Съдии пожелаха да се узакони вторичното разграбване на КТБ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6888171 www.24chasa.bg
Цветан Василев

“Голямото четене” на обвинителния акт срещу Цветан Василев, по идея на адвокатите на изчезналия банкер, до идната пролет

Търговската колегия на Върховния касационен съд (ВКС) поиска от Конституционния съд (КС) да отмени текст от преходните разпоредби в Закона за банковата несъстоятелност, който се отнася до КТБ. Той бе обнародван в “Държавен вестник” на 13 март 2018 г. и бе приет с гласовете на ГЕРБ, ДПС и “Обединените патриоти”.

Със заключителната разпоредба се дава възможност за разваляне на сделки за прихващане на вземания, сключвани от 20 юни 2014 г.

Още при изготвяне на предложението един от вносителите - Йордан Цонев, обясни, че след фалита на КТБ са били заведени над 205 дела за прихващания, а материалният интерес бил за над 1,174 млрд. лв. Цонев определи този процес като вторично разграбване на КТБ. Целта на закона е да се спрат фиктивните прихващания и вземания, които били особено много след затварянето на банката през юни 2014 година.

Според върховните съдии обаче изменението не е обусловено от значим обществен интерес, тъй като обслужвало “ограничен кръг от субекти”. Те били упражнили свое право - разпореждане със свое вземане чрез прихващането му с насрещно.

В деня, в който съдиите решиха, че материалният интерес за над 1,174 млрд. лв. не е от значим обществен интерес, други техни колеги продължаваха с процеса по делото КТБ.

Над 200 от общо 5000 страници от заключителната част в обвинителния акт по делото вече са прочетени публично от спецпрокурорите. Очаква се “голямото четене” да приключи през пролетта на 2019 г. Подсъдими са Цветан Василев, срещу когото делото се води задочно, и още 17 души. Според прокуратурата банкерът беглец е ръководил група за източването на 2,5 млрд. лв. от банката.

По искане на адвокатите се чете цялата заключителна част от обвинителния акт, който е 15 хил. стр. На заседанието в сряда 3-ма прокурори се редуваха през 45 минути.

Те се спряха по-подробно на 4 неправомерно раздадени кредита на фирми, близки до Цветан Василев. Единият в размер на 2 659 000 евро бил отпуснат на фирма “Булит 2007” на 4 януари 2010 г. Други три - в размер на 1 780 000 евро, 2 600 500 евро и 4 345 000 евро, получило дружеството “Бургас мийт”. В обвинителния акт са изброени стотици неправомерно раздадени кредити. Именно затова той е 15 хил. страници. Те са раздавани в нарушение на процедурата, без декларация за свързаност например.

Утре и в четвъртък четенето продължава.