Борисов разказа на посланиците от ЕС за срещата си с Путин (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6892123 www.24chasa.bg
Премиерът Бойко Борисов присъства на срещата с постоянните представители към ЕС на държавите членки заедно с министри от кабинета. СНИМКА: МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ

ДПС иска да обясни в парламента за визитата

БСП - да се извинял и на народа за отказа от “Южен поток

Информация за разговорите, водени при последните визити, е дал министър-председателят Бойко Борисов пред постоянните представители към ЕС на държавите членки, които пристигнаха от Брюксел в София. Сред разказаното от Борисов били и разговорите му с руския президент Владимир Путин.

“На най-тежкото място сме в Европа - имаме огромна сухопътна и морска граница с Турция. Имаме преградно съоръжение, харчим немалко пари, но гарантираме външната граница на ЕС”, заявил Борисов според съобщение от правителствената пресслужба. Премиерът посочил, че трябва да продължим усилията за приобщаването на страните от Западните Балкани. И определил срещата на върха ЕС - Западни Балкани в София като много успешна за това, че всички държави се убедили в необходимостта от евро-атлантически път на страните от региона.

“От посещението на Борисов и министрите очаквахме много повече конкретика, но за съжаление, нищо конкретно не е договорено”, коментира срещата в Москва соцлидерката Корнелия Нинова пред журналисти. По думите ѝ Борисов се опитал “да поправи собствените си грешки от спирането на проектите”, но не успял.

“Извинява се и търси прошка от Путин, но за нас е по-важно да се извини на българския народ за пропуснатите ползи за националния интерес на България”, отсече лидерката на червените.

“Борисов отиде да осигури газ за хъб “Балкан”, но нищо подобно не е получил. Замразяването и на “Южен поток”, и на АЕЦ “Белене” явно ще ни струва много, както виждаме от тези разговори. Нищо конкретно не е получил”, продължи Нинова.

Депутатите от ДПС пък поискаха Борисов да дойде в парламента и да разкаже за срещата.

“Ние имаме откъслечна информация от медиите и няма да правим предположения, за да няма спекулации. В парламентарна република би било добре премиерът да ни запознае с резултатите от визитата, за да можем да коментираме факти”, мотивира предложението си лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

“Посещението на премиера беше полезно за България”, коментира пък лидерът на “Атака” Волен Сидеров. Той посочи, че въпреки срещата на президента Румен Радев Борисов е бил този, който може да движи важни въпроси като представител на изпълнителната власт.

Сидеров определи като нов момент възможността през страната ни да минава газопровод от Русия. Руският президент Владимир Путин не бил злопаметен, а в ЕС имало промяна на конюнктурата, допълни патриотът.

“Посещението е стъпка напред, особено след случая “Скрипал”. Премиерът вече доказа, че не се съобразява с натиска отвън да се поддържат враждебни отношения с Русия”, отсече Сидеров. И бе категоричен, че АЕЦ “Белене” е нужна за България и трябва да бъде построена.

Цветанов: Премиерът се извини, че “Южен поток” е направен от БСП по непрозрачен начин

Премиерът Бойко Борисов се извини за това, че “Южен поток” е направен от социалистите, когато те управляваха, по доста непрозрачен начин, заобикаляйки европейските разпоредби. Затова в момента той говори за евентуална тръба, която да е до България.” Така лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира резултатите от посещението на Борисов в Русия.

“Южен поток” беше грешно конструиран и заложен. Там лъхаше само на корупционен механизъм и схеми”, заяви Цветанов. Според него времето щяло да покаже дали посещението на премиера в Москва е било успешно. Борисов обаче се стараел да защити националния интерес и не би искал да излезе от рамката на единната позиция на ЕС, обясни Цветанов.

“До ситуацията с АЕЦ “Белене” стигнахме благодарение на Корнелия Нинова и нейната партия, която днес казва, че посещението на Борисов в Русия не е било успешно”, коментира той по темата за АЕЦ “Белене”.

“Трябва да се изясни дали проектът ще се реализира, или просто ще забравим за него”, допълни Цветанов. Според него сделката трябва да стане на пазарен принцип и в защита на националния ни интерес, а правителството да има възможност да води разговор с потенциални купувачи.

Цветанов отрече и да е имало намеса в законодателната власт от страна на премиера, както намекна президентът Румен Радев. “Напомняйки събития и случки отпреди няколко месеца от страна на президента вчера, не му прави чест”, отсече той.

Петър Кънев: В Москва знаят, че премиерът взема решенията

“В Русия много добре знаят, че реалната власт е в министър-председателя и че за пръв път от няколко години имаме президент, който разбира от геополитика и си мери приказките. Това беше намекнато не един път.”

Това заяви пред БНР председателят на парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм Петър Кънев, който бе част от делегацията на президента Румен Радев при посещението му в Русия.

“Руснаците си дават сметка, че преди 10 години с отказа си от “Южен поток” ги излъгахме. И на двете срещи Медведев и Путин коментираха, че отказът ни от него им е струвал около 800 млн. долара”, заяви Кънев. Той обаче подчерта, че и двете срещи са били знакови, а за Русия това какви са отношенията между президент и премиер, било без значение.

“По-скоро ще се мине на варианта за отклоняване на част от капацитета на втората турска тръба за прекарване през България. В ЕС изведнъж си дадоха сметка, защото много добре знаем, че причината България да се откаже от проекта “Южен поток” е ЕС”, коментира Кънев. Той определи и като “пълен абсурд българският министър-председател да отиде на разговори с Путин, без да информира Меркел и Юнкер”. По думите му не бива да си играем на русофоби и русофили, а да държим на българските интереси.