български език при БАН. Според нея в отговора, даден за верен, граматична грешка няма, но изречението създава предпоставки за лоша интерпретация или неразбиране. В изречението имало семантична неточност.

Реакцията на министерството закъсня. Трябва да има наказан експерт, реагира късно вчера председателят на ресорната парламентарна комисия Милена Дамянова от ГЕРБ.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Плевенски ченгета са погазили закона при акцията срещу местния крими герой Камен Балбузанов-Куката! Разпитани пред съда, полицаите Ивайло Станкулов и Кристиян Тодоров сами признават, че са се подписали на празен протокол за оглед на склад. За кражбата на открит в помещението надуваем батут отговаря Балбузанов пред Темида.

Георги накълцал брат си, докато спи Кадри от сателит на НАТО трябва да бъдат използвани в разкриването на истинския извършител на четворното убийство в Нови Искър. Това обяви служебният адвокат на обвиняемия Георги Георгиев. Защитникът Стоян Стоянов е категоричен, че няма проблем да бъде поискана подобна информация,

Надя Панкова Стотици хиляди пенсионери с увреждания изпаднаха в шок през последните два месеца заради писма от Националния осигурителен институт. В тях черно на бяло пише, че социалната им пенсия за инвалидност се прекратява. С други думи - режат им парите! Всъщност това не е така. Но просветителската кампания на НОИ и социалното министерство не