Фандъкова: В 73 столични училища се изучава IT още от 1-ви клас, създаваме лаборатория за иновации (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6892614 www.24chasa.bg
Йорданка Фандъкова СНИМКА: Николай Литов

В 73 столични училища се изучават информационни технологии още от първи клас, а в 36 - има паралелки с информационни технологии. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова на форума "Образование 4.0" на "24 часа" и VIVACOM. 

Тя подчерта, че в столицата има училища, които са новатори и лидери с сферата на образованието. Най-важна промяна чрез новия закон за образованието Фандъкова определи като създаването и финансирането на иновативни училища.

"Образованието не бива да се дели на дигитално и недигитално, а на качествено и некачаствено. Качествено означава формиране на дигитални умения и използване на технологиите в процеса на обучение. Винаги е имало значение в кое училище учиш и днес семействата сменят не само адреси, но и местоживеенето си заради най-добрите училища. Дигиталното образование има нужда от инфраструктура и добра среда, но най-важното е образованието и инвестициите в учителите. Заедно с инвестициите в средата трябва да тече и процес на обучение на учителите, без значение от кое поколение са. Знаем, че има недостиг на млади учители и министерството на образованието работи за решаване на проблема, но още разчитаме и ще разчитаме на хората от 60-те и 70-те години и всички те имат нужда от обучение", каза Фандъкова.

Според нея качественото училище означава и формиране на дигитални умения, защото то се интересува в каква среда ще се реализират учениците му. Фандъкова подчерта, че след 10 г. повечето професии ще са свързани с дигиталните умения.

В София секторът на IT е сред най-бързо развиващите се индустрии. Това е секторът, който наистина е способен да задържи и привлече млади хора в нашия град. Той формира 6% от икономиката на града и в него работят над 41 000 души", подчерта Фандъкова.

Тя съобщи, че през тази година Столичната община ще инвестира 30 млн. лв. в модернизация на училища и детски градини, а ръководствата им имат пълна свобода как да изразходват тези средства, така че учебните заведения да разполагат с модерна среда.

София ще създаде и лаборатория за иновации в подкрепа на младите хора, в която ще може да се включат и учители. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

12-годишният Радостин Чолаков е компютърен гений! И дори световният гигант "Гугъл" призна качествата му. Ученикът от родопското село Барутин впечатли цяла България с уменията си в програмирането. Той успява да създаде приложение за забавни факти, което впечатлява "Гугъл". От компанията му отпускат 2400 долара под формата на ваучери,

Половинката на защитника на Испания Жерар Пике - Шакира, се забърка в грандиозен скандал. Певицата бе обвинена, че продава колиета със символ, свързан с нацистка Германия. Знойната колумбийка е във вихъра на световното си турне "Ел Дорадо". Част от кампанията й са различни бижута, посветени на концертите й. Сред стоките й има древен цветен модел.

Спектакълът "Улицата" не е това, което е без кола. Когато бричката не пали, на звездите от шоуто Мая Новоселска и Теди Москов не им е до скечове, видяха топпапараците на "България Днес". Режисьорът и комедийната прима от близкото минало бяха изловени да се веселят в столично кафене, но сакатлък с возилото им бързо накара Теди и Мая да посърнат и