Кутер прави кренвирши от месо, кости, нокти, кожа и вода (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6890289 www.24chasa.bg

Влагат се и т.нар. пълнители, които задържат вода, с което се увеличава теглото на продукцията

Изключвайки кренвиршите по стандарт “Стара планина”, които са с 82% месо, останалите се правят от баадер или прат - машинно обезкостено месо с ниско качество. То е богато на мазнини, когато става въпрос за свински кренвирши. Ако са пилешки или телешки, съдържа основно сухожилия.

Към него се слагат смляни рога, копита, кости, нокти, кожа, лой, мас, сланина, нишесте - царевично, картофено или пшенично, оцветители, които придават добър търговски вид.

И всичко това се гарнира богато с вода. Влагат се и т.нар. пълнители, които задържат водата, за да се увеличава теглото на продукцията. Солта понякога се добавя в по-големи количества, което удължава срока на годност.

Според стандарта може да се добави и соя, соев концентрат или изолат, но до 3%. Често обаче се случва да има продукти, които са произведени почти изцяло от соя и в тях на практика да няма месо.

Водното съдържание в различните видове кренвирши варира. В говеждите и свинските е с една идея по-ниско – от 54 до 66%, а при пилешките може да достигне 73%. В сухото вещество, от което се приготвят кренвиршите, мазнините достигат до 46%.

Машината, която смила всичко това, се нарича кутер. Представлява голям съд с дупка. По средата има ос с двуостър нож, подобен на перка. В кутера се изсипва сместа и се обработва в продължение на 6-7 минути.

Ножът се върти с висока скорост, в резултат на което се постига и висока температура, което спестява термичната обработка. Крайният резултат е маса, подобна на каша, която се пълни в найлонови опаковки.

При покупката на кренвирши трябва да се избират такива, които са добре вакумирани и опаковани. Необходимо е да се погледнат изписаните на етикета производител и срок на годност.

Насипните кренвирши, които се продават невакуумирани, могат да се съхраняват до 6 дни в хладилник, докато опакованите обикновено имат трайност до 15 дни.

Порожанов: Трябва да са от поне 75% месо

За да се нарича един продукт кренвирш, трябва да съдържа поне 75% месо, заяви земеделският министър Румен Порожанов в сряда. Той допълни, че се подготвя нов стандарт за месни храни, който вероятно ще влезе в сила до месец и половина.

За изготвянето на новите изисквания пръв съобщи в. “24 часа” в понеделник.

Министерството на земеделието води преговори с големите търговски вериги във връзка с двойния стандарт с вносните храни, които са с различен състав от тези в Стара Европа, но се продават по-скъпо у нас, съобщи Порожанов. Той допълни, че предстои подписването на меморандум, с който да се урегулират тези теми. Порожанов даде пример с бебешки храни, които се продават по-скъпо в България, отколкото в Австрия и Германия. Обяснението било, че у нас пазарът е по-малък, а логистичните разходи са по-големи.

Пред bTV Порожанов каза още, че до месец ще влезе в сила забраната млекопреработвателните предприятия да използват палмово масло.

Сега е възможно едно и също предприятие да прави истински сирене и кашкавал и такива от палма, но има разграничение в наименованията - вторите се обозначават като имитиращи продукти. С промени в наредба обаче преработвателните предприятия трябва да изберат дали ще правят истински продукти или имитиращи.

Избралите да влагат растително масло няма да се наричат млекопреработвателни, каза Порожанов и увери, че контролът ще е много строг.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Краят на традиционният есенния фестивал в Китай предизвика огромно задръстване от автомобили в близост до Тол-станция на магистралата в Женгжу, провинция Хенан, Китай. Снимка: REUTERS /

Бизнесменът Тодор Хаджижеков, станал известен с прякора си Тотко Поршето, който бе погнат за нелегална фабрика за цигари край Костинброд, е оправдан тихомълком! След шумната акция през декември 2012 г. по разбиване на тайния цех Хаджижеков е оневинен окончателно, а сега с юристи подготвя иск срещу прокуратурата за 100 хиляди лева,

Със здрав банкет и кючеци на Азис загря отборът на "Атлетик" (Куклен) за мача с "Левски". Днес храбрият аматьорски тим ще посрещне "сините" в двубой от турнира за Купата на България. За отбора от малкото градче, разположено в полите на Родопите, това ще бъде най-големият мач в цялата му история. Срещата ще се играе в Пловдив,