Деница Тонкева: Баща ми си даваше сърцето за ресторанта и в него умря!

https://www.24chasa.bg/novini/article/6884261 www.24chasa.bg
Деница Тонкева казва, че не се страхува от нищо. Иска справедливост.

За един месец младата жена написа две отворени писма до главния прокурор Сотир Цацаров. Малко след първото мъжът, собственик на оръжието, получи обвинителен акт

“Всеки можеше да е на мястото на баща ми, който беше убит нелепо в нашия ресторант.

Можеше да съм аз, можеше да е друг, можеше да е всеки. Защото бяхме на една маса. Даже други хора стояха на мястото на баща ми малко преди изтрела. Съдба.”

Така започва разказа си за онзи нелеп инцидент Деница Тонкева, дъщеря на застреляния в септемврийското село Виноградец ресторантьор Наско Тонкев.

На 31 август 2017 г. Кирил Влайков и съпругата му канят близки и приятели на рождения ден на сина им Юри, който навършва 6 години. За празненството е ангажиран ресторантът на Наско Тонкев във Виноградец. 47-годишният Наско е майстор в занаята си, уважаван и почитан в селото. А в ресторанта е вложил цялата си душа, години от живота си.

“Баща ми

живееше за този

ресторант

Създаде го и си даваше сърцето за него. И в него си отиде”, казва през сълзи Деница.

Веселбата започва, а най-личният гост на огромната маса е председателят на общинския съвет в Септември Лазар Влайков - чичо на малкия рожденик, който е заедно със семейството си.

Около час преди полунощ гърмежи от огнестрелно оръжие и фойерверки огласят заспалото село откъм Тонкевия ресторант. С газово оръжие гърмят оределите подпийнали гости.

В един момент Лазар Влайков вади личния си боен пистолет “Глок”, с който се е сдобил съвсем наскоро. Любопитството към оръжието завладява присъстващите и пистолетът тръгва от ръка на ръка.

На масата сяда и Наско Тонкев, който през цялата вечер се е занимавал със задълженията си в ресторанта. Той също разглежда пистолета. Малкият рожденик Юри, който допреди секунди е играел встрани, се промъква между седящите Лазар Влайков и Наско Тонкев и оръжието се озовава в неговите ръце.

Момченцето произвежда изстрел и куршумът пронизва собственика на ресторанта в лявата предмишница. Наско се свлича от стола, на който седи, и умира за броени секунди.

Нелепата, но и ужасяваща сцена се разиграва пред очите на дъщеря му Деница, която е седнала на отсрещния край на масата.

“Баща ми умря

в ръцете ми”,

каза тогава пред “24 часа” момичето, което сега се връща болезнено към този момент, който преобърна живота на цялото ѝ семейство.

“Не искам да говорим за това”, лаконична е Деница и очите ѝ се пълнят със сълзи.

“Знам, че не сме само ние. Всеки ден се случват подобни нелепи неща в държавата. Защото хората сме лоши. Не носим отговорност и не мислим какви могат да бъдат последствията от нашите действия. Какво прави бойно оръжие на детски рожден ден”, пита риторично Деница.

В деня след трагедията тя обвинява за смъртта на баща си Лазар Влайков, като заявява, че е видяла как той по невнимание е застрелял баща ѝ и се опитва да прехвърли вината върху детето.

Проведените по-късно експертизи я опровергават, както и други няколко свидетели, които дават подобни показания пред разследващите.

“Не искам да коментирам. Всичко, което съм видяла, съм го казала при разпитите на полицаите. Има експерти, експертизи. Те показват какво точно се е случило. Така се случва и при други убийства дори когато не е имало свидетели. Експертизите разкриват”, заявява младата жена. 

Тя обаче е категорична, че никога няма да се примири със смъртта на баща си. Докато говорим, Деница нито веднъж не назовава по име Лазар Влайков.

“За мен той (Лазар Влайков) не показа, че съжалява за нещо. Нито в трагичната нощ, нито след това. Всеки нормален човек, след като се случи това, няма да стане и с гордо вдигната глава да излезе от ресторанта.

Видях го. Тялото на баща ми вече беше в линейката, когато той с гордо вдигната глава излезе от ресторанта. Какъв човек трябва да си, за да го направиш? Как така няма да чувстваш вина”, плаче Деница Тонкева.

Тя разказа, че през изминалото време след смърта на баща ѝ Лазар Влайков по никакъв начин не е потърсил контакт с нея или семейството, за да изрази съжаление или поне да изкаже съболезнования.

А с починалия ѝ баща били приятели. Същото се отнася и за семейството на детето, натиснало спусъка на пистолета.

Както е известно, Лазар Влайков подаде оставка като председател на общинския съвет в Септември, но остана независим общински съветник, след като ГЕРБ го изключи от редиците си заради смъртта на Наско Тонкев.

“Не очаквам и не искам съжаление от никого”, отговаря Деница на въпрос дали официална институция е търсила семейството, за да предложи помощ след трагедията. Оказва се, че никой и по никакъв повод не ги е търсил освен разследващи смъртта на бащата.  

След нея животът на семейството се преобръща изцяло според дъщерята. “Не към добро”, добавя тя. Семейният ресторант, където умира Наско Тонкев и от който се е издържала фамилията, е затворен.

“Не мога да прекрача прага му. Нещо ме бута. Сърцето ми ще изскочи”, казва с вълнение Деница. Около месец след трагедията брат ѝ Димитър беше арестуван по обвинение в разпространение на наркотици, но впоследствие освободен от съда.

Деница твърди, че към момента няма развитие по случая или поне те нямат информация. Тогава при претърсване в дома им наркотици не бяха открити, а обвиненията бяха повдигнати на база показанията на наркомани.

За месец Деница Тонкева написа две отворени писма до главния прокурор Сотир Цацаров, които разпространи и до медиите.

В първото питаше какво става с експертизите, назначени в рамките на разследването за смъртта на баща ѝ, а във второто апелираше за данъчна проверка на Лазар Влайков, който според нея живеел нашироко, а декларирал минимални доходи.

“Написах

писмото до

главния

прокурор, защото

нямахме никаква

информация

какво става с разследването и експертизите. Минаха месеци, а нищо не знаехме. Кой е стрелял, как е станало”, обяснява дъщерята.

Случайно или не, малко след нейното първо писмо окръжната прокуратура в Пловдив, където разследването беше прехвърлено лично от главния прокурор за по-голяма обективност, внесе в районния съд в Пазарджик обвинителен акт срещу Лазар Влайков.

Той е обвинен за това, че като е държал огнестрелно оръжие, не е взел мерки за сигурност, поради което е последвало причиняване на смърт. Престъпление, което се наказва със затвор от 3 до 10 години.

Делото започва в

сряда - 30 май, в

районния съд в

Пазарджик

Деница Тонкева твърди, че няма никакво отношение към Влайков, а просто е казала и написала това, което мисли. Тя го призовава да напусне общинския съвет в Септември.

Деница признава, че непосредствено след смъртта на баща ѝ много се е страхувала, защото не е знаела какво може да се случи. Това вече не е така. Няма намерение и да емигрира в чужбина - вече е пробвала, но камъкът си тежи на мястото, а нейното място е в България.

Изградила си е и философия: “Видиш ли несправедливост, трябва да сигнализираш, защото всички страдат от това”.

“Не ме е страх. Ако ме е страх, това означава, че трябва да спра да живея”, казва младата жена.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Драстично нарастване на цените на някои стоки от жизнена необходимост в рамките на месец отчита експресно проучване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. Изследването проследява изменението на цените от 1 март до 1 април 2020 г. на 26 хранителни стоки от първа необходимост и 5 нехранителни стоки

В петък вечерта е починала 52-годишна жена, която бе приета във врачанската МБАЛ “Христо Ботев” с перфорация на червата. За нейния случай разказа местната медия "Зов нюз", която твърди, че пациентката в продължение да почти 10 дни е била лекувана по телефона от своя личен лекар. Болната жена позвънила на джипито си и му обяснила

Двама души са убити, а други седем - ранени, след нападение с нож в град Роман сюр Изер, Югоизточна Франция. Единият от ранените е с опасност за живота. Според официални данни на властите в града, мъжът е от Судан и е искал да получи убежище във Франция. Той е влязъл в местна месарница, взел е нож от тезгяха и с викове “Аллах Акбар” атакувал