Стара Загора с по-лесен достъп от магистрала "Тракия"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6887996 www.24chasa.bg
След реконструкцията надлезът над жп линията София-Бургас вече ще бъде с 4 платна, а достъпът до Стара Загора откъм магистрала "Тракия" ще бъде улеснен. СНИМКА: Община Стара Загора

Започва реконструкцията на моста над жп линията. Готвят 4-лентов път до аутобана

На 30 май ще бъде подписан акт 2 и строителят започва работа за изпълнението на проекта за реконструкцията на моста на бул. "Патриарх Евтимий", който минава над железопътната линия София-Бургас и над бул. "Славянски". Това съобщи кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

Реконструкцията е на стойност 4,3 милиона лева без ДДС. Средствата са по оперативната програма "Региони в растеж 2014-2020", по която общината получи общо 52,6 милиона лева. Обектът е част от проекта за строителни и монтажни работи в рамките на проектно предложение "Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в град Стара Загора - втора фаза", чрез което се изпълняват интегрираните планове за градско възстановяване и развитие, уточни Тодоров. Изпълнителят "Трейс Груп Холд" АД има 270 дни, за да завърши своята работа.

След реконструкцията на моста той ще се разшири и сегашните 3 платна по него ще станат 4, което ще улесни достъпа на автомобили от юг към Стара Загора - от индустриалната зона, от Хасково и магистрала "Тракия" и обратно. Градът ще се раздели със сегашното може би единствено в страната реверсивно движение по надлеза - сутрин светофар отваря две ленти за движение от Стара Загора на юг, след обяд движението се извършва в две ленти на север. Предвидени са и тротоари за пешеходците.

Ще бъдат ремонтирана основно отсечка с дължина около 550 м от надлеза и бул. "Патриарх Евтимий".

"Проектът е сложен, движението от моста ще се пренасочи по обходни маршрути. Има одобрен проект за временна организация на движението, съгласуван с КАТ-Пътна полиция и другите отговорни институции. През летните месеци ще има неудобства, но ще се облекчи значително трафикът след това", убеден е кметът. По думите му, проблемът е, че строителните дейности трябва да се съгласуват с жп транспорта, влаковете ще се движат и ще се работи само в "прозорците", в които има разрешение за работа.

В същото време активно се работи и през 2019 г. се очаква финансиране за изграждането на 4-лентов подход на Стара Загора до магистрала "Тракия", съобши неотдавна зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова. По този начин Стара Загора значително улеснява своите комуникации, а това е много важно за новата индустриална зона "Загоре", чието създаване в града започна, коментират експерти.

Наред с предстоящия ремонт на моста в Стара Загора се реализират и други мащабни проекти, които обновяват града. Сред тях са реконструкцията на централната част и на парка "Митрополит Методий Кусев", известен повече като Аязмото.

"Намерената археология пред сградата на общината бави нещата, но смятам, че те ще бъдат завършени успешно, работата не се претупва. Има допълнителни дейности, които трябва да се извършат по проучване и консервиране на намерените в центъра на града гробове, да се избере начин как те да бъдат експонирани. Надявам се до празника на града 5 октомври да имаме завършен център", заяви Живко Тодоров.

Той е убеден, че проектът за парк Аязмото ще бъде завършен успешно. "Възстановява се старият асфалт там, където е имало. Няма да бъде полаган на нови места. Оформят се и нови алеи, пренарежда се каменната настилка, но се запазва идеята на парка", допълни кметът.

"В Стара Загора има много още какво да се направи. Предвидили сме като двугодишна програма – за тази и следващата година, да обновим града и смятам, че това ще даде тласък на Стара Загора да продължи да се развива. Очаквам добро и бурно развитие през следващите години. Един град е жив организъм, развива се непрекъснато, както и хората в него. Основната насока е от гледна точка на бизнеса - там ще бъде основният акцент, за да може да се създават повече работни места, хората да имат по-добри възможности и да живеят по-добре", обобщи намеренията си градоначалникът.

"Имаме още хубави проекти за града, но трябва да ги изпълняваме по приоритети, на етапи, защото изискват серозен ресурс. Сега ремонтираме ул. "Отец Паисий", скоро ще започнем улиците "Руски" и "Св. княз Борис". Край пощата павираната улица има сериозна нужда от обновяване. Щом завършим Аязмото, ще тръгнем с Руския пазар, който също трябва да бъде обновен. Предстои продължението на парк "Артилерийски", тази година се реновират много училища и детски градини. С Камарата на архитектите имаме заложени приоритети за бъдещото развитие на града - да бъде проектирано продължението на ул."Славянски" в западна посока, към Старозагорските бани, градът да се развива в западна посока", каза още кметът на Стара Загора.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

25 години ще лежи в затвора циганинът Тунджай Киров, който преди година и половина уби с юмруци и ритници жена, за да я ограби. Присъдата обяви съдия Петър Сантиров от Софийския градски съд във вторник. Тунджай се призна за виновен и делото се гледа по съкратената процедура. Рецидивистът, който има 6 предишни присъди,

Бившата порнозвезда Фара Абрахам се замеси в грандиозен скандал. Тя отказа благотворителния боксов мач с Никол Алекзандър. Абрахам първоначално каза "да" на битка с бившата на Шакил О'Нийл, но в последния момент размисли. Като причина агентът й изтъкна отказа на промоутърите да платят самолетния й билет и хотелската й стая.

Нападателят на "Ювентус" Пауло Дибала и Антонела Кавалери не са заедно вече няколко месеца. Въпреки това бившата футболна половинка продължава да тъжи за загубeната любов. Тя се чувства предадена от играча на "Старата госпожа". "Популярността и момичетата, които го наобиколиха, разрушиха нашата връзка - изплака болката си аржентинката.