Полицаите от “Палките” в клопка на ченгета - правели нарушения, за да им искат подкуп

https://www.24chasa.bg/novini/article/6880136 www.24chasa.bg
Обвиняемите полицаи остават в ареста в продължение на 6 месеца.

8 от 12-имата патрули по “Тракия” осъдени ефективно 7 години след ареста

Нито един от разпитаните свидетели обаче не разпознава в обвиняемите длъжностно лице, на което да е дал подкуп

Цяла смяна полицаи от патрулите на магистрала “Тракия” е арестувана в акция “Палките”. Операцията се казва така, защото според разследващите униформените криели получените от шофьори парични подкупи в специално изработени кухи дръжки на полицейските им палки.

Седем години след ареста Апелативният специализиран наказателен съд осъди ефективно 8 от 12-имата обвиняеми полицаи.

Осъдените и техните адвокати признават, че са били шокирани от произнесените присъди, след като през ноември 2017 г. първоинстанционният специализиран съд ги оправда по всички повдигнати обвинения.

Всички осъдени са бивши служители на звено Магистрална полиция към полицейската дирекция в Пазарджик.

На 11 май 3-членен състав на апелативния специализиран съд постановява присъди от 4 г. затвор за Стоян Илиев и Георги Георгиев, по 3 г. и половина за Марин Енджов, Иво Даскалов, Илия Сотиров и по 3 г. затвор за Георги Бодуров, Петър Михайлов и Петър Костадинов.

Осъдените трябва

да заплатят

глоби от по 4000

и 3000 лв.,

както и нямат право да за емат длъжности в МВР за срок от 5 г.

За останалите 4-ма обвиняеми - Иван Араланов, който е от Пазарджик, Наско Ставрев, Здравко Тодоров и Илия Пърличков, двамата от Пловдив, апелативният специализиран съд потвърждава оправдателната присъда на първоинстанционния.

Присъдата е подписана с особено мнение от председателя на състава съдия Румяна Илиева, според която делото трябва да се върне за ново разглеждане на Специализирания наказателен съд заради допуснати процесуални нарушения.

Мотиви за произнесеното съдебно решение все още няма.

Деветимата полицаи от Пазарджик и тримата им колеги от Пловдив бяха задържани на 7 юни 2011 г. Тогава патрулни екипи, които обслужват магистрала “Тракия” на територията на област Пазарджик и Пловдив, са поканени на съвместно съвещание в сградата на КАТ в Пазарджик.

Междувременно там пристигат изненадващо и без да се афишират, около две дузини цивилни служители на Вътрешна сигурност на МВР, следователи от НСлС, прокурори от Софийската градска прокуратура.

Вместо инструктаж за работата на “съвещанието” неочаквано последват арести на част от присъстващите служители. Операцията по разкриването и задържането на групата получава от ръководството на МВР кодовото наименование “Палките”. 

Арестуваните пазарджишки полицаи са всъщност една от смените магистрални полицаи, начело с началника им Стоян Илиев, който по-късно получава обвинение и

присъда за

ръководител на

организирана

пристъпна група

Срещу всички останали са образувани досъдебни производства и са повдигнати обвинения за участие в престъпна група и взимане на подкупи от 20 до 50 лв. от пътни нарушители при изпълнение на служебните им задължения на “Тракия”.

Разследването започва след сигнали на шофьори - наши и чужденци, че на магистралата са им искани и те са давали подкупи на патрулиращи полицаи.

От Вътрешна сигурност организират мобилни екипи от техни служители, които пътуват по магистралата,

вършат

умишлено

нарушение, за да

бъдат спрени

от разследваните им колеги и да им бъде поискан рушвет.

Под предлог за техническо обслужване на патрулните автомобили на Магистрална полиция са поставени камери. Издирени и разпитани като свидетели са водачи, за които са събрани данни, че са им поискани и те са дали подкупи на униформените.

Пари при арестите на обвиняемите и последвалите претърсвания в службата и по домовете им така и не са намерени. Задържаните полицаи остават в следствения арест в продължение на 6 месеца, като през това време семействата им на няколко пъти организират протести в тяхна защита.

В нито един момент те не признават вина и отхвърлят категорично всички обвинения на прокуратурата. Междувременно са уволнени от системата на МВР.

В момент

трима от

обвиняемите

се занимават

със земеделие, други с търговия, някои работят като служители в частни фирми.

Процесът по “Палките” всъщност се превръща в истинска съдебна сага. Първото заседание срещу 12-те обвиняеми е насрочено в първоинстанционния съд за септември 2013 г., но то реално тръгва повече от година по-късно.

Обвинителният акт е връщан 3 пъти на прокуратурата от Спецсъда заради различни пропуски и нарушения. Често насрочените дела в специализирания наказателен съд се отлагат, най-вече заради отсъствието на свидетели на обвинението.

В хода на съдебното дирене става ясно, че повечето от доказателствата са негодни. На записите от СРС не се вижда лице на обвиняем. На тях се вижда долната част от тялото и ръце на униформен, но кой е той, не е ясно. Има и кадри с отворен багажник на патрулен автомобил, в който се оставят и взимат пари от неизвестни лица.

Нито един от разпитаните свидетели не разпознава в обвиняемите длъжностно лице, на което да е дал подкуп. Повечето дори отричат да са давали такъв или твърдят, че нямат спомени. Само една жена разказва, че е оставила в багажника на патрулен автомобил банкнота от 20 лева. По време на делото от прокуратурата дори оттеглят обвинението за участие в организирана престъпна група.

“Произнесената присъда от апелативния специализиран съд е незаконосъобразна, защото не се основава на убедителни доказателства. В нея на практика е преписан обвинителният акт. Няма уважаващ себе си съд, който да произнесе осъдителна присъда с подобни доказателства.

Седем години подсъдимите и семействата им страдат, което е неоправдана бавност на съдопроизводството”, заяви пред “24 часа” адвокат Иван Главчев, който е защитник на осъдените Георги Георгиев и Илия Сотиров.

Той и колегите му са категорични, че ще обжалват произнесената от апелативния специализиран съд присъда на подзащитните им пред ВКС в законовия срок.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Известният блус музикант Буги Барабата е починал тази нощ! Скръбната вест съобщиха негови колеги от радио "Z Rock". Не се съобщават причините за кончината на 58-годишния музикант. Той бе една от най-колоритните фигури в българския блус и рок. Истинското му име е Марио Събев. Той е роден на 24 декември 1960 г.

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.