Вълчев: Бъдещето е на създателите, а не на ползвателите (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6892657 www.24chasa.bg
Министър Красимир Вълчев СНИМКИ: Николай Литов

Да свържем човешкото с дигиталното настоява министърът на образованието Красимир Вълчев. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на първата кръгла маса за дигиталното образование в България "Образование 4.0", организирана от "24 часа" и VIVACOM. Той поздрави "24 часа" за добрия форум и доброто партньорство.

Според министъра трябва да се надграждат традиционните образователни модели. Традиционните институции изглеждали отчайващо неефективни. Необходимо било хуманитарното образование. Машините ще помагат на човека да живее по-добре.

Трябва да подготвим повече създатели, които да са по-креативни от машините, каза още министърът. Бъдещето принадлежи на създателите, а не на ползвателите, допълни той.

„Традиционната образователна система е добра, но досега никога не сме живели в толкова динамично време. Трябва да сме убедени, че трябва да свържем човешкото с дигиталното, скоро ще говорим не за индустриална революция 4.0, а за образование 4.0“, каза още министър Вълчев. Той обясни, че трябва да се наблегне на хуманитарно образование, защото според редица експерти професиите на бъдещето ще са хуманитарни. Причината е, че роботите не могат да заменят човека в личните отношения. Скоро неравенствата ще са между дигитални ползватели и дигитални създатели, каза още Вълчев. „ В бъдеще хората ще трябва много по-често да сменят професиите си, които в момента не съществуват. Образователната система ще трябва да промени двувековната си същност. Трябва да придобием дигитални умения, предприемачество и креативност, като трябва да стимулираме иновациите“, каза още образователния министър. Той обясни, че министерството има широк микс от политики за въвеждането на дигитално образование, но те се реализират спрямо бюджета. Даде за пример, че се въвежда компютърно моделиране още от 3 клас. Ще финансираме дейности по интереси - програмиране от 1 до 7 клас, каза още Вълчев. В плановете на министерството е и увеличение на паралелките по информатика и да се разширят гимназиите за специалността „приложен програмист“. „Променяме учебните програми, като се опитваме да въведем дигиталните технологии. Осигуряваме достъп до електронно съдържание и да създадем отворен облак за безплатно съдържание и мултимедия, както с филмчета и графики“, изреди Вълчев. Догодина пък всяко училище ще има безплатни Wi-fi мрежи. Продължава и обновяването на кабинетите с интерактивни дъски, мултимедия и проектори. Досега с такова оборудване са над 13 хил. класни стаи. Училищата поддържат електронни дневници и платформи.

„Цялата тази трансформация трябва да се случи с учителите. Трябва да инвестираме в обучението им за преподаване на дигитална култура“, категоричен бе Вълчев.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Арестуваните пишман обирджии се издали преди две седмици Крадец и ортакът му, който е наркодилър, са двама от задържаните при акция край банкомат в центъра на София, научи "България Днес". Третият им съучастник е с чисто криминално досие до момента. Стойне С. се смята за инициатор на схемата. 40-годишният мъж е засичан и преди за кражба от банкови

Кристиано Роналдо ще стане баща за пети път! Половинката на звездата на Португалия - Джорджина Родригес, призна, че отново е бременна. Слуховете за това тръгнаха през уикенда. Тогава тя се появи с впит по нея тоалет на модно събитие, а коремчето й беше очертано. "Аз съм във втория месец и половина - призна половинката на Кристиано пред испанското

Днес е международният ден на