Светлин Русев преди ден: Не дърпайте дявола за опашката, нищо не казвам предварително (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6883054 www.24chasa.bg
Светлин Русев на панихида през 2008 г.

 

Големият български художник, акад. Светлин Русев, който почина снощи от инфаркт в дома си, готвеше изложба за 14 юни, когато щеше да навърши 85 години. Той по традиция показваше нови картини за рождения си ден.

В четвъртък "24 часа" се опита да измъкне от него подробности какво смята да покаже тази година, но той ни се скара: "Колко пъти да ви казвам, нищо няма да ви кажа предварително, не дърпайте дявола за опашката."

Той вече беше наел изложбена площ, но не каза къде, приготвил беше и творбите.

Това е изключително тежка загуба не само за българската култура, но и за България като цяло, защото трябва ясно и точно да се каже, че Светлин Русев е от последните, които останаха съдържателни и реактивни, с непреклонно си гражданско отношение и активно участие в живота. Това каза пред "24 часа" бившият културен министър, сега депутат, скулпторът Вежди Рашидов, който помага с организирането на поклонението пред художника и търсенето на гробно място. Последен мохикан - все по-малко хора остават от този вид, защото във време, в което ценностите са размити той беше като лакмус, през който се прецеждаше качественото в цялата кал която ни облива, продължи Рашидов. Изключително много ще ми липсва като човек, с когото през последните години работих много активно - с него подредихме изключителния български музей от европейски мащаб Квадрат 500 , свързваше ни силно приятелство.

14.12.2005 г. Антон Дончев и Светлин Русев

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с

Не успя да подкрепи каузата за промени в закона Ще нарежа убиеца на Криси с бръснарско ножче, заканва се баба Милка на протест за справедливо наказание Влошено здраве спря майката на зверски изнасилените и убити сестри Росица и Христина Белнейски да се включи в протест срещу намаляване на присъдите на жестоките престъпници срещу самопризнания.