Светещи пръчки и готварска сол запалват Лъчезар и Кристиян по химията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6890209 www.24chasa.bg
Лъчезар (вляво) иска да се занимава с неврохирургия, а Кристиян да стане стоматолог. СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА

Момчетата са спечелили куп медали на национални и международни състезания

Задача с вино спечели сребърен и бронзов медал на две български момчета. Любопитството към химията и различните съединения и вещества изпрати Лъчезар Димитров и Кристиян Вилхемов на Европейската олимпиада по природни науки в Словения, от която се върнаха с призове.

Момчетата имат вече куп медали на национални и международни състезания по химия. Двамата са ученици в X клас с профил химия и разширено изучаване на английски език в столичната Национална природо-математическа гимназия (НПМГ).

В олимпиадата в Словения се състезаваха 55 отбора от 25 държави. България изпрати два отбора, във всеки от които има по един химик, физик и биолог. Основната тема тази година бе виното, а задачите били свързани с цвета му, измерване на различни проби, характеристики на течностите, влияние на ензимите и др.

“Задачите не бяха само върху неща, които сме учили в училище. Искаше се повече знание”, разказва Лъчезар.

“Смятам, че се справих добре. Имаше неща, които можех да направя и по-добре. Задачите бяха много добре описани. Не бяха сложни и изискваха, логика, умение и сръчност”, казва пък съученикът му Кристиян.

И за двете момчета единственото затруднение на олимпиадата било малкото време - по 4 часа на ден в продължение на два дни. Убедени са, че при повече време биха се справили по-добре. Въпреки това на състезанието отборите и на двамата постигнали по около 85-86 точки при максимални 100.

“Реших да се занимавам с химия, когато

за първи път

направих барут

в 6-и клас с

баща ми

После реших да си направя светещи пръчки. Просто ей така - от любопитство. После започнах да се занимавам по-сериозно и да чета много извън клас.”, споделя Лъчезар. На първата си олимпиада отива без никаква подготовка и печели златен медал. Нищо, че бил скептично настроен към състезанията.

“В началото бях много против олимпиадите и състезанията, защото те не помагат за нещо съществено, но реших, че така ще бъда сред хора, които се интересуват от това, от което и аз. Приоритет никога не ми е било самото състезание, а да науча неща, които после наистина да мога да прилагам”, казва той. В осми клас печели сребърен медал, а в девети - златен. Миналата година към тях добавя и един бронзов.

Кристиян пък получава вдъхновението си да се занимава с химия в час, когато изучавали свойствата на натрия.

“В 7-и клас учихме за метала натрий и че може да взаимодейства с газа хлор, при което се получава натриев хлорид - готварската сол вкъщи. Тогава си казах - добре, тези вещества нямат практическо значение - например натрият е изключително активен и с него не могат да се строят автомобили, сгради и т.н. Хлорът, той пък е отровен. Но изведнъж, като се смесят, дават готварска сол. Тогава реших, че химията ми харесва и влязох в НПМГ”, разказва Кристиян.

Участието на ученици по олимпиади е традиция в гимназията. Затова и Кристиян решава да се включи. За него това е първото международно състезание. В 9-и клас печели сребърен медал, а заедно с отбора си успява да завоюва златен на националната олимпиада.

Двете момчета се подготвят, като основно четат от интернет. Преводна литература на пазара обаче липсва.

“Няма достатъчно преводна литература. А аз искам сам да се подготвям и да избирам начина, по който да го правя. Тук, в училище учителите ми казват в каква насока трябва да чета и да се подготвям.

Не оставям

всичките ми

знания да идват

само от

училище”,

обяснява Лъчезар.

Преди да започне да ходи по олимпиади, Кристиян се подготвял главно от уроците в училище и извънкласните дейности.

“Сега, когато имам стабилни основи в областта на химията, започнах да чета странична литература. На български има материал, но той е ограничен до 1-2 книги по неорганична химия, така и по органична химия”, казва Кристиян.

Мечтае да учи стоматология. Решението на Кристиян обаче все още не е окончателно, защото до 12-и клас има много време. Сигурен е обаче, че ако това му желание остане, ще продължи да учи и работи в България.

“Ако реша да се занимавам с наука, ще отида някъде другаде. Но за медицина ще остана тук”, казва още ученикът.

Лъчезар пък се е насочил към научната работа. Смята да се занимава с неврохирургия. За целта ще завърши бакалавър по биохимия, биология и химия в България. и после ще учи магистратура в Швеция в Стокхолм.

“Университетът в Швеция е най-добрият в света, който предлага магистратура по неврология. Няма да имам работа тук, в България след това. Идеята ми е да работя по международни проекти, които са по 6 м. или 1 г. Повечето от тях са в САЩ. Има такива и в Европа, но са по-малко”, обяснява Лъчезар.

И двамата са избрали какво да следват сами. В семействата си имат близки, които се занимават с професиите, които харесват, но казват, че това не е повлияло на избора им.

Като по-малък Лъчезар обичал да програмира и спортува. Не гледа обаче на тези си занимания като на бъдещи професии.

По време на кандидатстването след седми клас Кристиян пък първоначално обмислял да учи икономика. Не след дълго обаче разбрал, че това не е за него.

В свободното

си време

момчетата

обичат да

разпускат

Лъчезар спортува и кара колело, излиза с приятели. “Лятото ходя и на работа. Бил съм градинар, строили сме покриви. Харесва ми. Правя го за разнообразието, а не заради пари. Харесва ми физическата работа”, разказва още Лъчезар.

Кристиян пък използва ваканцията, за да е край басейна с приятели. Често играе и на компютъра.

Освен родителите на момчетата горди с тях са и техните учители.

“Лъчезар и Кристиян са прекрасни деца - много ученолюбиви и талантливи. В нашата гимназия има много умни деца и те не правят изключение. Гордеем се с тях”, категорична е директорката на НПМГ г-жа Даниела Шошова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Малки и големи кукери прогониха злите сили в Елин Пелин. Групи от общинското градче и близките села Лесново и Ноевци бяха сред най-атрактивните участници в събитието, събрало хиляди зрители в слънчевия февруарски уикенд. Четвъртото издание на кукерския фестивал събра на едно място над 1800 участници

Сценаристът Христина Апостолова си направи музикална разходка в столицата, видяха папараците на "България Днес". Съпругата на Евтим Милошев сложи тапите в ушите, усили любимата си песен и започна да крачи по-смело и в по-добро настроение по софийските улици. СНИМКИ: БЪЛГАРИЯ

С черни очила, клюмнала шапка, съвсем неглиже и с любимото куче се разхожда из центъра на столицата Ники Илиев, видя зоркото око на "България Днес". Актьорът видимо е позаслабнал и с немалко бели косми на брадата. Къде отиде онзи красавец, мечта за немалко