Двама министри: Симеонов греши, няма продажба на плажове (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6898711 www.24chasa.bg
Николина Ангелкова

Вицепремиерът Валери Симеонов и министърът на туризма Николина Ангелкова влязоха в задочен спор през фейсбук за 20 дка, които допреди 2 години са били част от южния плаж на Слънчев бряг.

Симеонов написа в профила си, че министърката е поискала от МРРБ да извади 20 дка от плажа от регистъра на изключителната държавна собственост и да ги прекатегоризира като частна. Така според него се подготвяла продажба на държавни парцели.

20-те декара са край хотели на Елена Иванова, шефка на Съюза на собствениците в курорта, написа Симеонов. Той е постнал и снимка на мястото плюс карта на местността и припомня, че още миналата година се е борил срещу незаконни обекти около тези хотели. Те били премахнати, но както пише Симеонов: “апетитите останаха”.

Николай Нанков

Няколко часа по-късно Ангелкова отговори, че не продава плажове, а ги управлява чрез отдаване под наем или концесия. Тя обясни, че е поискала изменението заради актуална специализирана карта на плажа от 2015 г., която отразява по-точно състоянието и площта на ивицата, отколкото старата кадастрална от 2005 г. Министерството предпочита да работи с актуални карти, защото при наемането или концесионирането на плажовете трябва да провежда процедурите правилно и да съставя документите коректно, написа Ангелкова.

Точната площ на един плаж е важна, защото от нея се определя концесионното възнаграждение и тя участва в изчисляването на това колко квадратни метра търговски обекти може да има. Те може да са до 2% от актуалната площ на плажа, а 50% трябва да е свободна.

“Превратно тълкуваме нещата може би. Процедурата за специализираната карта, която е поискала министър Ангелкова, е нормална”, каза в Кюстендил регионалният министър Николай Нанков. Той обясни, че специализираните карти са в сила от 2 години, просто досега не са били нанесени върху кадастралните. “Темата, която вицепремиерът Валери Симеонов засяга - за продажба на държавни имоти, изобщо не стои на дневен ред, но утре ще го обсъдим на Министерския съвет”, каза Нанков.

Специализираните карти на зоните А и Б по Закона за Черноморското крайбрежие бяха въведени през 2014 г. от служебното правителство. Причината бяха скандалите с много защитени територии и дюни, които по кадастър попадаха в землищата на населени места и се застрояваха. В картите са описани точно всички дюни, заливи, острови, полуострови, плажове, брегоукрепителни съоръжения. Картите бяха завършени в края на 2017 г. От началото на тази година във всички заповеди на туристическия министър за концесия или наемане на плажове площта се описва едновременно според кадастралната карта и според специализираната.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актьорите от сериала "София ден и нощ" Митко и Коки страдат за изминалите звездни актьорски мигове, разбра "България Днес". Двамата мъжаги бяха засечени в столично заведение, където разговаряха и си припомняха за добрите стари времена, когато славата ги връхлетя покрай играта им в хитовия сериал и не можеха да се отърват от луди фенки.

Ръководството на "Левски" има намерение да глоби нападателя Жерсон Кабрал. Прчината е глупавият червен картон, който футболистът си изкара при загубата с 0:1 от "Черно море". След нея "сините" се смъкнаха на трето място в класирането на Първа лига. Той остави отбора си с 10 човека в 68-ата минута. Това стана,

Жители на столичният квартал Св. Троица запретнаха ръкави и използваха едни от последните слънчеви дни за да облагородят градинката пред кооперацията си. За да я запазят от евентуални посегателства съкооператорите са сложили и кашпи пред новата декоративна