Жасмин, дала 420 хил. лв. на измамници - внучка на спасител на евреи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6905651 www.24chasa.bg
Жасмин Куртева оставяла парите до кофи за боклук близо до дома и?.

Дядото, оставил 600 000 евро, ходил в ГДБОП да си иска парите

Звънял им “Стоян Кръстев от полицията”

Внучка на един от четиримата, спасили българските евреи, се оказа жертвата на телефонни измамници Жасмин Куртева. Между 2 и 6 юни тя даде на престъпниците 420 хил. лева, мислейки, че помага за залавянето на бандити.

Дядо на Куртева е кюстендилецът Владимир Куртев. Роден в семейството на бесарабски българин, той участвал в Първата световна война. След ареста му по време на деветоюнския преврат през 1934 г. е тикнат в затвора. След като излязъл се завръща в Кюстендил.

Подпредседател на ВМРО и учител по литература в кюстендилската гимназия, той е един от четиримата кюстендилци, които през 1943 г. създават Обществения комитет за спасяването на българските евреи.

На 9 март 1943 г. организира съмишлениците си да идат в София за среща със зам.-председателя на парламента Димитър Пешев, за да протестират срещу депортирането на кюстендилските евреи в лагерите на смъртта. След бурна среща с министъра на вътрешните работи Петър Габровски

анулират

депортацията на

8600 наши евреи

След 9 септември 1944 г. Куртев като активист на ВМРО твърдо се противопоставя на линията на БКП и СССР за македонизацията на българите в Пиринския край. Така се превръща във враг на властта. Принуден е да намери убежище при еврейско семейство в Кюстендил, а по-късно - в тайна квартира в София.

На 8 юни 1946 г. при акцията срещу дейците на ВМРО Куртев и още 200 функционери на организацията са арестувани, а по-късно изчезват безследно. През 2010 г. е обявен за Праведник на света.

Жасмин е дъщеря на сина му Радко. Дълги години е била главен актюер на голяма застрахователна компания. Тя никога не се омъжва, няма и деца. С

лед смъртта на баща ѝ наследява няколко имота. Един от най-апетитните е на ул. “Янтра” в София, където живее.

Първия етаж Куртева

дава под наем

на фирма на

продуцента на

“Биг Брадър”

Нико Тупарев

65-годишната жена кътала в банка парите, които спестила от заплати и наеми. На 2 юни на домашния ѝ телефон позвънил мъж, представил се за Стоян Кръстев от полицията. Обяснил, че е набелязана от измамници, и трябва да даде пари, за да ги хванат.

Първия ден Куртева оставила около 3000 лв. близо до кофа за боклук до дома си. На 3 юни дала 104 хил. лв., 30 хил. евро и долари. Два дни по-късно на ул. “Цар Асен” жената оставила още 210 хил. лв. За да “помогне”, теглила пари от 2 банки. Изпуснала се пред бандитите, че има и трета сметка, и опитала да изтегли 180 000 лв. от финансовата институция. Спасил я служителят, който отказал да даде парите, след като се усетил, че става дума за измама. Почти по същото време с фрапиращите 600 хил. евро олекна и 76-годишен мъж, който също бил измамен от “полицая” Стоян Кръстев. Схемата и местата на оставяне на парите - около контейнери, били идентични. За да събере сумата, която давал около половин година, дядото

продал къща и

нива в Добричко

Бандитите го уверявали, че парите му се пазят в сейф.

След като около месец не бил потърсен, мъжът отишъл в ГДБОП. Там си поискал парите и дълго време не могъл да повярва, че е жертва на измама.

Полицията продължава разследването на двете измами.

“Златната баба” даде на мошеник ъглошлайф, за да извади половин милион от сейф на внука ѝ

АНЕЛИЯ ПЕРЧЕВА

575 760 лева брои на телефонни измамници Елена Ангелова от Първомай, която се прочу като “златната баба”. Ударът, извършен на 8 септември 2015 г., бе най-големият у нас до миналата седмица, когато дядо даде 600 000 евро на мошеници. 

Схемите са различни. 80-годишната жена е била заблудена, че внукът ѝ е пострадал при катастрофа и се нуждае от скъпоструваща операция.

На 8 септември 2015 г. сутринта строителният предприемач Ангел Янков посетил баба си в дома ѝ в Първомай, постоял известно време и си тръгнал. Малко по-късно домашният телефон на Ангелова позвънил. 

“Д-р Николов е. Внукът ви претърпя катастрофа. Единия му крак го няма, другият може да бъде спасен, но трябват много пари за пирони и скоби в гръбначния стълб”, чула бабата отсреща. Тя едва не припаднала от ужас и настояла да се обадят на родителите на младежа, но мнимият лекар ѝ заявил, че бащата дава кръв. В този момент в слушалката прозвучал глас.

“Майко, Ангел си отива. Събирай каквото можеш”, ревяла жената, която Елена Ангелова взела за дъщеря си. Докато се разигравала сцената по телефона, Албенко Методиев потропал на вратата на шокираната пенсионерка. Рецидивистът с 6 предишни присъди за кражби и грабежи артистично се вживял в ролята на служител от здравната каса. Така му поръчал непознатият мъж, който се свързал с него по телефона. Албенко си бил пуснал обява, че търси работа. Получил обаждане от румънски номер с примамлива оферта за 30 000 лева печалба, ако изпълни специална задача. Трябвало да отиде на адреса на баба Елена в Първомай и на всяка цена да намери скрития там сейф, да вземе пачките от него и да ги остави до билборд край Велико Търново. Щом разбрала, че Албенко е човекът от здравната каса, Елена му показала скритата под печката каса. Там Ангел Янков държал оборотна сума за бизнеса си. Албенко пробвал да разбие сейфа с кирка и тесла, но не успял.

Счупил и ъглошлайфа, предоставен му от бабата. Тогава тя му дала 500 лева от пенсията си, за да купи друг от близкия железарски магазин. С новия инструмент гостът разрязал сейфа и измъкнал оттам половин милион. До билборда край Велико Търново полицията заловила Албенко Методиев и Борислав Димитров със 7 присъди за измами, който пък трябвало да занесе парите на друго място. Разследващите не са стигнали до мозъка на схемата. Престъпникът, който използвал румънски номер за връзката с двамата рецидивисти, остава неразкрит. 

Съдебният процес срещу двамата се води в Пловдивския районен съд и все още не е приключил.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Юлиан Вергов е безстрашен на две гуми, видя "България Днес". През паркове и булеварди в столицата, актьорът фучи с колелото си. С шапка и очила дегизировката му е недостатъчна и Вергов е лесно разпознаваем за пешеходците, които в последния момент се отдръпват, за да му направят път. Безаварийно каране, Вергов

В перфектна форма е певицата Вики Терзийска, позната като вокалистка от групата "Мастило". Красавицата и майка на две деца е засечена със своя позната да пие кафе и да се радва на приятното пролетно време. Вики залага на черно палто и ботуши над коляното, които демонстрират стройната й фигура и дълги крака

Григор Димитров и Мария Шарапова може и да са разделени от пет години, но рускинята не крие симпатиите си към българина. Двамата запазиха приятелските си отношения и вече на няколко пъти го демонстрираха. Маша е готова отново да покаже, че не таи лоши чувства към бившето си гадже. Няма как иначе да тълкуваме факта, че е готова да се вдигне от САЩ