Машина на времето: Златко Баретата - осъден за бос на Фирмата, оправдан за банда по Черноморието

https://www.24chasa.bg/novini/article/6894570 www.24chasa.bg
Златомир Иванов-Баретата излиза от спецсъда. СНИМКА: 24 часа

 25.1.2008 г.: Баретата кара ски. Двойници с него по пистата

Баретата е от 2 дни в курортния град и присъствието му веднага бе забелязано от местните, пише “24 часа” преди 10 г.

Той се движи с 2 напълно еднакви джипа с номера 02 15, като разликата е само в една от буквите на регистрационната табела.

С него са около 20 охранители, които използват още 2 джипа и няколко автомобила ауди. По обяд Баретата и хората му слязоха в града и седнаха в хитовата кръчма “Мотиката”.

В двора ѝ обикаляха трима гардове, други двама седяха в близката горичка, пред паркираните коли бдяха още 5-има.

На входа на механата и на почти всяка маса седяха други пазачи с радиостанции.

Само на 2 от масите имаше случайни посетители, които се чудеха кой ли е важният гост.

Охраната непрекъснато бдеше за всеки, който паркира колата си пред “Мотиката”, и внимателно оглеждаше хората, които слизат.

Ако някой остане в автомобила си и се задържи по-дълго в него, веднага се праща охранител, който застава на метър от колата.

Час по-късно единият събърбън бе преместен точно до входа на заведението и тичешком, прикривайки го с тела и разгърнати якета, гардовете изведоха Златко Баретата от кръчмата.

След това той се прибра за следобедна почивка.

Иванов се размина за малко с бившия министър-председател Иван Костов по пистите край Банско. Около 12 часа Баретата и гардовете му слязоха от ски зоната в града, а веднага след тях на Шилигарника се качи Костов, съобщиха бдителни скиори.

Наши източници съобщиха, че бизнесменът е отседнал в скромен семеен хотел на местен учител.

Къщата е на два етажа, току-що ремонтирана и измазана и много скромна на фона на останалите хотели в Банско.

В същия брой “24 часа” пише и следното: Златомир Иванов-Баретата спечели и последната съдебна битка. Прокуратурата е прекратила разследването

срещу него за контрабанда, укриване на данъци и участие в престъпна група. На съд по т.нар. афера “Лабекс” са дадени 3-ма души - управителят на митническата агенция Любомир Любомиров, обвинен в контрабанда и данъчни престъпления, и шефовете на филиалите ѝ в Свиленград и Кулата Петър Сарандев и Александър Христов, съобщиха от Софийската градска прокуратура (СГП).

Тримата са подведени под отговорност за участие в престъпна група, действала през 2004-2005 г.

Златко Баретата е бил съсобственик на агенцията в известен период, но няма доказателства за извършени от него престъпления, обясниха от СГП.

Върнаха му 20 ловни пушки

По онова време за Баретата няма нито едно висящо разследване. Той бе подсъдим по две дела за незаконно държане на пистолет и над 2 хил. ловни патрона, иззети от къщата му в Драгалевци през лятото на 2005 г. Софийският районен съд обаче го оправда, а градският потвърди присъдите, пише “24 часа” преди 10 г.

Магистратите дори му върнаха и 20 ловни пушки и карабини, тъй като са били законно притежавани и с тях не са извършвани престъпления. Намереният в къщата пистолет “Глок” се оказа, че е на кума на Баретата. Иванов бе подсъдим и за рекет на арабски бизнесмен, но първо градските магистрати, а след това и апелативните го обявиха за невиновен.

Осъден за бос на Фирмата, оправдан за банда по Черноморието

През последните години соченият за знакова фигура на подземния свят Златомир Иванов-Златко Баретата е основен подсъдим по 3 дела. Името му обаче вече не присъства в полицейските бюлетини.

През 2016 г. той бе окончателно осъден на 6 г. и половина затвор от Върховния касационен съд като ръководител на престъпна група, известна като Фирмата. Баретата не лежа в тъмницата, тъй като се оказа, че е изтърпял присъдата си в следствения арест и задържан вкъщи. Делото срещу Иванов започна през 2010 г., а той бе под стража от февруари 2009 г. до ноември 2010 г. После бе освободен, но оставен под домашен арест. Първоначално градският съд в София го осъди на 8 г. затвор. Тази присъда бе намалена от втората инстанция, но преди това през 2013 г. неизвестен простреля наркобоса на входа на Съдебната палата (виж вдясно). Апелативният съд намали присъдата му на 6 години и половина, отчитайки като смекчаващо вината обстоятелство дългия съдебен процес. Други десет от общо 21 подсъдими от Фирмата бяха признати за членове на бандата на Баретата и за притежание на наркотици. Получиха до 5 г. затвор.

В началото на 2018 г. върховният съд сложи точка и на друго дело срещу Баретата, но с оправдателна присъда. За съдиите на три инстанции нямаше доказателства, че той е ръководил наркобанда в София, Черноморието и Казанлък между 2011 и 2013 г. За невинни бяха признати и най-верните му според прокуратурата Ивайло Борисов-Ториното и Златко Гочев-Малкия от Стара Загора.

Сагата с делата на Баретата не е приключила. Той е подсъдим за източване на ДДС. Заедно с бизнесмена Милко Милков-Понса и други трима те ощетили хазната с 8 млн. лв., твърди прокуратурата. Според обвинението Баретата и Понса били лидери на банда за данъчни престъпления между 2011 и 2012 г. По делото се твърди, че само фирма, контролирана от Баретата, е спестила 2,21 млн. лв. от ДДС. Делото се точи от 2016 г. на първа инстанция в спецсъда. След атентата срещу него, попитан от съда какво работи, Баретата каза: “Пенсионер съм по болест”. Той вече не участва в търговски дружества. Прехвърлил е дялове във фирми и управлението им на съпругата си Калина. Клип как Баретата гърми с халосни патрони по свой авер, предизвика фурор в интернет преди 2 г. Оказа, че това е сюжет от рекламно видео за охранителна фирма, а с изявата си Златомир Иванов напомни за годините си като командос.

За последно той публично коментира задържането на Ториното по обвинение, че е помагач в отвличането на Адриан Златков. “Познаваме се с Ториното, били сме съпроцесници по стари дела”, каза Баретата и отрече Ториното да е дясната му ръка. “Този въпрос с лява ръка, дясна ръка, ляв крак, десен крак, кой каква отговорност носи, лична ли е отговорността. На оперативни данни винаги може да ти измислят сума ти неща”, коментира още Иванов.

Стреляха по него на стълбите пред Съдебната палата

Пукот от 4 изстрела и вик “Всички да залегнат!”, чуват от кабинетите си в Съдебната палата в София съдии и прокурори на 29 януари 2013 г. Това не е епизод от филм.

В 9,35 ч на стълбите пред центрлния вход на палата откъм бул. “Витоша” Златомир Иванов-Баретата бе повален от куршумите. Тогава той отиваше на заседание по делото “Фирмата” в Софийския апелативен съд. Куршумите дошли от таванско помещение, намиращо в сградата на булеварда точно срещу Съдебната палата. Минути след стрелбата въпросната стая бе опожарена. Поразени бяха тънкото и дебелото черво и пикочния мехур на Баретата. Имаше счупено бедро и подбедрица. Въпреки това той се възстанови, но до днес ходи с бастун. Стрелецът по бившия командос все още е неизвестен.