Оцелелият борден техник изминал сто метра потрошен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6907803 www.24chasa.bg
Постови дежурят на портала на авиобаза "Крумово" СНИМКА: Радко Паунов

Оцелелият борден техник от разбилия се тази вечер военно-транспортен хеликоптер Ми-17 Алексей Каменов сам се измъкнал от кабината и е извървял сто метра пеша със счупен глезен и потрошени ребра.

Това съобщи преди минути министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който около 23 ч. пристигна в авиобаза Крумово. С него бяха началникът на отбраната ген. Андрей Боцев, зам. командирът на ВВС ген. Петьо Мирчев и командирът на поделението бригаден генерал Димитър Иванов.

"Ще разберем от лекарите в УМБАЛ "Св. Георги" дали се налага преместване на оцелелия борден техник в столицата, уточни министърът на отбраната. Командирът на авиобаза Крумово обясни, че хеликоптерът е изпълнил задачата си - "бързо въже", след което изведнъж опашката му се е завъртяла на 180 градуса, започнал е да се клати и паднал от 30-ина метра височина. 

Загиналите пилоти - капитаните Пламен Панталеев и Стоян Неделчев, имат над 10 години служба в авиацията. Първият има 600 часа във въздуха, а другият - 500. 

И двамата са семейни. Оцелелият техник също има съпруга и дете. Сформирана е комисия, която до 30 дни трябва да излезе със заключение за причините за инцидента. Отделно се води разследване от военно-окръжната прокуратура в Пловдив. 

"Много разчитаме на показанията на оцелелия борден техник Алекси Каменов", каза зам.-командващият на ВВС ген. Петьо Мирчев. Той добави, че всичко се е разиграло много бързо и пилотите не са имали възможност да съобщят какво се случва. 

Вертолетът е летял днес, цял ден, с 4 екипажа. Загиналите са били в последния. Вертолетът е на въоръжение у нас от 1989 година. Каракачанов заяви, че имаме още Ми-17, но те не са годни в момента да летят.

Разбилият се вертолет е имал ресурс от 600 часа след извършения ремонт през 2016. От него са били изразходвани 300 часа. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С нова хубава жена бе заловен от "България Днес" бизнесменът Христо Сираков. Ценителят на женската красота и неговата партньорка се бяха отделили на двойна маса в столично заведение, а розе придаваше още по-романтичен вкус на срещата. Девойката не е от познатите плеймейтки и засега е непозната на широката аудитория

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи