Сменят формата на изпита след 7-и клас догодина (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6900409 www.24chasa.bg
Зам.-министърът на образованието Таня Михайлова (в средата), шефката на дирекцията по съдържание на предучилищното и училищното образование Евгения Костадинова (до нея вдясно) и експертките по български език и литература Красимира Александрова, по математика Маня Манева и по начално образование Рени Рангелова представиха анализ на резултатите от изпитите. СНИМКА: Йордан Симeонов

Двойките по математика

намаляват - през 2016 г.

бяха 17 923, сега са 12 869

Форматът на матурите след 7-и клас ще бъде променен догодина заради новите учебни програми. През 2019 г. 7-и клас ще завършат учениците, които миналата година започнаха в 5-и клас по новите програми.

Според проекта по български език и литература досегашният преразказ с дидактическа задача на непознат текст ще се редува в годините със сбит преразказ на неизучаван текст. Коментарът от 2-3 изречения на внушението върху цитат на някоя творба пък ще се редува със задача за създаване на

характеристика

на герой от

изучаван текст

Ще се проверяват знания от 5-и, 6-и и 7-и клас.

По литература ще се включват само български произведения. Това съобщи експертът по български език и литература в МОН Красимира Александрова. Тя обясни, че обсъждания с учителите от цялата страна ще има през следващата седмица. Новият формчат на изпитите ще бъде оповестен преди началото на следващата учебна година.

Ще се въвежда и проверка на външното оценяване по интернет.

Резултатите и от двата изпита след 7-и клас - български език и литература и математика, тази година са съизмерими с предходната година. Има повече добри и много добри оценки и по двата предмета.

Увеличен е броят на отличните оценки и намален броят на двойките в първия модул по математика. Бележките от първия модул (задължителен за всички ученици) по български език и литература са по-ниски спрямо миналата година. Средният брой точки сега е 32,6, докато миналата са били 34,67.

На преразказа седмокласниците са се представили малко по- добре. По математика са повишили резултатите и по двата модула.

Отличници са София-град, Смолян и Варна,

последни са

учениците от

Сливен, Ловеч

и Монтана

Максималните 100 точки тази година са постигнали по-малко ученици. По български миналата година пълните отличници бяха 6, а тази са едва 3-ма. По матемакита пък миналата година 100 точки са имали 251 ученици, а тази - само 68.

Скъсаните на първия модул тази година са 12 869. Миналата година са били 13 533, а през 2016 г. беше пикът - 17 983.

Увеличили са се обаче двойките от първия модул по български език и литература - от 7761 миналата година на 8166 тази.

Изводите от тазгодишната миниматура по български са, че децата имат по-добри умения за определяне на вида на изреченията по състав и пунктуацията, правилно свързват цитат с произведение и все по-успешно изпълняват дидактическата задача. Според специалистите обаче е необходима повече работа по извличане и обработване на информация от текст или таблица. Учителите трябвало да научат децата да разсъждават и да структурират логически издържани твърдения. Седмокласниците трябва

да овладеят

съвместяването

на глаголните

времена,

да имат точен и ясен изказ и графически да открояват абзаците.

Сред наблюденията по математика пък са, че за първи път задача от геометрия има най-висок процент успеваемост - 71% (задача №9). От учениците се изисква да определят необходимото условие два триъгълника да бъдат еднакви. Те умеят да намират корените на линейно уравнение и линейно неравенство, както и да определят различните видове ъгли, да прилагат изучените свойства в триъгълника.

Математическите

гимназии - топ 10

Математическите гимназии са лидери в изпитите след 7-и клас - и по български език и литература, и по математика. Такива са 9 от 10-те най-добри училища.

Единственото изключение в челната десетка е Частно основно училище “Св. София” (виж таблицата).

В представената класация обаче не участват училища, които имат под 20 ученици, уточниха от министерството на образованието.

Димитровградското училище се появява в класацията за първи път в десятката, както и математическата гимназия в Плевен.

Софийската математическа гимназия “Паисий Хилендарски” тази година се е преместила с едно място напред спрямо миналата и вече е на трето място след математическите гимназии в Пловдив и Варна.

Четвъртокласниците

са си повишили успеха

по всички предмети

Четвъртокласниците са изкарали по-високи оценки на техните изпити спрямо предните 2 години по всички 4 предмета. Прави добро впечатление, че “Човекът и обществото” и “Човекът и природата” вече са с почти изравнени резултати. “Човекът и природата” традиционно е с високи. Това каза Евгения Костадинова, шеф на дирекцията за съдържание на предучилищното и училищното образование на МОН.

Правилните отговори на въпросите с избираем отговор и на въпросите с отворен отговор се доближават, учениците започват все по-мотивирано да мислят и да пишат.

Децата вече не само четат, но могат и да разберат прочетеното, казаха от МОН.

По български език и литература най-голямо затруднение е предизвикал въпрос 5. В него учениците са питани защо овцете се съгласяват с вълците, но не само трябва да посочат какви са овцете, но и да се аргументират.

В диктовката пък ги е затруднил най-много правописът на гласна в неударена сричка. Добре са се справили с правописа на думи с “я” и с “щ”.

По математика близо половината (46,86%) са получили максималния брой точки на задача №19, която изисква да се построи математически израз и да се реши. В същото време обаче близо 1/3 са сгрешили, а 10% не са работили по задачата.

Най-неуверени 10-годишните са при геометричните задачи.

Отличници са четвъртокласниците в Смолян и София-град (виж таблицата).

Ученик сложил кръстчета

на всички отговори,

не знаел български

Седмокласник от Пловдив е наслагал кръстчета на всички отговори в тестовете по български и математика, тъй като не владеел езика. Детето е получило нула точки.

Със същия резултат са още 12 ученици от града и областта.

Шест деца от града са с максимален брой точки по двете външни оценявания. Петима са учили до 7-и клас в Математическата гимназия, а едно е възпитаник на училище “Патриарх Евтимий”. (24часа)

Променят районите

за записване

в първи клас

Системата за записване на децата в 1-и клас ще бъде прецизирана за следващата година, обяви образователният министър Красимир Вълчев. Главно трябвало да се променят районите на училищата в София и големите градове.

Вълчев ще изчака и произнасяне на комисията по дискриминация за 3-годишната уседналост.

В София, където е големият проблем, 70% от децата са приети в най-близкото училище, обясни Вълчев. Най-много желаещи останали извън 73-о училище.

93% от първокласниците във Варна са приети по първо желание. 4,8% влизат по второ, 1,2% - по трето и 1% - по четвърто и следващо желание. Общо 2976 деца са кандидатствали за 37-те общински училища в града. Приетите се записват от вчера до 8 юни. (24часа)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Репликата "Има Господ" стана един от мотивите на съда да отстрани от поста му шефа на НОИ в Силистра Милен Пенчев! Думите са изречени от съпругата на Пенчев - Силвия, майка на поп звездата Тита. Религиозната констатация е отправена от Силвия към служителката Костадинка Андонова на работното й място в края на март и е чута от други чиновници.

Иван Бандаловски се прояви като прилежен гражданин, събирайки грижливо в найлоново пликче отпадъците си и изхвърляйки ги в контейнер, видя "България Днес". Облечен спортно и с повдигнат крачол, вероятно за да се вижда по-ясно една от татуировките на крака му, футболистът чинно отиде до кофата за смет.

Бившият нападател на "Барселона" и "Челси" Самуел Ето'О често попада в светлината на прожекторите. Не само с виртуозните си изпълнения на терена, но и с бурния си личен живот. Камерунецът, който в момента играе за "Катарски спортен клуб", ще се завърне в Испания днес. Причината не е никак приятна за него.