Александър Манолев: Разработваме нов трудов договор за дуалното обучение (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6906473 www.24chasa.bg
АЛЕКСАНДЪР МАНОЛЕВ

Разработваме образец образец на трудов договор за дуалното обучение. Досега не бяха ясно регламентирани и защитени страните в дуалното обучение, трябва да се дава достъп на работодателя до кадри, а на ученика - сигурност, че той ще се реализира в специалността, която следва. Това заяви зам.-министърът на икономиката Александър Манолев на конференцията “Образование и труд - локални проблеми, глобални решения”, организирана от КРИБ, “24 часа”, сп. “Икономика и “Кмета.БГ”. Тя е пилотният проект на Национална мрежа "Ресурси" - интерактивно пособие, което да срещне нуждите на бизнеса с предложенията на местните власти.

"Радвам се, че диалогът излиза от традиционния дебат "за" и "против" внасянето на работна сила от трети страни. Не трябва да се спира работата в тази посока, но устойчивото решение е подобряването на връзката между пазара на труда и образователната система. Това трябва да се случи в средното образование. Министерството на икономиката участваме с Министерството на образованието и Министерството на труда и социалната политика в пилотен проект - Швейцарска подкрепа за въвеждане на принципите на дуалното обучение. В него участват 170 предприятия, над 30 училища", допълни зам.-министърът.

Манолев обяви и, че Министерството на икономиката разработва интерактивна карта на отраслите в България, в която ще се нанесат училищата в отделните населени места. Това ще е базата за електронна платформа, за да е ясно във всеки регион какъв бизнес има и какви кадри са нужни. "Ние разговаряме с много предприемачи, които казват, че в техния регион няма нито едно училище, което да подготвя кадри за тяхната специалност и трябва да търсят кадри от други области", обоснова Манолев инициативата на министерството.

Основно нещо според него е и насърчаването на иновациите и предприемачеството. Манолев даде за пример проекта "Техностарт", който насърчава студенти да създават свое предприятие. Тази година стартират и две от най-сериозните мерки от ОП "Иновации и конкурентоспособност" - за насърчаване на иновациите с бюджет от 67 млн. лв. и 14 млн. лв. за растеж на малките и средните предприятия.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Селекционерът Димитър Пенев и няколко човека от делегацията на България се почерпили с вино за $169 бутилката след победата на България над Франция с 2:1 на "Парк де Пренс". Това разкри пред колекционерското издание "Господ е българин" коментаторът Петър Василев. Президентът на БФС Валентин Михов организирал специална вечеря по повод успеха в

В турска болница е приет Димитър Желязков, след като здравето му сериозно се е влошило, научи "България Днес". Хоспитализирането на Митьо Очите се оказва основната спънка за връщането му в България, разкриват негови приближени. Несебърският Ал Капоне бе заловен край тузарски хотел в Истанбул в началото на август.

Има диплома Оперната певица лекува с космическа енергия Оперната певица Весела Нейнски владее техниките на хипнозата, научи "България Днес". Участничката във "ВИП брадър" е сертифициран терапевт от Българската асоциация по хипноза и хипнотерапия, показа проверка на вестника. Самата Нейнски признава, че е вкарвала много хора в транс.