Има дисбаланс в пазара на череши, призна зам.-министър на земеделието

https://www.24chasa.bg/novini/article/6898012 www.24chasa.bg
След розите, сега и производители на череши от Старозагорско засипаха асфалта с продукцията си, недоволни от ниските изкупни цени. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Държава била готова да се намеси, ако цената им падне под себестойността

"В момента има дисбаланс между предлагането и купуването на череши, това показват числата и в това е проблемът. Изкупните цени сега варират между 65 стотинки до 2,50 лева. Но да не забравяме, че 20 процента от продукцията не е договорена предварително. До няколко дни обаче очаквам да се балансира пазарът - големи фирми от Кюстендил купуват череши от Стара Загора, румънските търговци вече са в Северна България и т.н.". Това каза днес по обяд зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров на производители на череши и берачи, които се вдигнаха край Стара Загора на протест срещу ниските изкупни цени на плодовете.

Черешарите бяха готови да затворят и отклонението на пътя от Стара Загора към магистрала "Тракия", но многобройните полицаи, струпани на мястото, не из позволиха. Протестиращите засипаха с череши асфалта на пътя към близкото село Загоре, без да го блокират.

Производителите на череши почерпиха с плодовете си зам.-министъра на земеделието Цветан Димитров /със синята риза/, но двете страни така и не се разбраха.
Производителите на череши почерпиха с плодовете си зам.-министъра на земеделието Цветан Димитров /със синята риза/, но двете страни така и не се разбраха. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Те почерпиха и зам.-министър Димитров с плодовете си, но до разбирателство двете страни така и не стигнаха. Макар че той ги увери, че министерството наблюдава от седмица отблизо процесите в сектора и ако цената падне под себестойността на черешите, има фининсови инструменти, с които да се намеси. "Но компенсираме загуба на себестойност, не загуба на печалба", предупреди той.

Недоволни от ниските изкупти цени, производители и берачи засипаха с череши асфалта на пътя към старозагорското село Загоре.
Недоволни от ниските изкупти цени, производители и берачи засипаха с череши асфалта на пътя към старозагорското село Загоре. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Зам.-министърът призна, че е учуден от протеста и предположи, че протестиращите са подведени да протестират, защото министерството вече било започнало консултации с производители и хора от научните среди, за да очертае реалната пазарна обстановка за годината. Като разбрал обаче за акцията от медиите, Димитров дошъл да се види със стопаните намясто от уважение към труда им. След това той замина на разоговори по същия проблем в Пловдив.

Недоволни от ниските изкупти цени, производители и берачи засипаха с череши асфалта на пътя към старозагорското село Загоре.
Недоволни от ниските изкупти цени, производители и берачи засипаха с череши асфалта на пътя към старозагорското село Загоре. СНИМКА: Ваньо Стоилов

"Няма нищо необичайно. Процесът се следи, неслучайно сме ангажирали и учените от Селскостопанската академия и научните институти, които най-обективно биха направили своята оценка. В момента не можа да кажа дали трябва да се намеси държавата или не. Себестойността на черешите при изпълнени всички агротехнически мероприятия е някъде около 600-620 лв. на декар. От тях 272 лв., или 44 процента, са субсидии от държавата. Това прави някъде по 60-75 стотинки себестойност на килограм, зависи от черешите. Стигнахме дори дотам, че направихме себестойност на плодовете по райони, защото всеки район има своята специфика. А аз се учудвам на протестите, защото миналата година, без никой да е протестирал, направихме аналогичните изчисления и подкрепихме черешопроизводителите които имаха няколко години подред измръзвания, с минималните помощи, така наречения де минимис.

На протеста дойдоха и деца, които, според родителите им, били сред най-добрите берачи на череши.
На протеста дойдоха и деца, които, според родителите им, били сред най-добрите берачи на череши. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Въздържам се от мнение да кажа дали има проблем, но ако има, ще бъде решен", увира отново зам.-министър Цветан Димитров, но това не спря протестиращите да изсипят няколко щайги с череши върху асфалта. Те му казаха, че в този район де минимис не са получавали от 5 години.

Зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров /в средата/ дойде намясто, за да успокои производителите на череши, но хората останаха недоволни.
Зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров /в средата/ дойде намясто, за да успокои производителите на череши, но хората останаха недоволни. СНИМКА: Ваньо Стоилов

На журналистически въпрос Димитров отговори, че в момента у нас няма свръпроизводство на череши, но е факт, че тази година продукцията е повече. Новите насаждения, които вече дават плодове, са около 12 хиляди декара, като на места това увеличение достига 25 процента. "По-лошото, че около 20 процента от производителите нямат договори за изкупуване. Но не знам държава в ЕС, може и да греша, която да покрива 44 процента от себестойността на черешите", подчерта Цветан Димитров. Още повече, че България изнася годишно между 1500 и 2000 тона череши, предимно в Германия и Италия. "Така че ние влияем на пазара в околните страни, не те на нас", бе категоричен Димитров.

Зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров /вдясно/  дойде намясто, за да успокои производителите и берачите на череши, но двете страни не се разбраха.
Зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров /вдясно/ дойде намясто, за да успокои производителите и берачите на череши, но двете страни не се разбраха. СНИМКА: Ваньо Стоилов

По негова информация, от градушки в страната на 100 процента е пострадала реколтото от 2900 декара. Сред тях са кайсии и череши в Силистренсто, плодове в районите на Сливен и Ямбол по поречието на Тунджа, както и площи в Плевенския регион.

Зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров /в средата/ дойде намясто, за да успокои производителите на череши, но хората останаха недоволни.
Зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров /в средата/ дойде намясто, за да успокои производителите на череши, но хората останаха недоволни. СНИМКА: Ваньо Стоилов