Марио Панчев открива Бог след скандал с майка си, разпитвали го след всяко убийство в Ботевград

https://www.24chasa.bg/novini/article/6900500 www.24chasa.bg
Марио Панчев-Дебелия

20 април 2018 г. При проверка на магистрала “Хемус” близо до Ботевград полицаи спират автомобил. Надеждата им, че вътре може да е беглецът Владимир Пелов, се оказва напразна. В колата обаче е друг стар познайник на затворника - 39-годишният Марио Панчев-Дебелия.

За разлика от Пелов Дебелия никога не е лежал в затвора, въпреки че е регистриран за кражби, грабежи, рекет, сводничество.

Марио минава за авторитет в ъндърграунда на Ботевград.

Той не е много

висок - около

175 см, но

е с внушително

телосложение

Тежи над 120 кг и спортува. Дебелия е един от хората, които често са привиквани в районното управление в Ботевград. Включително и след бягството на Пелов на 3 април т.г.

Претърсването на колата му на магистрала “Хемус” дава резултат. Открит е пистолет със заличен сериен номер. Дебелия няма разрешително за оръжие. То му е отказвано няколко пъти, научи “24 часа”.

Следващите 3 дни Марио е в ареста. Срещу него започва поредното разследване - този път за незаконното оръжие.

“Пистолетът ми трябва за самоотбрана.

Пелов ще ме

очисти”,

казва той при беседите с разследващите. Оръжието е иззето, след това мярката за неотклонение на Марио е променена. Той обаче си намира друг пищов - същия, с който убива беглеца месец и половина по-късно.

През 2010 г. Владимир Пелов излиза предсрочно от затвора, където лежи заради убийството на сараф от Пловдив, когото ограбил. Докато е в затвора, е приет да учи висше образование в специалността “Екология” в Софийския университет. При това с най-висок бал. Продължава обаче да се интересува от всички замесени в разследването срещу него.

Щом излиза на свобода, се връща в Ботевград и подновява контактите със старите приятели. Един от тях е Марио Дебелия, тогава на 30 г.

Веднъж Пелов нахлува в дома му.

Марио е

взел охранителни

мерки - поставил

е решетки по

прозорците,

а вратата е

бронирана

Въпреки това Пелов я преодолява, но не успява да отвори тази на стаята на Марио. Следва стрелба и сигнал в полицията. Униформените пристигат и двамата са задържани. Случаят минава без медиен шум и се покрива.

След това Пелов и Панчев се сдобряват. Има данни, че заедно са правили грабежи в този период, но нищо не е доказано. През 2011 г. Пелов отново извършва престъпление - грабеж на златарско ателие в Ботевград, отвличане и стрелба по полицаи. Пускат го под домашен арест през 2013 г., защото трябва да лекува глаукома.

Тогава Панчев е поканен от него в дома му, за да пият по едно уиски за свободата.

Докато си говорят като приятели и седят на маса, Пелов внезапно

вади пистолет

от шкаф

зад гърба на Марио. Прострелва го в тялото, на сантиметри от сърцето. Панчев губи съзнание. Свестява се и въпреки че е тежко ранен, успява да излезе от къщата. Докато минава през банята, вижда, че е облепена с найлони. Пелов го няма. По-късно се оказва, че е излязъл, за да вземе кола, с която да откара трупа и да го зарови, мислейки, че Панчев е мъртъв.

Марио спира автомобил на улицата и се прибира. Откаран е в болницата, където твърди, че се е наранил случайно. Смята се, че е бил заплашван от Пелов, за да говори подобни неща.

Не подава сигнал в полицията. Случаят минава като инцидент при игра с оръжие.

Въпреки всички конфликти между Пелов и Панчев през годините двамата минават за близки приятели. Скандалите между тях обаче са добре известни на местните криминалисти.

Дебелия е

разпитван като

свидетел

след няколко

убийства,

за които се подозира, че са замесени Пелов и синът му.

Става дума за убийствата на братята Марко и Цветан Петрови през 2016 г., за които беглецът беше обвинен, на сводника Петър Василев-Пинко, чието убийство е неразкрито, на Веселин Василев-Весо Дебелия и бизнесмена Семко Семков, разстрелян пред къщата си през лятото на 2014 г.

Историята на Марио е противоречива. Сочен е за един от десетките сводници в града. Твърди се, че е рекетьор и лихвар. Знае се, че в миналото, още като младеж, е участвал в грабежи.

В последните години обаче се

опитвал да скъса

с престъпния

начин на живот

Спортувал активно, състезател е по силов трибой. През 2012 г. на републиканско първенство в Дупница печели златен медал в категорията над 120 кг. Приятелите му са спортисти здравеняци от цялата страна. Опитва да започне и нормална работа, но за кратко. После пак се връща към лесните пари, за които не се плащат данъци.

Промяната настъпва преди около 3-4 г. Тогава Марио става вярващ християнин, търси опора в духовниците в региона, опитва се да приобщи повече хора към религията и да ги заведе в църквата.

Бащата на Марио е починал отдавна. Майка му е пенсионерка. Работила е като фелдшер. При един от арестите му жената започнала да плаче. В ръцете си стискала малка икона на Света Богородица, разказва по-късно самият Панчев. Казала му: “Бандит ли съм отгледала?”, докато ридае. Тогава Марио издърпал иконата от ръцете ѝ и я хвърлил към прозореца. Тя обаче се ударила в дограмата и паднала на земята. Той я сложил в джоба си.

Опитите за промяна на живота му го отвели на различни места в България. Често обикалял храмове и манастири.

През лятото на 2017 г. се опитал да започне и легален бизнес с внос и продажба на коли втора употреба. Бързо изоставил и това начинание.