Министър Вълчев: Комисия ще преразгледа учебното съдържание

https://www.24chasa.bg/novini/article/6892557 www.24chasa.bg
Министър Красимир Вълчев СНИМКА: "24 часа", Архив

Комисия ще преразгледа учебното съдържание. Това заяви образователният министър Красимир Вълчев пред журналисти в парламента.

Предложението за преразглеждането на учебното съдържание бе лансирано миналата седмица от страна на депутата от ВМРО доц. Милен Михов.

“Още този месец ще я сформираме. Предполагам, че ще бъде до няколко дни”, заяви Вълчев. Той обясни, че работната група ще направи цялостен преглед на всички учебни материали, като ще се премахнат грешки и коригират текстове.

Министър Вълчев коментира и приема за ученици в първи клас, който вече е по критерия за близост на училището до дома на детето.

“Имаме ограничен брой правила и критерии, които са прецизирани. Жребият е единственият справедлив подход. Трябва да отбележим, че на места като Столична община нямаме определен недостиг на места, а само в училища, които са най-търсени. Мисля, че недоволните ще бъдат малко. Водещият критерий е близост и се надяваме повече ученици да учат в най-близкото за тях училище”, каза Вълчев.

“Територията на Столична община е голяма и се търси по-добро решение, от една страна районите трябва да бъдат направени така, че децата да са до най-близкото училище от гледна точка на придвижване. Със сигурност ще предложим нови промени за догодина, но концепцията ще остане основният критерий близост и ще направим фини настройки. Ще изчистим някои пропуски. Вече направихме подобрения, свързани с възможността общината да насочва деца от други райони, по желание на родителите, когато се формира сегрегирано училище. Очакваме решението на КЗД и ще се съобразим с него”, обясни още той.

Относно грешките в матурите по български и математика, той коментира така: "Трябва да бъде потърсена отговорност на съответните длъжностни лица. Знаете, че аз мога да търся отговорност само на нашите експерти. Не бих я нарекъл груба грешка, тя беше дискусионна. Грешка е, че този въпрос беше включен в бланката с въпроси. Аз самият бях в спор с колегите от академичната общност. Такива грешки са нежелателни и експертите трябва да носят отговорност. Догодина към разработването ще включим и специалисти от БАН."

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с

Не успя да подкрепи каузата за промени в закона Ще нарежа убиеца на Криси с бръснарско ножче, заканва се баба Милка на протест за справедливо наказание Влошено здраве спря майката на зверски изнасилените и убити сестри Росица и Христина Белнейски да се включи в протест срещу намаляване на присъдите на жестоките престъпници срещу самопризнания.