Стара Загора с по-лесен достъп от магистрала "Тракия"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6887996 www.24chasa.bg
След реконструкцията надлезът над жп линията София-Бургас вече ще бъде с 4 платна, а достъпът до Стара Загора откъм магистрала "Тракия" ще бъде улеснен. СНИМКА: Община Стара Загора

Започва реконструкцията на моста над жп линията. Готвят 4-лентов път до аутобана

На 30 май ще бъде подписан акт 2 и строителят започва работа за изпълнението на проекта за реконструкцията на моста на бул. "Патриарх Евтимий", който минава над железопътната линия София-Бургас и над бул. "Славянски". Това съобщи кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

Реконструкцията е на стойност 4,3 милиона лева без ДДС. Средствата са по оперативната програма "Региони в растеж 2014-2020", по която общината получи общо 52,6 милиона лева. Обектът е част от проекта за строителни и монтажни работи в рамките на проектно предложение "Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в град Стара Загора - втора фаза", чрез което се изпълняват интегрираните планове за градско възстановяване и развитие, уточни Тодоров. Изпълнителят "Трейс Груп Холд" АД има 270 дни, за да завърши своята работа.

След реконструкцията на моста той ще се разшири и сегашните 3 платна по него ще станат 4, което ще улесни достъпа на автомобили от юг към Стара Загора - от индустриалната зона, от Хасково и магистрала "Тракия" и обратно. Градът ще се раздели със сегашното може би единствено в страната реверсивно движение по надлеза - сутрин светофар отваря две ленти за движение от Стара Загора на юг, след обяд движението се извършва в две ленти на север. Предвидени са и тротоари за пешеходците.

Ще бъдат ремонтирана основно отсечка с дължина около 550 м от надлеза и бул. "Патриарх Евтимий".

"Проектът е сложен, движението от моста ще се пренасочи по обходни маршрути. Има одобрен проект за временна организация на движението, съгласуван с КАТ-Пътна полиция и другите отговорни институции. През летните месеци ще има неудобства, но ще се облекчи значително трафикът след това", убеден е кметът. По думите му, проблемът е, че строителните дейности трябва да се съгласуват с жп транспорта, влаковете ще се движат и ще се работи само в "прозорците", в които има разрешение за работа.

В същото време активно се работи и през 2019 г. се очаква финансиране за изграждането на 4-лентов подход на Стара Загора до магистрала "Тракия", съобши неотдавна зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова. По този начин Стара Загора значително улеснява своите комуникации, а това е много важно за новата индустриална зона "Загоре", чието създаване в града започна, коментират експерти.

Наред с предстоящия ремонт на моста в Стара Загора се реализират и други мащабни проекти, които обновяват града. Сред тях са реконструкцията на централната част и на парка "Митрополит Методий Кусев", известен повече като Аязмото.

"Намерената археология пред сградата на общината бави нещата, но смятам, че те ще бъдат завършени успешно, работата не се претупва. Има допълнителни дейности, които трябва да се извършат по проучване и консервиране на намерените в центъра на града гробове, да се избере начин как те да бъдат експонирани. Надявам се до празника на града 5 октомври да имаме завършен център", заяви Живко Тодоров.

Той е убеден, че проектът за парк Аязмото ще бъде завършен успешно. "Възстановява се старият асфалт там, където е имало. Няма да бъде полаган на нови места. Оформят се и нови алеи, пренарежда се каменната настилка, но се запазва идеята на парка", допълни кметът.

"В Стара Загора има много още какво да се направи. Предвидили сме като двугодишна програма – за тази и следващата година, да обновим града и смятам, че това ще даде тласък на Стара Загора да продължи да се развива. Очаквам добро и бурно развитие през следващите години. Един град е жив организъм, развива се непрекъснато, както и хората в него. Основната насока е от гледна точка на бизнеса - там ще бъде основният акцент, за да може да се създават повече работни места, хората да имат по-добри възможности и да живеят по-добре", обобщи намеренията си градоначалникът.

"Имаме още хубави проекти за града, но трябва да ги изпълняваме по приоритети, на етапи, защото изискват серозен ресурс. Сега ремонтираме ул. "Отец Паисий", скоро ще започнем улиците "Руски" и "Св. княз Борис". Край пощата павираната улица има сериозна нужда от обновяване. Щом завършим Аязмото, ще тръгнем с Руския пазар, който също трябва да бъде обновен. Предстои продължението на парк "Артилерийски", тази година се реновират много училища и детски градини. С Камарата на архитектите имаме заложени приоритети за бъдещото развитие на града - да бъде проектирано продължението на ул."Славянски" в западна посока, към Старозагорските бани, градът да се развива в западна посока", каза още кметът на Стара Загора.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Дербито между "Левски" и ЦСКА-София още не е започнало, а "сините" вече се поздравиха с изразителен успех. Те са безспорните победители сред секси половинките. За това спомогнаха и трансферите през зимата. "Левски" се подсили с Николай Михайлов и Валери Божинов. Това означава, че на трибуните на Националния стадион утре една до друга ще седнат

Присъда от 4 години затвор получи разложката кримка Атанас Мечев-Гаргата! В сряда новата шефка на спецсъда Мариета Райкова призна за виновен кримигероя като тартор на наркобанда и му определи първоначален общ режим, научи "България Днес". Освен Гаргата Темида наказа и двамата му авери Ивайло Говедарев и Славчо Джупанов.

Световният шампион в Мото GP Марк Маркес най-накрая бе издебнат с гадже. Пилотът на "Хонда" гушка красива моделка. Връзката на мотоциклетния ас и Лчсия Ривера бе разкрита от испанското списание "Хола". Папараци на изданието издабнали двамата да си разменят целувки на улицата в дните около Свети Валентин.