Александър Манолев: Разработваме нов трудов договор за дуалното обучение (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6906473 www.24chasa.bg
АЛЕКСАНДЪР МАНОЛЕВ

Разработваме образец образец на трудов договор за дуалното обучение. Досега не бяха ясно регламентирани и защитени страните в дуалното обучение, трябва да се дава достъп на работодателя до кадри, а на ученика - сигурност, че той ще се реализира в специалността, която следва. Това заяви зам.-министърът на икономиката Александър Манолев на конференцията “Образование и труд - локални проблеми, глобални решения”, организирана от КРИБ, “24 часа”, сп. “Икономика и “Кмета.БГ”. Тя е пилотният проект на Национална мрежа "Ресурси" - интерактивно пособие, което да срещне нуждите на бизнеса с предложенията на местните власти.

"Радвам се, че диалогът излиза от традиционния дебат "за" и "против" внасянето на работна сила от трети страни. Не трябва да се спира работата в тази посока, но устойчивото решение е подобряването на връзката между пазара на труда и образователната система. Това трябва да се случи в средното образование. Министерството на икономиката участваме с Министерството на образованието и Министерството на труда и социалната политика в пилотен проект - Швейцарска подкрепа за въвеждане на принципите на дуалното обучение. В него участват 170 предприятия, над 30 училища", допълни зам.-министърът.

Манолев обяви и, че Министерството на икономиката разработва интерактивна карта на отраслите в България, в която ще се нанесат училищата в отделните населени места. Това ще е базата за електронна платформа, за да е ясно във всеки регион какъв бизнес има и какви кадри са нужни. "Ние разговаряме с много предприемачи, които казват, че в техния регион няма нито едно училище, което да подготвя кадри за тяхната специалност и трябва да търсят кадри от други области", обоснова Манолев инициативата на министерството.

Основно нещо според него е и насърчаването на иновациите и предприемачеството. Манолев даде за пример проекта "Техностарт", който насърчава студенти да създават свое предприятие. Тази година стартират и две от най-сериозните мерки от ОП "Иновации и конкурентоспособност" - за насърчаване на иновациите с бюджет от 67 млн. лв. и 14 млн. лв. за растеж на малките и средните предприятия.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Харесвам се, не ми пука, фука се Анджи В садо-мазо порноклип лъсна джендърът Анджелина, известна като двойничка на Николета Лозанова. 21-годишният Филип, както е родното й име, не се посвени и веднага след като преминала от мъжки в женски пол, решила да заснема видео със секссъдържание за спомен. "И за това ли ще ме мразите?

Румениге качва 18-годишната Теодора в планината  Румениге звучи като име от някоя приказка. И действително е. Румениге Тодоров Юруков е героят, смелият рицар, който носи на ръце сестричката си Теодора до връх Ботев. Защото тя не може да ходи. За уникалния случай на братска обич разказаха приятели и близки на момчето.

Българският снайперист Крум Хаджипетков шашна и най-добрите военни специалисти в Германия, след като уцели портокал от 800 метра разстояние. Това е само един от уникалните рекорди на българина, регистрирани по време на състезание в Германия това лято. Ефрейторът от 31-ви механизиран батальон - Хасково, спира дъха на всички с точния си мерник.