Сменят формата на изпита след 7-и клас догодина (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6900409 www.24chasa.bg
Зам.-министърът на образованието Таня Михайлова (в средата), шефката на дирекцията по съдържание на предучилищното и училищното образование Евгения Костадинова (до нея вдясно) и експертките по български език и литература Красимира Александрова, по математика Маня Манева и по начално образование Рени Рангелова представиха анализ на резултатите от изпитите. СНИМКА: Йордан Симeонов

Двойките по математика

намаляват - през 2016 г.

бяха 17 923, сега са 12 869

Форматът на матурите след 7-и клас ще бъде променен догодина заради новите учебни програми. През 2019 г. 7-и клас ще завършат учениците, които миналата година започнаха в 5-и клас по новите програми.

Според проекта по български език и литература досегашният преразказ с дидактическа задача на непознат текст ще се редува в годините със сбит преразказ на неизучаван текст. Коментарът от 2-3 изречения на внушението върху цитат на някоя творба пък ще се редува със задача за създаване на

характеристика

на герой от

изучаван текст

Ще се проверяват знания от 5-и, 6-и и 7-и клас.

По литература ще се включват само български произведения. Това съобщи експертът по български език и литература в МОН Красимира Александрова. Тя обясни, че обсъждания с учителите от цялата страна ще има през следващата седмица. Новият формчат на изпитите ще бъде оповестен преди началото на следващата учебна година.

Ще се въвежда и проверка на външното оценяване по интернет.

Резултатите и от двата изпита след 7-и клас - български език и литература и математика, тази година са съизмерими с предходната година. Има повече добри и много добри оценки и по двата предмета.

Увеличен е броят на отличните оценки и намален броят на двойките в първия модул по математика. Бележките от първия модул (задължителен за всички ученици) по български език и литература са по-ниски спрямо миналата година. Средният брой точки сега е 32,6, докато миналата са били 34,67.

На преразказа седмокласниците са се представили малко по- добре. По математика са повишили резултатите и по двата модула.

Отличници са София-град, Смолян и Варна,

последни са

учениците от

Сливен, Ловеч

и Монтана

Максималните 100 точки тази година са постигнали по-малко ученици. По български миналата година пълните отличници бяха 6, а тази са едва 3-ма. По матемакита пък миналата година 100 точки са имали 251 ученици, а тази - само 68.

Скъсаните на първия модул тази година са 12 869. Миналата година са били 13 533, а през 2016 г. беше пикът - 17 983.

Увеличили са се обаче двойките от първия модул по български език и литература - от 7761 миналата година на 8166 тази.

Изводите от тазгодишната миниматура по български са, че децата имат по-добри умения за определяне на вида на изреченията по състав и пунктуацията, правилно свързват цитат с произведение и все по-успешно изпълняват дидактическата задача. Според специалистите обаче е необходима повече работа по извличане и обработване на информация от текст или таблица. Учителите трябвало да научат децата да разсъждават и да структурират логически издържани твърдения. Седмокласниците трябва

да овладеят

съвместяването

на глаголните

времена,

да имат точен и ясен изказ и графически да открояват абзаците.

Сред наблюденията по математика пък са, че за първи път задача от геометрия има най-висок процент успеваемост - 71% (задача №9). От учениците се изисква да определят необходимото условие два триъгълника да бъдат еднакви. Те умеят да намират корените на линейно уравнение и линейно неравенство, както и да определят различните видове ъгли, да прилагат изучените свойства в триъгълника.

Математическите

гимназии - топ 10

Математическите гимназии са лидери в изпитите след 7-и клас - и по български език и литература, и по математика. Такива са 9 от 10-те най-добри училища.

Единственото изключение в челната десетка е Частно основно училище “Св. София” (виж таблицата).

В представената класация обаче не участват училища, които имат под 20 ученици, уточниха от министерството на образованието.

Димитровградското училище се появява в класацията за първи път в десятката, както и математическата гимназия в Плевен.

Софийската математическа гимназия “Паисий Хилендарски” тази година се е преместила с едно място напред спрямо миналата и вече е на трето място след математическите гимназии в Пловдив и Варна.

Четвъртокласниците

са си повишили успеха

по всички предмети

Четвъртокласниците са изкарали по-високи оценки на техните изпити спрямо предните 2 години по всички 4 предмета. Прави добро впечатление, че “Човекът и обществото” и “Човекът и природата” вече са с почти изравнени резултати. “Човекът и природата” традиционно е с високи. Това каза Евгения Костадинова, шеф на дирекцията за съдържание на предучилищното и училищното образование на МОН.

Правилните отговори на въпросите с избираем отговор и на въпросите с отворен отговор се доближават, учениците започват все по-мотивирано да мислят и да пишат.

Децата вече не само четат, но могат и да разберат прочетеното, казаха от МОН.

По български език и литература най-голямо затруднение е предизвикал въпрос 5. В него учениците са питани защо овцете се съгласяват с вълците, но не само трябва да посочат какви са овцете, но и да се аргументират.

В диктовката пък ги е затруднил най-много правописът на гласна в неударена сричка. Добре са се справили с правописа на думи с “я” и с “щ”.

По математика близо половината (46,86%) са получили максималния брой точки на задача №19, която изисква да се построи математически израз и да се реши. В същото време обаче близо 1/3 са сгрешили, а 10% не са работили по задачата.

Най-неуверени 10-годишните са при геометричните задачи.

Отличници са четвъртокласниците в Смолян и София-град (виж таблицата).

Ученик сложил кръстчета

на всички отговори,

не знаел български

Седмокласник от Пловдив е наслагал кръстчета на всички отговори в тестовете по български и математика, тъй като не владеел езика. Детето е получило нула точки.

Със същия резултат са още 12 ученици от града и областта.

Шест деца от града са с максимален брой точки по двете външни оценявания. Петима са учили до 7-и клас в Математическата гимназия, а едно е възпитаник на училище “Патриарх Евтимий”. (24часа)

Променят районите

за записване

в първи клас

Системата за записване на децата в 1-и клас ще бъде прецизирана за следващата година, обяви образователният министър Красимир Вълчев. Главно трябвало да се променят районите на училищата в София и големите градове.

Вълчев ще изчака и произнасяне на комисията по дискриминация за 3-годишната уседналост.

В София, където е големият проблем, 70% от децата са приети в най-близкото училище, обясни Вълчев. Най-много желаещи останали извън 73-о училище.

93% от първокласниците във Варна са приети по първо желание. 4,8% влизат по второ, 1,2% - по трето и 1% - по четвърто и следващо желание. Общо 2976 деца са кандидатствали за 37-те общински училища в града. Приетите се записват от вчера до 8 юни. (24часа)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

ЦСКА 1948 ще доиграе сезона във Втора лига и най-вероятно ще приключи съществуването си. Това разкри "Спортал". На проведеното събрание на клубните акционери е станало ясно, че перспективите пред "червените" не са добри. Футболистите ще завършат сезона. След това ще има нова сбирка, за да се реши окончателната съдба на клуба.

Димитър Бербатов не би се кандидатирал да управлява българския футбол, ако не е напълно готов за това. "Имам много амбиции, свързани с различни неща - каза той пред NOVA. - Да ръководиш целия футбол наистина трябва да си много готов. Да знаеш къде отиваш, как ще действаш, хората, с които ще работиш, защото не може да си сам. Да имаш съмишленици.

Жена е новият изпълнителен директор на Висшата лига. Сузана Динидж ще застане на поста от началото 2019-а. Тя ще замени Ричард Скъдамор, който бе начело на Премиършип 19 години. Динидж се превръща в първата жена, която заема толкова важен ръководен пост във футбола. Това на практика я превръща в най-могъщата жена във футбола и в британския спорт.