Русофили от цял свят към ООН: Руският език е дискриминиран в много държави

https://www.24chasa.bg/novini/article/6902016 www.24chasa.bg
От ляво на дясно: Николай Малинов, Княз Александър Трубецкой - член на обществената организация “Съюз на приятели на България”, Елеонора Митрофанова –ръководител на "Россотрудничество" и Константин Косачев – председател на Комисията по международните въпроси на Съвета на Федерацията.

За Русия трябва да се говори не чрез Песков , а чрез Пушкин, заявил Николай Малинов пред делегатите на Ливадийския форум в Крим

"За Русия трябва да се говори не чрез Песков , а чрез Пушкин. Създаваме атмосфера, с която нашите врагове са принудени да се съобразяват. Дразнят се, но не могат да ни спрат, защото сме болшинство от народа". 

Това е заявил председателят на НД "Русофили" Николай Малинов по време на Четвъртият международен Ливадийски форум в Крим, който се проведе във вторник и сряда под егидата на горната камара на Федерално събрание на Русия. Участвали са русофилски организации от цял свят. Пред делегатите Малинов е разказал за фестивалите и конкурсите, които са организирани у нас, кабинетите за изучаване на руски език, ролята на телевизионните канали и сайтове, разпространявани в България.

На форума депутати, представители на държавните власти, на научната, културната и експертната общност на Русия обсъдиха ролята на руския език и взаимоотношенията между народите, чиито традиции и ценности са свързани с Русия, както и намаляване на международното напрежение. 

Делегатите на форума са изразили възмущение от дискриминацията на руския език в много страни, където рускоезичните граждани са притискани и ограничавани. Участниците се обръщат към международните правозащитни организации и призовават Върховния комисар на ООН по правата на човека, Върховния комисар на ОССЕ за националните малцинства и Комисаря на Съвета на Европа по правата на човека да дадат обективна оценка на тази антидемократична политика.

"В условията на напрегната геополитическа ситуация и информационна война срещу Русия възможността да се каже истината, да се изрази гледната точка на Русия придобива особена стойност. Стремим се да разсеем фалшивото недоверие и митовете за Крим, изкуствено създавани от редица западни държави", казал пред участниците заместник-председателят на Кримския парламент Ефим Фикс .

Според Константин Косачов , председател на Комисията по международни отношения към Съвета на федерацията, в редица западни страни умишленото и последователно се нагнетяват антируски настроения, а това изисква да се разработят нови подходи в сферата на международното хуманитарно сътрудничество, както и да се засили взаимодействието с конструктивно настроените към Русия сили в гражданските общества на чуждите държави. „Тяхната дейност е насочена към развитието на  приятелски отношения с Русия, те подкрепят популяризирането на руското историческо и културно наследство и полагат усилия да разпространяват информация за положителния принос на Русия в историята на техните страни“ - каза Косачов , добавяйки, че самият термин "русофили" има солидна историческа основа, свързана с културно-политическото движение в Австро -Унгария след 1848 г.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Синът на покойния израелски президент и Нобелов лауреат за мир Шимон Перес Хеми представи книгата му "Няма място за малки мечти" в Националната библиотека в София. Хеми дойде в България специално за представянето на световния бестселър на баща си, който се издава на български от КК "Труд". "Баща ми казваше на всички деца да не слушат родителите и

Богаташко рали в центъра на София събра очите на минувачи, видя "България Днес". Братя Диневи с техните охранители, бившият заместник-външен министър Милен Керемедчиев с фамозния "Астън Мартин" и Крум Дончев с "Порше" бяха сред участниците в зрелищната надпревара, в която не липсваха и знойни моделки по секси облекло.

Не са много хората, които могат да познаят Васил Иванов-Лучано. Небезизвестният бивш министър на спорта видимо се е посъстарил и прегърбил, видя "България Днес". Макар и елегантно облечен и с кърпичка в джоба на сакото, някогашният министър не прилича на себе си. На 8 юни Лучано чукна 55 години.