Фандъкова: В 73 столични училища се изучава IT още от 1-ви клас, създаваме лаборатория за иновации (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6892614 www.24chasa.bg
Йорданка Фандъкова СНИМКА: Николай Литов

В 73 столични училища се изучават информационни технологии още от първи клас, а в 36 - има паралелки с информационни технологии. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова на форума "Образование 4.0" на "24 часа" и VIVACOM. 

Тя подчерта, че в столицата има училища, които са новатори и лидери с сферата на образованието. Най-важна промяна чрез новия закон за образованието Фандъкова определи като създаването и финансирането на иновативни училища.

"Образованието не бива да се дели на дигитално и недигитално, а на качествено и некачаствено. Качествено означава формиране на дигитални умения и използване на технологиите в процеса на обучение. Винаги е имало значение в кое училище учиш и днес семействата сменят не само адреси, но и местоживеенето си заради най-добрите училища. Дигиталното образование има нужда от инфраструктура и добра среда, но най-важното е образованието и инвестициите в учителите. Заедно с инвестициите в средата трябва да тече и процес на обучение на учителите, без значение от кое поколение са. Знаем, че има недостиг на млади учители и министерството на образованието работи за решаване на проблема, но още разчитаме и ще разчитаме на хората от 60-те и 70-те години и всички те имат нужда от обучение", каза Фандъкова.

Според нея качественото училище означава и формиране на дигитални умения, защото то се интересува в каква среда ще се реализират учениците му. Фандъкова подчерта, че след 10 г. повечето професии ще са свързани с дигиталните умения.

В София секторът на IT е сред най-бързо развиващите се индустрии. Това е секторът, който наистина е способен да задържи и привлече млади хора в нашия град. Той формира 6% от икономиката на града и в него работят над 41 000 души", подчерта Фандъкова.

Тя съобщи, че през тази година Столичната община ще инвестира 30 млн. лв. в модернизация на училища и детски градини, а ръководствата им имат пълна свобода как да изразходват тези средства, така че учебните заведения да разполагат с модерна среда.

София ще създаде и лаборатория за иновации в подкрепа на младите хора, в която ще може да се включат и учители. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нелепо припознаване става причина за смъртта на сириеца Локман Ибрахим. Според криминалисти наемникът, изпратен от хора на ВИС-2, е трябвало да убие брат му Бахзад, сочат от МВР за един от босовете на контрабандните канали у нас. Самата екзекуция е извършена късно вечерта на 19 юли 2004 г. Куршумите застигат 37-годишния сириец с български паспорт

Богдан и Янко с обща кръвоносна система, единият е добре, другият - в кома Борислав РАДОСЛАВОВ Сиамските близнаци са под ключ в социален дом в Бургас. До тях не се допуска никой друг освен семейството и всякаква информация за състоянието им е забранена. Това показа проверка на "България Днес". Богдан и Янко се родиха през август 2016 г.

Нова серия финансови проблеми и дела заплашват богатството на Ветко Арабаджиев, показа проверка на "България Днес". След обвиненията за пране на пари и последвалия запор на част от богатството му за олигарха са се присетили от НАП и руският гражданин Семьор Данилюк. Заради неплатени дългове и данъчни задължения приходната агенция и чужденецът са