Момчета се учат от клип в ютюб как да взривят банкомат, осъдиха ги

https://www.24chasa.bg/novini/article/6902197 www.24chasa.bg
Двамата ученици изкараха 10-ина дни в ареста, преди съдът да ги пусне.

Дванайсетокласниците Даниел и Валентино се разкаяха и отнесоха по 3 г. затвор условно

Да обереш банка или поне банкомат, не е толкова лесно, колкото изглежда на кино. Двама ученици от София го разбраха при извънкласна работа. Преди 5 месеца те опитаха да опразнят банкомат в “Люлин”, но вместо с пачки се видяха с белезници. В чистите им доскоро досиета вече има присъди.

Даниел Лулев и Валентино Валентинов получиха от Софийския градски съд (СГС) по 3 г. условно с 5-годишен изпитателен срок. Двамата

Наблюдаващ прокурор по делото бе Виктор Тарчев от СГП. Разследването е проведено под негово ръководство

напуснаха съдебната зала

със сълзи на очи

Със сълзи ги посрещнаха и родителите им.

“Никога повече няма да ми мине през главата да правя такова нещо. Безкрайно съжалявам”, каза при първата си поява пред съда 18-годишният Валентино. Разкая се и приятелят му, който наскоро навърши 19 г. Магистратите им повярваха, че ще се поправят. Момчетата сключиха споразумение с прокуратурата, което бе внесено в СГС в петък и вече е одобрено от 13-и състав с председател Александра Йорданова.

Взрив по тъмно

В 3,20 ч на 28 декември 2017 г. двама с маски, якета и ръкавици влизат в преддверието на банка в блок на столичния бул. “Панчо Владигеров”. Единият е с раница, а другият носи надуваема играчка във формата на делфин, пълна с газ ацетилен. В нея е поставен гумен маркуч.

Маскираните пробиват отвор в долната част на банкомата, където има 96 070 лв. Поставят маркуча във вътрешността му и започват да го пълнят с газ. В същия отвор слагат напоено с ацетон въже, за да служи като фитил. Разпъват го извън банковото помещение и го запалват.

В 3,25 ч следва взрив. След секунди двамата обирджии, но вече без ръкавици, влизат отново в преддверието с банкомата и с помощта на кози крак опитват да отворят касетите с парите. Камера заснема как единият държи с голи ръце гумения маркуч и бутилката с ацетон, който е леснозапалим. Внезапно се задейства аларма.

Маскираните побягват към блок 606, преди да са успели да вземат парите. Две минути след алармата пристига охранителна кола на СОТ, а скоро и полиция. Потвърдено е, че парите са непокътнати, иззети са и веществени доказателства. По намерена бутилка с надпис “Profit ацетон” и маркуч още същия ден са открити следи, от които е извлечено ДНК. Оказва се обаче, че тя е на човек, който няма регистрации в МВР.

Полицаите проверяват камерите в района, както и магазините, от които обирджиите вероятно са пазарували. Усилията им не остават напразни.

Оказва се, че бутилката с ацетона е купена към 19,17 ч на 13 декември 2017 г. от 2-ма младежи, чието описание съвпада с външния вид на обирджиите. Те се придвижват с ауди. Полицията претърсва всички кофи за боклук в посоката, в която двамата са изчезнали. В една от тях е открита кутия с картинка на делфин, баркод и надпис “Джъмбо”. Оказва се, че

колата на

младежите е

заснета от

камера на АПИ

в района на магазина на 23 декември, а надуваемият делфин е купен в 13,47 ч. Така обръчът около двамата, взривили банкомата, се затяга.

Два дни след престъплението разследващите имат не само заподозрени, но знаят имената и адресите им. Прокуратурата обаче не бърза - целта ѝ е да бъдат събрани възможно най-много доказателства.

На 5 януари т.г. към 6 ч сутринта полицаи отиват тихо и кротко в домовете на дванайсетокласниците Даниел и Валентино. Единият живее в “Люлин” недалеч от офиса с банкомата, а другият - в село, близко до София. За разследващите е важно да вземат проби за ДНК анализ, за

да ги сравнят с

откритата ДНК по

бутилката с

ацетон и въжето,

открити на местопрестъплението.

“Единият вариант бе да отидем по къщите на заподозрените заедно с експертите, за да вземем на място ДНК и да го изследваме. Но тогава всички експерти бяха заети с шесторното убийство в Нови Искър, за което издирваха Росен Горския под дърво и камък”, разказва участник в разследването.

Другият вариант бил криминалистите да влязат по къщите, да направят претърсване и чак тогава да бъдат назначени ДНК експертизи. Екипът обаче преценил, че това ще ги забави. Третата възможност била да заведат момчетата в СДВР и да запечатат жилищата, да вземат материал за ДНК и после да се върнат за претърсване.

“Като влязохме, в едната къща имаше дете на 3-4 г. Ако бяхме запечатали жилището, то трябваше да остане с часове навън. Решихме да действаме така, че да не го стресираме. После ми казаха, че то дори не е разбрало, че в къщата е имало полиция”, разказва участник в акцията и добавя: “Шумът и показността понякога могат да поставят на карта и най-доброто разследване”.

В домовете на младежите са намерени куп улики - надуваемият делфин, маските, ръкавиците, козият крак, както и дрехите, с които двамата са били облечени при опита за обир и при туровете им по магазините. Изяснено е, че на 24 ноември младежите са взели под наем газова бутилка. Намерена е бележка за депозита с името на Даниел и касовия ордер. А също - крачна помпа, купена от “Илиянци”, от която бил взет маркуч за “банковия удар”.

Още на път за СДВР младежите признават за стореното. Премълчават само кой е инициаторът. Разказват, че преди да разбият банкомата, са проиграли

пробен взрив със

стар хладилник и

надуваем банан

край радомирското село Долни Раковец. Как да го направят те научили от клип в ютюб.

“Беше ни интересно, искахме да видим какво ще стане”, обяснили момчетата. Те обаче не съобразили, че ацетиленът е силно летлив газ и трябва бързо да бъде взривен, за да има ефект. Докато запаленият фитил предизвика експлозия, голяма част от газа се изпарила. Взривът

разбил

банкомата, но

не и касетите

с парите

Затова се наложило в работа да влезе и любимият на крадците кози крак.

Даниел и Валентино са обвинени за опит за грабеж и унищожаване на имущество чрез взрив. Според прокуратурата те са извършили престъпленията след предварителен сговор и при разпределение на ролите. Не изхвърлили вещите, маските и дрехите, които използвали, защото вероятно са възнамерявали да опитат пак.

Младежите нямат други провинения и имат добри характеристики от училище. От добри семейства са. Родителите им са възстановили щетите, нанесени при взрива на банкомата, който струва 26 799 лв. Те ще платят и близо 3000 лв. разноски по делото.

Освен за взрива и опита за грабеж Даниел е осъден и за държане на монети за общо 2165 лв. Те са намерени в дома му, скрити в кашон. Сред тях имало 110 “константинки” - монети, сечени при Константин Велики, сребърни денари и др.

При определяне на наказанието магистратите вземат предвид, че обвинените са млади - на възраст, “гранична с увлечението и лекомислието на непълнолетния”. Решаващ за присъдите обаче е фактът, че учениците са оказали пълно съдействие на разследващите, които още след арестите провеждат 2 експеримента.

“Няма нужда такива младежи да ги вкарваме в затвора и зорлем да ги правим престъпници”, коментираха юристи след присъдите в зала 10.

Даниел и Валентино са изпълнили обещанието, което дадоха пред съда през януари, да завършат средното си образование. “Това, което сте направили, не е героизъм. То е нещо страшно”, скара им се тогава една от съдийките и ги пусна срещу гаранции от по 2000 лв. Присъдите им са окончателни и вече са в сила.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.