Вълчев: Бъдещето е на създателите, а не на ползвателите (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6892657 www.24chasa.bg
Министър Красимир Вълчев СНИМКИ: Николай Литов

Да свържем човешкото с дигиталното настоява министърът на образованието Красимир Вълчев. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на първата кръгла маса за дигиталното образование в България "Образование 4.0", организирана от "24 часа" и VIVACOM. Той поздрави "24 часа" за добрия форум и доброто партньорство.

Според министъра трябва да се надграждат традиционните образователни модели. Традиционните институции изглеждали отчайващо неефективни. Необходимо било хуманитарното образование. Машините ще помагат на човека да живее по-добре.

Трябва да подготвим повече създатели, които да са по-креативни от машините, каза още министърът. Бъдещето принадлежи на създателите, а не на ползвателите, допълни той.

„Традиционната образователна система е добра, но досега никога не сме живели в толкова динамично време. Трябва да сме убедени, че трябва да свържем човешкото с дигиталното, скоро ще говорим не за индустриална революция 4.0, а за образование 4.0“, каза още министър Вълчев. Той обясни, че трябва да се наблегне на хуманитарно образование, защото според редица експерти професиите на бъдещето ще са хуманитарни. Причината е, че роботите не могат да заменят човека в личните отношения. Скоро неравенствата ще са между дигитални ползватели и дигитални създатели, каза още Вълчев. „ В бъдеще хората ще трябва много по-често да сменят професиите си, които в момента не съществуват. Образователната система ще трябва да промени двувековната си същност. Трябва да придобием дигитални умения, предприемачество и креативност, като трябва да стимулираме иновациите“, каза още образователния министър. Той обясни, че министерството има широк микс от политики за въвеждането на дигитално образование, но те се реализират спрямо бюджета. Даде за пример, че се въвежда компютърно моделиране още от 3 клас. Ще финансираме дейности по интереси - програмиране от 1 до 7 клас, каза още Вълчев. В плановете на министерството е и увеличение на паралелките по информатика и да се разширят гимназиите за специалността „приложен програмист“. „Променяме учебните програми, като се опитваме да въведем дигиталните технологии. Осигуряваме достъп до електронно съдържание и да създадем отворен облак за безплатно съдържание и мултимедия, както с филмчета и графики“, изреди Вълчев. Догодина пък всяко училище ще има безплатни Wi-fi мрежи. Продължава и обновяването на кабинетите с интерактивни дъски, мултимедия и проектори. Досега с такова оборудване са над 13 хил. класни стаи. Училищата поддържат електронни дневници и платформи.

„Цялата тази трансформация трябва да се случи с учителите. Трябва да инвестираме в обучението им за преподаване на дигитална култура“, категоричен бе Вълчев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившата приятелка на изчезналия нападател на "Кардиф Сити" Емилиано Сала - Беренис Шкайр, обвини футболната мафия за трагедията с футболиста. "Разследвайте футболната мафия, защото не вярвам, че е злополука, написа моделката в туитър. - Сърцето ми е разбито. Не мога да го възприема. Аз съм унищожена.

Делото срещу бургаския кримигерой Петър Биберов, известен с култовия прякор Кюфтето, отива на поправителен. Съдът върна обвинителния акт срещу Кюфтето и аверите му заради скандални неточности в обвинителния акт, сред които и записаното от спецпрокуратурата, че бандата е действала само ден, научи "България Днес".

Европроект за над 300 хиляди лева е спечелил близък приятел на Евелин Банев-Брендо и ключов свидетел по делото срещу него за пране на пари, показа проверка на "България Днес". В замяна на солидната субсидия от ЕС треньорът по борба Георги Караманлиев вдига къща за гости в тополовградското село Сакарци.