Етнически българи, живеещи в Косово, внесоха петиция за признаване на общността

https://www.24chasa.bg/novini/article/6888889 www.24chasa.bg
Евродепутатът Андрей Ковачев СНИМКА: Архив

Около 500 етнически българи, живеещи в Косово, внесоха петиция в парламента на страната, в която настояват за официално признаване на българската общност, съобщи пресслужбата на ГЕРБ/ЕНП в ЕП. Петицията е подписана от етнически българи, живеещи в районите на областите Гора и Жупа, а документът беше официално представен на косовските власти от организацията "Обединени българи в Косово от Гора". Очаква се скоро парламентът на Косово да я разгледа и да вземе решение дали българската общност да бъде добавена сред останалите официално признати, предава БТА.

Евродепутатът Андрей Ковачев, който дълго време работи по темата и по-рано този месец разговаря с косовския премиер, с въшния министър и председателя на парламента, определи събитието като историческо.

Внасянето на подписката е един справедлив и демократичен акт, който - ако бъде удовлетворен - показва, че наистина политическата класа на Косово има желание да спазва демократичните принципи и Косово да върви към европейска интеграция. Това ще бъде и последователност по отношение на българските общности на Западните Балкани. След признаването на българското малцинство в Албания е логично и нашите сънародници, които са от другата страна на границата - в Косовска Гора и в Жупа, също да бъдат признати, каза г-н Ковачев.

Евентуалното признаване е един процес, който - бих казал - е исторически. С десетилетия, ако не със столетия, тези хора не са имали възможност да се самоопределят свободно. Сега, когато наистина има шанс този регион да загърби противопоставянето, дискриминацията, идеологии, които са ни разделяли, свободно да се самоопределят такива, каквито желаят да бъдат или такива, каквито тяхната семейна, историческа памет им диктува, посочи той.

Тези хора ще имат права като на всички други косовски граждани - свободното право да се самоидентифицират като българи и съответно тези от тях, които имат желание, да получат български паспорти, българско гражданство могат да заявят в България това свое желание. Официалният статут дава също и много други права, като право на медии, на обучение на собствен език, политическо представителство в парламента, включително в съответните държавни органи, но това вече зависи от самата активност на нашите представители там, допълни евродепутатът.

Андрей Ковачев е разговарял преди няколко седмици в Европейския парламент с министъра на външните работи на Косово Беджет Пацоли. Тогава е станал въпрос и за признаването на българско малцинство от Косово.

"И тогава, и на всички срещи, които ние водим с представители на Косово, не само от страна на депутатите в Европейския парламент, но и от страна на българското правителство, българският министър-председател, винаги поставяме въпроса за нашите сънародници в Косово и че е исторически справедливо те да бъдат официално признати като такава национална общност. Моето убеждение, увереност е, че след историческия успех, който имахме с признаването на българското историческо малцинство в Албания, в регионите на Албания Мала Преспа, Голо бърдо и Гора през миналата година, скоро ще можем да се поздравим с подобен успех и в Косово, в регионите на Косово Косовска Гора и Жупа, където са предимно нашите сънародници", каза г-н Ковачев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Терористи ли финансират подобни конференции?, питат антифашисти Мощен сблъсък между националисти и антифашисти бележи най-мащабното събитие в последните години - конференция на крайните патриоти от цяла Европа утре вечер в София, на който ще бъде създаден общ съюз. Мястото на събитието се пази в тайна за последно,

Пожари разрушават Зографския и Хилендарския в Атон Иво АНГЕЛОВ Пожар унищожи голяма част от катедралата "Нотр Дам" в Париж в началото на Страстната седмица. Колкото и ужасяващи да бяха кадрите от огнената стихия, това не е първият подобен инцидент. От червените езици на огъня през вековете страдат и български манастири светини.