Нужно ли е доплащане за лечение? Работи ли профилактиката?

https://www.24chasa.bg/novini/article/6904514 www.24chasa.bg

В традиционната за вестника годишна инициатива “Лекарите, на които вярваме” отново се включиха стотици пациенти. Те номинират най-достойните според тях лекари и стоматолози за приза за най-уязимата вяра - в добрия специалист и отзивчив човек, на когото спокойно поверяват здравето и живота си.

Отличените с това

доверие отново

ще съберем в

книга справочник

на старателни и квалифицирани лекари в различните специалности. Към професионалното им представяне ще предоставим и как може да се свържете с тях - на адрес на болницата или практиката, по телефон, с имейл.

Проектът се роди през 2011 г. като прехвърлен от вестника мост

над пропастта

от недоверие

между пациенти

и лекари

по това време. В резултат на него болните хора подозираха лекуващите ги в недобронамереност и некомпетентност, специалистите отговориха с масово напускане на страната. С годините стъпка по стъпка настръхналото обществено мнение постепенно се върна към здравите си корени. Резонансът от каузата ни показа, че

част от приноса е

на инициативата

“Лекарите, на

които вярваме”

Във всяко следващо нейно издание читателите отличават все повече имена, но поставят и темите, в които очакват промени. Задаваме от тяхно име въпросите на утвърдени експерти.

Нужно ли е доплащане за лечение?

Работи ли профилактиката?

Ето мнението на д-р Славчо Близнаков, изпълнителен директор на УМБАЛ “Света Анна” - София. Той е специалист анестезиолог. От 2011 до 2015 г. е директор на МБАЛ - Хасково, и за този период изправя болницата на крака, като намалява значително дълговете ѝ, разширява дейността ѝ и назначава много специалисти.

В момента финансовият ресурс на здравната каса позволява тя да покрива голяма част от медицинските изделия, но не изцяло всички. Сегашният вариант за финансирането им е пациентите да ги доплащат по правила, определени от НЗОК.

Естествено, той не е най-добрият. Смятам, че трябва да има допълнително доброволно здравно застраховане и точно тези фондове - вторият стълб на здравното осигуряване - да покриват имплантите. Така ще се избегне плащането в брой от пациентите и нещата ще бъдат много по-чисти и прозрачни.

Стъпката за това е направена. Законодателят я е предвидил, но не разбирам защо в България вторият стълб на здравно осигуряване не е влязъл в достатъчна сила.

И все пак трябва да се признае, че има немалко пациенти с такова осигуряване, които не доплащат абсолютно нищо, в случай че им се наложи лечение с импланти.

Профилактиката е друг съществен момент, в който трябва да се инвестира много, за да се спести много повече в бъдеще.

Тя трябва да е ангажимент на всеки един медицински специалист, но най-вече е в ръцете на самите пациенти, които трябва да бъдат информирани и следва да спазват основните принципи на профилактиката.

Подходът към това е дълъг и комплексен. Включва и общообразователни мерки, включително и някои административни - ако не се грижиш за собственото си здраве, трябва да има някакви дисциплиниращи мерки.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В Египет службите за сигурност са арестували китайка, която e приготвяла скара от змии за свои приятели в град Мадинати, източно от Кайро. Според социални медии, цитирани от сайта "Ал Арабия", властите са били сезирани от местни жители, че от частен апартамент излиза странна миризма. Въпросното жилище е било наето от китайска жена

Футболните клубове в България ще пострадат сериозно и ще имат много големи финансови трудности заради кризата с коронавируса COVID-19. Това прогнозира финанситът Нено Ненов. Според него може да се стигне и до преустановяване на дейност на някои клубове. "Една такава криза, която не знаем колко дълго ще продължи

На предсрочно освобождавене от затвора се надява касапинът от Джебел Мерт Мехмед. Той се прочу като Кървавия Мерт, след като уби 24-годишната Джейлян Юсуф и дъщеричката й Джейда, на 7 г. Тази версия се носи от известно време в малкото родопско градче, което бе разтърсено от новината за бруталното престъпление рано сутринта на 22 април 2014 г