Русофили от цял свят към ООН: Руският език е дискриминиран в много държави

https://www.24chasa.bg/novini/article/6902016 www.24chasa.bg
От ляво на дясно: Николай Малинов, Княз Александър Трубецкой - член на обществената организация “Съюз на приятели на България”, Елеонора Митрофанова –ръководител на "Россотрудничество" и Константин Косачев – председател на Комисията по международните въпроси на Съвета на Федерацията.

За Русия трябва да се говори не чрез Песков , а чрез Пушкин, заявил Николай Малинов пред делегатите на Ливадийския форум в Крим

"За Русия трябва да се говори не чрез Песков , а чрез Пушкин. Създаваме атмосфера, с която нашите врагове са принудени да се съобразяват. Дразнят се, но не могат да ни спрат, защото сме болшинство от народа". 

Това е заявил председателят на НД "Русофили" Николай Малинов по време на Четвъртият международен Ливадийски форум в Крим, който се проведе във вторник и сряда под егидата на горната камара на Федерално събрание на Русия. Участвали са русофилски организации от цял свят. Пред делегатите Малинов е разказал за фестивалите и конкурсите, които са организирани у нас, кабинетите за изучаване на руски език, ролята на телевизионните канали и сайтове, разпространявани в България.

На форума депутати, представители на държавните власти, на научната, културната и експертната общност на Русия обсъдиха ролята на руския език и взаимоотношенията между народите, чиито традиции и ценности са свързани с Русия, както и намаляване на международното напрежение. 

Делегатите на форума са изразили възмущение от дискриминацията на руския език в много страни, където рускоезичните граждани са притискани и ограничавани. Участниците се обръщат към международните правозащитни организации и призовават Върховния комисар на ООН по правата на човека, Върховния комисар на ОССЕ за националните малцинства и Комисаря на Съвета на Европа по правата на човека да дадат обективна оценка на тази антидемократична политика.

"В условията на напрегната геополитическа ситуация и информационна война срещу Русия възможността да се каже истината, да се изрази гледната точка на Русия придобива особена стойност. Стремим се да разсеем фалшивото недоверие и митовете за Крим, изкуствено създавани от редица западни държави", казал пред участниците заместник-председателят на Кримския парламент Ефим Фикс .

Според Константин Косачов , председател на Комисията по международни отношения към Съвета на федерацията, в редица западни страни умишленото и последователно се нагнетяват антируски настроения, а това изисква да се разработят нови подходи в сферата на международното хуманитарно сътрудничество, както и да се засили взаимодействието с конструктивно настроените към Русия сили в гражданските общества на чуждите държави. „Тяхната дейност е насочена към развитието на  приятелски отношения с Русия, те подкрепят популяризирането на руското историческо и културно наследство и полагат усилия да разпространяват информация за положителния принос на Русия в историята на техните страни“ - каза Косачов , добавяйки, че самият термин "русофили" има солидна историческа основа, свързана с културно-политическото движение в Австро -Унгария след 1848 г.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Опита да направи образованието ни игра и забавление, става най-младият професор Иво АНГЕЛОВ На 87-годишна възраст в неделя издъхна бележитият ни математик, политик и дипломат Благовест Сендов. За мнозина той беше познат като председател на Народното събрание в смутните времена от 1995 до 1997 г., но най-големите му успехи идват в научната сфера

Рибите ми помогнаха да се издигна в съдийството, казва кумът на Камата - Атанас Узунов Футболната легенда Христо Стоичков е станал специалист в улова на шарани в Америка. Това разкри неговият кум - бившият футболен съдия Атанас Узунов, който тези дни отпразнува своя имен ден. 64-годишният топрефер е общински съветник в Пловдив

Символът на културното министерство през 2013 г. - ексминистър Владо Пенев и секссимволът на родния театър Захари Бахаров са неразделни. Двамата въпреки разликата в годините са близки приятели и отново бяха засечени рамо до рамо до Народния театър от топпапараците на "България Днес". Веселата компания дори се запъти на обяд след репетиции