3 месеца здравната каса харчи без шеф (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6890440 www.24chasa.bg
ПРОФ. КАМЕН ПЛОЧЕВ

l В края на февруари

сегашният управител проф.

Камен Плочев излезе в болничен,

ще отсъства и още месец

l Надзорният съвет решава

другата седмица, най-вероятно

ще го наследи сегашната му

заместничка д-р Пенкова

Три месеца вече здравната каса няма шеф. Това стана ясно вчера, когато се разбра, че проф. Камен Плочев, управител на НЗОК, така и не се е върнал на работа, след като в края на февруари излезе в болничен. С писмо до Надзорния съвет на касата той уведоми членовете му, че няма да може да се върне още поне месец.

Писмото на Плочев първоначално бе разтълкувано като оставка. Оказа се обаче, че такава в парламента не е депозирана.

“Според Закона за здравното осигуряване, когато управителят не може да изпълнява задълженията си повече от 3 месеца, той уведомява за това Надзорния съвет на касата. За решението си той информира парламентарната здравна комисия и се

инициира

процедура по

избор на нов

управител”,

обясни шефката на комисията д-р Даниела Дариткова пред “24 часа”. Депутатката от ГЕРБ бе категорична, че засега в комисията подобно решение не е внесено. 3-месечният срок изтече на 28 май.

Решението дали Плочев да бъде отстранен и да се избере негов заместник е на надзора на НЗОК. Очаква се въпросът да бъде поставен на заседание другата седмица. “Вероятно до края на тази седмица няма да можем да съберем кворум заради отсъстващи членове на Надзорния съвет”, обясни пред “24 часа” адвокат Андрей Дамянов, представител на пациентите в надзора.

Самият Плочев обаче бе категоричен, че с писмото си не подава оставка, а само спазва закона. “НЕ ПОДАВАМ ОСТАВКАТА СИ, защото съм твърдо убеден, че не съм нарушил закон или извършил действия, водещи до уронване авторитета на институцията, която ми бе възложено да представлявам. Нещо повече, считам, че помогнах за изясняването на един казус, чието решаване ще укрепи авторитета и доброто име на НЗОК и на България.”

“Вземането на решение дали да продължа да изпълнявам задълженията си като управител, или да предложите на Народното събрание прекратяване на правомощията ми е ваша отговорност и разчитам, че вие ще предложите на народните представители кореткната формулировка. ЛИЧНО АЗ СЧИТАМ, ЧЕ ЗАКОНЪТ ТРЯБВА ДА БЪДЕ СПАЗЕН”, обръща се професорът към членовете на Надзорния съвет. Пред БТА той обясни, че

преди няколко

дни е бил

опериран,

а има и съпътстващо заболяване.

“Истината е, че проф. Плочев се очакваше или да подаде оставка, такива са изискванията на закона, или да бъде доказано, че той системно не изпълнява своите ангажименти. Това са две условия, които са записани в законовите текстове. Трябва да изясним фактите, които към момента не са много ясни.” Това обясни пък зам.-шефката на НС и член на здравната комисия от ДПС Нигяр Джафер в кулоарите на парламента.

Тя каза, че това е “само фрагмент от безизходицата на здравеопазването”. Това, за съжаление, не е утешително нито за пациентите, нито за хората, които работят в системата, напротив, задълбочава проблемите, смята Джафер.

Болестта на шефа на здравната каса се появи, след като здравният министър Кирил Ананиев му поиска оставката през февруари. Тогава, без да го уведоми, проф. Камен Плочев поиска от Народното събрание да се актуализира бюджетът на НЗОК, след като той вече беше гласуван. Причина за искането му бяха над 270 млн. лв. задължения на страната ни към европейски здравни каси, от които над 130 млн. лв. просрочени.

Да се разяснят цифрите и обяснение защо не е споменат проблемът при гласуването на бюджета на здравната каса, след като е имало такива задължения, поиска и финансовият министър Владислав Горанов.

На 23 февруари проф. Плочев бе приет по спешност в болница с кардиологичен проблем. В писмото си от 28 май обаче той е категоричен, че не намира връзка между заболяването си и изострения тон на комуникация между него и ръководството на здравното министерство. “Ще бъде спекулация, ако някой отправя обвинения за виновност за здравословното ми състояние към когото и да е”, пише той.

За трите месеца, в които той отсъства от поста си, е

получавал

болнични - по

около 2080 лв.

на месец,

както е по закон. Може да ги получава още 3 месеца с решение на лекарска комисия, а след това още 6 месеца с решение на ТЕЛК. След тази 1 година следва пенсия по болест.

Малко след влизането на Плочев в болница бе избран нов подуправител на НЗОК - д-р Йорданка Пенкова, която до момента изпълнява и неговите функции. Нейното име се спряга в парламента за най-вероятен нов шеф.

Предшественикът й Димитър Петров бе освободен от поста в края на 2017 г. пак след продължително отсъствие по болест. По закон подуправителят изземва функциите на управителя, докато него го няма.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гигантски 32-килограмов шаран бе уловен на езеро край София. Уникалното постижение регистрира Владимир Веселинов (31 г.) от софийското село Реброво. Той издърпал трофеен унгарски шаран на баластриерата край Враждебна, информира divoto.bg. Замятал е с дънна въдица, като стръвта е била протеиново топче с аромат на ананас.

Собственик на заведение прорязва 4 дървета и ги третира с вещество с цел умъртвяването им, за да застрои тротоарната площ до заведението си в кв. "Гео Милев", бл 109 столицата. За това сигнализира в социалните мрежи Михаил Димитров и призовава компетентните органи да вземат отношение по

Сложиха рога на писателката Калина Паскалева. Изкусителката се появи с две плитки под формата на рогчета в косата си пред известен столичен хотел, видя България Днес. Малко малко начумерена, любовта не спира да блика от нея. Красавицата се беше барнала с очила под формата на сърца във фаталния червен цвят.