"168 часа": Водата в София, Таско, е като от глетчер в Швеция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6879044 www.24chasa.bg

Качествата й по нищо не се различават от виенската, категорични са учени

Чиста ли е софийската вода или е замърсена? Този въпрос бе зададен от депутата от БСП Таско Ерменков. Но колкото и невероятно да звучи, тя е сред най-добрите в Европа.

"Може да се сравнява единствено с тази, която пият във Виена. Много прилича на тази в Швеция, Норвегия и Дания, която идва от топенето на ледовете. Убедил съм се лично." Това заяви пред "168 часа" проф. Петър Калинков, преподавател от катедра "Водоснабдяване, канализации и пречистване на водите" в Университета по архитектура, строителство и геодезия. Цялата му научна дейност е концентрирана върху питейните води, пречистването им и техните качества.

80% от столичната вода идва от язовир “Искър”, а 20 на сто от “Бели Искър”.

"Водите ни са високопланински, тъй като в язовирите се формират

главно от топенето

на снегове

и от дъждовете във водосбора - обясни Калинков. - Фактът, че са високопланински, предполага едно много добро качество. И в двата язовира водата е мека, което означава, че е с ниско съдържание на соли, с много добри характеристики, богата на кислород, няма почти никаква мътност, няма цвят, много близка до водата, с която се водоснабдява Виена. Нашата система е

много сходна с тяхната,

а водата в “Бели Искър” е едно към едно с тази в австрийската столица."

Малко по-влошени са свойствата на тази от “Искър” заради по-ниското надморско равнище и по-голямата водосборна площ.

"Въпреки всичко трябва да се знае, че това е най-добрата вода от всички язовири за питейно водоснабдяване в България - категоричен е професорът. - И в двата язовира има програма за непрекъснат мониторинг на качествата на водата. "Софийска вода" по закон трябва да направи определен брой проби по всички показатели, но тя изследва много повече."

Замърсена ли е водата?

Ученият е констатирал, че единствените регистрирани замърсявания в двата язовира са по отношение на мътността.

"На цялата вода, която постъпва в тях, се прави ежедневен мониторинг - обясни професорът. - Постоянно се следят качествата й. За 5 години по отношение на мътност само веднъж е била с 1,3 нефелометрични единици, а според изискванията на наредбата е трябвало да е 1. Това дори не може да се регистрира

с просто око."

Според него периодично са установявани замърсявания от желязо, манган, фитопланктон и рядко на бактериологична основа - предимно в язовир “Искър”.

"По отношение на манган, на желязо не са регистрирани нито веднъж стойности, които да са над допустимите - казва ученият. - Същото важи и за

бактериологията

- извършва се непрекъснато обеззаразяване."

Според професора ежедневно се следи и дали във водата няма алуминий, бактерии, желязо, манган, нитрати, мед, сулфати, суспендирани вещества, хлориди, химическа потребност от кислород, цвят, цинк, амониеви йони, всички видове коли бактерии, магнезий, калций,

живак, олово,

кадмий, арсен, селен. А от 2 април - и за уран.

"Всичко се прави в акредитирани лаборатории - поясни професор Калинков. - Трябва да се знае, че тази в София е една от най-добрите в Европа. Неотдавна имаше нещо като състезание - трябваше да се провери кой пръв ще разкрие какво представлява някаква непозната проба. Оказа се, че резултатът на нашите бе най-близо до маркера."

След всички тези изследвания водата минава през две пречиствателни станции - едната е в Панчарево, а другата в Бистрица.

Според учения преди 2 години е направена модернизация и на двете места.

"Съоръженията са последна дума на техниката и няма момент, в който да не сме наясно с

остатъчния хлор

на водата - отбелязва ученият. - Мярката е такава, че дори да има бактерии знаем, че те са унищожени."

Хлорът се добавя и заради авариите.

"Богати страни като Германия вече не го използват, но там няма и аварии", усмихва се проф. Калинков.

Допълнително качествата на водата се следят и в самите водопроводни мрежи. В тях обаче на места свойствата се влошават.

"Тук-там има разлики по отношение на желязото, но то не е защото водата така е излязла от станцията, а заради корозията на стоманените и чугунените тръби - обяснява проф. Калинков. - Въпреки това като качества тя е много приятна и хубава, но

с леки корозионни качества

Затова ще предложим на "Софийска вода" и на общината технология за отстраняването им. Мой докторант защити дисертация на тази тема, технологията е изпипана и сме абсолютно наясно какво и как трябва да се направи." Дотогава ученият съветва всички, които се притесняват, да си сложат по една обикновена марля на чешмата. Дори този обикновен филтър гарантира, че ще пият чиста вода.

 

Има ли опасност от умишлено заразяване на язовирите, четете в сайта на "168 часа", тук.

Четете още за свойствата на минералната вода тук

Колко можем да печелим от водата, четете тук

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Селекционерът Димитър Пенев и няколко човека от делегацията на България се почерпили с вино за $169 бутилката след победата на България над Франция с 2:1 на "Парк де Пренс". Това разкри пред колекционерското издание "Господ е българин" коментаторът Петър Василев. Президентът на БФС Валентин Михов организирал специална вечеря по повод успеха в

В турска болница е приет Димитър Желязков, след като здравето му сериозно се е влошило, научи "България Днес". Хоспитализирането на Митьо Очите се оказва основната спънка за връщането му в България, разкриват негови приближени. Несебърският Ал Капоне бе заловен край тузарски хотел в Истанбул в началото на август.

Има диплома Оперната певица лекува с космическа енергия Оперната певица Весела Нейнски владее техниките на хипнозата, научи "България Днес". Участничката във "ВИП брадър" е сертифициран терапевт от Българската асоциация по хипноза и хипнотерапия, показа проверка на вестника. Самата Нейнски признава, че е вкарвала много хора в транс.