София малко след Атина, но преди Букурещ по покупателна способност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6895574 www.24chasa.bg

275,5 минути работа в София за женска прическа, в Ню Йорк - 214

49,3 минути работа - толкова са нужни в София, за да се изкарат пари за сандвич “Биг Мак”. Това показва изследване на швейцарската банка UBS, което обхваща цените и покупките в 77 града по света.

Столицата ни е класирана на 49-о място по този показател. В Хонконг, който е на челното място, са нужни 11,8 минути работа, за да се осигурят парите за сандвича. На жителите на кенийската столица Найроби им отнема 133,8 минути. 15,2 са нужни в Ню Йорк, който е избран за референтен град за изследването.

За покупката на iPhone Х на софиянци са нужни 237,7 работни часа. Това поставя столицата ни на 57-а позиция. Челната се заема от Цюрих, където необходимите часове работа за новия смартфон са 38,2. Най-много време, за да се сдобият с телефона, е нужно на жителите на египетската столица Кайро - 1066,2 часа. Работните часове за Ню Йорк са 54,1.

Софийските мъже могат да си позволят подстрижка след 149,8 минути работа, показва още изследването. Дамите са готови да посетят фризьорския салон след 275,5 минути труд.

Времето за тези покупки и услуги е пресметнато, след като средните им цени са разделени на почасовото възнаграждение за 15 различни професии. Те съответстват на обичайната работна сила в една европейска държава - шофьори на автобус, дърводелци, медицински асистенти, продуктови мениджъри, учители и лекари. Резултатът е преобразуван в минути или часове.

При измерването на нивата на възнаграждение са взети сведения от представители на 15-те професии за това колко печелят, колко дни отпуска получават и колко отделят за такси и данъци. Представената таблица показва чистото почасово възнаграждение. Индексът е получен чрез разделяне на годишното възнаграждение на броя работни часове за година.

Тук София заема 64-а позиция с индекс 17,3 спрямо 100 на референтния град Ню Йорк. Най-голям е на Женева - 131,5, а най-нисък в Кайро, където е 4,7.

UBS класира градовете и според ценовите им нива. Тук се взема предвид кошница със 128 стоки и услуги, която описва разходите на тричленно семейство. В нея са включени например около 23 кг зеленчуци за един месец и телевизор на всеки 4,5 години. Взети са предвид културните различия в страните - руснаците предпочитат чай пред кафе, а свинското е изключено от кошницата на Тел Авив. Цените са са представени в два варианта - с включен наем на жилище и без него, тъй като това е най-големият разход за повечето хора. За Ню Йорк индексът е 100. Спрямо него София има 50,7 без разходи за наем, което я класира на 70-о място. Като се включи наемът, индексът пада на 43,3. И в двата случая Цюрих оглавява класацията.

Критерият покупателна способност обединява нивата на цени и на възнаграждения. Първите две колони от таблицата са изчислени, като брутните и нетните почасови заплати за всеки град са разделени на съответната цена на кошницата със стоки, като наемът е изключен. Третата колона показва колко такива кошници може да си купи работникът годишно. При нея нетният годишен доход за всеки град е разделен на цената на кошницата.

При размера на нетния годишен доход София се нарежда на 56-о място с индекс 37. Класацията води Лос Анджелис с индекс 123,9, а в дъното се намира Лагос - най-големият град в Нигерия. Вземайки предвид брутното почасово възнаграждение, София е на 55-а позиция и индекс 34,1, а в случая с нетното заплащане на час пада до 53-о място с индекс 38,4.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Войната между нападателя на "Бетис" Хесе Родригес и бившата му половинка Аура Руис няма спирка. Двамата не спират да се плюят в медиите и да си правят мръсни номера след раздялата. Сега Хесе предприе нова стъпка във "военнните действия". Той даде майката на сина си на прокуратурата на Лас Палмас. Нападателят се жалва,

Даниел Вълчев е всеотдаен съпруг! Бившият министър на образованието и науката отмени жена си Милена, като излезе да напазарува плодове и зеленчуци за вкъщи, видяха папараците на "България Днес". Макар да бе натоварен с покупки, юристът не свали телефона си от ухото. Нищо чудно от другата страна на линията да е била съпругата му,

Испанските клубове пръснаха 808 млн. евро за нови футболисти само за 22 дни от отварянето на трансферния пазар. До момента отборите от Ла Лига са без конкуренция в Европа. За сравнение, в Бундеслигата са дали 434 млн., а в Серия "А" - 352 млн. Доскорошният водач по отношение на трансферите - Висшата лига, изостава назад със своите 197 млн.