Българин потегля на околосветско плаване, за да чисти океаните

https://www.24chasa.bg/novini/article/6883364 www.24chasa.bg
Димов е на 55 г. и от дълго време живее в Тоскана. СНИМКА: Личен Профил Във Фейсбук

55-годишният Иван Димов ще измине 28 000 морски мили с 6-метрова яхта

След няколко дни 55-годишният българин Иван Димов ще потегли с малка ветроходна яхта от Италия със специална мисия – да чисти океаните от пластмасовите отпадъци.

Димов, навремето военен в Афганистан, живее от дълги години в Тоскана. От 7 г. се подготвя за мечтата си, която е на път да реализира сега. На 10 юни българинът ще потегли с лодката си на околосветско пътешествие, чрез което ще изпрати послание океанът да бъде спасен от боклуците. Мисията на Иван се нарича “Да спасим планетата”.

Никога досега подобно плаване не е било осъществявано. Димов ще обиколи света сам с ветроходна яхта, дълга 5,99 м, която

няма да докосне

бряг. И всичко това -

в рамките на година

Крайната цел на плаването е нос Добра надежда в Южна Африка. Лодката на българина, която е кръстена “Мини”, е изградена в корабостроителница в Чечина и получи морското си кръщене на 22 април. В момента се намира в Розиняно, до град Ливорно, и първият пункт от маршрута ѝ ще бъде пристанището Ла Рошел във Франция.

Именно оттам на 10 юни ще бъде даден стартът на предизвикателството, в което Димов ще бъде единствен участник.

Плаването на българина ще бъде дълго 28 000 морски мили. През него

Димов ще събира

Иван Димов ще събира пластмасови отпадъци, плаващи из океаните.

всякакви

пластмасови

отпадъци

из океаните, но и ще взема проби с вода. След като се върне в Италия, те ще бъдат изследвани в Океанографския институт на Триест, който ще прецени какво е реалното състояние на водните басейни по света.

Но как точно Иван ще чисти океаните? На практика той ще събира и привързва един за друг отпадъците, които открие, след което ще хвърля обратно в морето тези пакети. Към тях ще има прикачено сигнално устройство, чрез което могат да бъдат намерени. Сигналът, подаван от тях, ще достига до най-близко намиращите се кораби, които трябва да ги приберат на борда си и да ги транспортират.

Яхтата на Димов ще следва традиционните маршрути на плавателните съдове, плаващи в Атлантика и достигащи до нос Добра надежда в Южна Африка, ще кръстоса Индийския океан, стигайки до нос Люин в Австралия,

ще мине край

Нова Зеландия и ще

продължи през

Тихия океан до

Латинска Америка

След това ще се изкачи към Атлантика, за да стигне до началното си пристанище. Цялото плаване ще продължи около година – никога досега толкова малка яхта не е реализирала подобно нещо.

Как се подготвя за плаването си самият Иван? Той вече събира багажа си, като вакуумира дрехите си, за да не заемат място. На борда си ще има акумулатор и слънчеви панели за енергия. Вода ще пие, като филтрира морската. Ще лови риба за ядене, но за дните, в които няма да може да прави това, ще яде лиофилизирана храна, ядки и семена.

Лодката на Димов разполага със сателитен телефон и сателитна система, която ще праща видео и снимки по време на пътуването.

Цялото пътуване

ще бъде предавано

директно от три

сателитни камери

Иван Димов разказва пред тосканските медии, че не го е страх да бъде сам на толкова рисковано плаване през океана. Той твърди, че когато бил седемгодишен, се качил на рибарска лодка, носейки със себе си само хляб и сирене. Намерили го хора от военноморските сили 3 дни след това насред Мъртво море - полужив, обезводнен и прегладнял.

Иван Димов е по професия шкипер на яхта - като такъв се изхранва от дълги години в Италия. Казва, че в миналото е

воювал срещу

руснаците в

Афганистан,

работил е на кораби из всички континенти и след това започнал да търси “най-хубавото място на света”, за да се засели в него. Намерил го в Барберино Вал д’Елса в Тоскана.

“Открай време обичам силно морето, шкипер съм от 22 години и плавам, откакто навърших 7 г. Кръстосал съм Атлантика по маршрута Бахамите - Англия, Индийския океан по маршрута Мадагаскар - Бали, познавам прекрасно цялото Средиземноморие”, пише в сайта си Иван Димов. Той ще навърши скоро 55 г. и затова решава – сега или никога – да осъществи мечтата си да обиколи света, комбинирайки я с екологична мисия.

Лодката “Мини” е изградена със спонсорството на флорентинска фирма за продажба на ток и газ от възобновяеми източници на енергия.

“Ние съществуваме, защото го има океана. Мисията ми не е само в това да бия рекорда за самотно плаване, а и да изпратя послание да върнем на океана онова, което ни е дал, и да го спасим”, казва Димов пред в. “Кориере фиорентино”.

 

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нелепо припознаване става причина за смъртта на сириеца Локман Ибрахим. Според криминалисти наемникът, изпратен от хора на ВИС-2, е трябвало да убие брат му Бахзад, сочат от МВР за един от босовете на контрабандните канали у нас. Самата екзекуция е извършена късно вечерта на 19 юли 2004 г. Куршумите застигат 37-годишния сириец с български паспорт

Богдан и Янко с обща кръвоносна система, единият е добре, другият - в кома Борислав РАДОСЛАВОВ Сиамските близнаци са под ключ в социален дом в Бургас. До тях не се допуска никой друг освен семейството и всякаква информация за състоянието им е забранена. Това показа проверка на "България Днес". Богдан и Янко се родиха през август 2016 г.

Нова серия финансови проблеми и дела заплашват богатството на Ветко Арабаджиев, показа проверка на "България Днес". След обвиненията за пране на пари и последвалия запор на част от богатството му за олигарха са се присетили от НАП и руският гражданин Семьор Данилюк. Заради неплатени дългове и данъчни задължения приходната агенция и чужденецът са