Българка с четири деца напуска Норвегия, обвинена е, че ги бие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6899011 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Стелияна Станкова напуска Норвегия с четирите си деца, след като става обект на проверки, а службите обвиняват родителите, че бият децата си. Това разказа тя в ефира на "Тази сутрин" по БТВ, където гостува с двете си момичета - Рая и Едуарда.

Всичко започва с разговор с децата в училище. На тях обачено им е забранено да разказват на родителите си за него. По-голямото момиче Едуарда обясни, че един въпрос й е бил задаван няколко пъти, за да разберат службите, дали децата се бият вкъщи. "Питаха ни какво ядем, какво правим вкъщи, след училище, къде ходим, кой гледа малката". допълни Едуарда. 

След това са извикани майката и бащата и им е казано, че не са добри родители, защото от училището е получен сигнал, че голямата дъщеря дава бял хляб на малкия син. Това било проблем, защото води до диабет или надмормено тегло. Вторият проблем бил, че малкият син паднал в училище и му се получила синка. Родителите били обвинени, че го бият.

От магазина до тях подали сигнал, че бащата си купува бира, а в Норвегия не е позволено да се пие алкохол пред децата.

"След като се роди Рая, ме попитаха защо съм я родила в България, а не в Норвегия. След това дойдоха на проверка у нас, искаха да видят всички стаи, дали е чисто. Тогава решихме да си тръгнем. Никога не бих се върнала в Норвегия с децата си", категорична беше майката.

За съществуването на тези пробеми в Норвегия потвърди преводачката Анюта Качева: "Тези неща са верни. Норвежкото общество реагира на този проблем. Норвегия може да се дава за пример за много неща и в последните 4-5 години обявена за най-добра държава за отглеждане на деца. Има една организация, заради чиято дейност ООН извади Норвегия от Категория А държави за защита правата на детето. Съветът на Европа също реагира с изключително тежък доклад срещу Норвегия миналата година. Това е правителствена организация, която работи пряко свързано с полицията и върху нея не се прилага никакъв контрол."

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Чайче успокоява бизнесмена Росен Чолов-Чолата, което той пийва в компанията на яки другари. В тази обстановка изловиха оправдания за сводничество бизнесмен топпапараците на "България Днес". Разпознали бившата половинка на манекенката и невръстна майка Ирена Милянкова, гости на заведението умуваха дали "приятелите" на Чолата не са просто охраната

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога