Резултатите от матурите по-добри по 9 от 14 предмета

https://www.24chasa.bg/novini/article/6908076 www.24chasa.bg
Министър Красимир Вълчев

Резултатите от матурите са по-добри по 9 от 14 предмета в сравнение с миналата година. Това обяви заместник-министърът на образованието Таня Михайлов при представянето на анализа от държавните зрелостни изпити от 21-ата сесия.

Най-високи са резултатите по математика от началото на провеждането на изпитите - 70,41 точки. Нараства процентът на отличните оценки по математика, физика и астрономия, английски и немски език, което говори за повишена мотивация и добре преценен избор по предмет за втората матура, казаха още от Министерството на образованието. 

Според експертите много добре са сработили мерките за сигурност, защото анулираните работи за преписване са само 16, 11 пък са анулирани, защото абитуриентите са написали някакъв знак върху листовете си, което нарушава анонимността. 

Няма нито един зрелостник със 100 точки и на двата изпита, миналата година имаше един. Със 100 точки от единия изпит са 215 спрямо 18 миналата година.

Форматът на матурите трябва да бъде променен от 2020 г. заради новите програми според Закона за предучилищното и училищното образование. Тогава матурите ще са на две нива. Български език и литература като първи зрелостен изпит ще държат всички. На втория изпит по предмет по избор абитуриентите трябва да се явят на някой от профилиращите предмети.  На трети изпит по желание вече могат да държат по-трудния изпит по профил или по-лесния по общообразователна подготовка.

Най-добрите училища по български език и литература

Населено място Име на училището среден успех

София 91. НЕГ 5,62

София 164. ГПИЕ 5,61

Пловдив Езикова гимназия "Пловдив" 5,58

София 73. СУПЧЕ "Владислав Граматик" 5,55

София Американски колеж 5,55

София СМГ 5,52

Пловдив Езикова гимназия "Иван Вазов" 5,51

Варна Първа езикова гимназия 5,50

Бургас ППМГ "Акад. Н. Обрешков" 5,49

София I АЕГ 5,47

Най-добрите училища на втората матура

Населено място Име на училището Среден успех

София Американски колеж 5,93

София ЧЕГ "Проф. Иван Апостолов" 5,84

София I АЕГ 5,84

София СМГ 5,83

Пловдив Езикова гимназия "Пловдив" 5,83

Варна Първа езикова гимназия 5,82

София ЧЕГ "Проф. д-р В. Златарски" 5,82

Бургас ППМГ "Акад. Никола Обрешков" 5,77

Бургас АЕГ "Гео Милев" 5,74

София ЧЕСУ "Дорис Тенеди" 5,73

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Георги Христов отказа да пее на мащабен концерт в зала 1 на НДК. Изпълнителят беше гвоздеят в програмата на Фестивала за поп и рок музика - София. По план трябваше да излезе последен на сцената, да получи награда за цялостно творчество и да изпее хитовото си парче "Черно и бяло". "Христов стоеше до сцената и му оставаха секунди да излезе и да

Орлин Павлов изпя хитови свои парчета на представянето на новия сезон на сериала "Скъпи наследници" по bTV в кино "Люмиер" вчера. Освен него присъстваха Даяна Ханджиева, Китодар Тодоров, Рая Пеева и Веселин

Четири умни и възпитани българчета живеят в тежки условия и мизерстват! Павлинка (3 г.), Александър (4 г.), Борис (5 г.) и Емилия (7 г.) са много усмихнати и рецитират стихотворения, но са принудени да спят на земята. В дома им дълго време няма обзавеждане, храната често не достига, а 29-годишната им майка Боряна е принудена да ги отглежда сама в