Резултатите от матурите по-добри по 9 от 14 предмета

https://www.24chasa.bg/novini/article/6908076 www.24chasa.bg
Министър Красимир Вълчев

Резултатите от матурите са по-добри по 9 от 14 предмета в сравнение с миналата година. Това обяви заместник-министърът на образованието Таня Михайлов при представянето на анализа от държавните зрелостни изпити от 21-ата сесия.

Най-високи са резултатите по математика от началото на провеждането на изпитите - 70,41 точки. Нараства процентът на отличните оценки по математика, физика и астрономия, английски и немски език, което говори за повишена мотивация и добре преценен избор по предмет за втората матура, казаха още от Министерството на образованието. 

Според експертите много добре са сработили мерките за сигурност, защото анулираните работи за преписване са само 16, 11 пък са анулирани, защото абитуриентите са написали някакъв знак върху листовете си, което нарушава анонимността. 

Няма нито един зрелостник със 100 точки и на двата изпита, миналата година имаше един. Със 100 точки от единия изпит са 215 спрямо 18 миналата година.

Форматът на матурите трябва да бъде променен от 2020 г. заради новите програми според Закона за предучилищното и училищното образование. Тогава матурите ще са на две нива. Български език и литература като първи зрелостен изпит ще държат всички. На втория изпит по предмет по избор абитуриентите трябва да се явят на някой от профилиращите предмети.  На трети изпит по желание вече могат да държат по-трудния изпит по профил или по-лесния по общообразователна подготовка.

Най-добрите училища по български език и литература

Населено място Име на училището среден успех

София 91. НЕГ 5,62

София 164. ГПИЕ 5,61

Пловдив Езикова гимназия "Пловдив" 5,58

София 73. СУПЧЕ "Владислав Граматик" 5,55

София Американски колеж 5,55

София СМГ 5,52

Пловдив Езикова гимназия "Иван Вазов" 5,51

Варна Първа езикова гимназия 5,50

Бургас ППМГ "Акад. Н. Обрешков" 5,49

София I АЕГ 5,47

Най-добрите училища на втората матура

Населено място Име на училището Среден успех

София Американски колеж 5,93

София ЧЕГ "Проф. Иван Апостолов" 5,84

София I АЕГ 5,84

София СМГ 5,83

Пловдив Езикова гимназия "Пловдив" 5,83

Варна Първа езикова гимназия 5,82

София ЧЕГ "Проф. д-р В. Златарски" 5,82

Бургас ППМГ "Акад. Никола Обрешков" 5,77

Бургас АЕГ "Гео Милев" 5,74

София ЧЕСУ "Дорис Тенеди" 5,73

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Чаровната синоптичка Нора Шопова отмаря след изнурителен работен ден с половинката си пред широкия екран, видя "България Днес". В изискани тоалети Нора и приятелят й изгледаха един филм в киното на столичен мол, след което се отдадоха на интимна вечеря и сладки приказки в ресторант в търговския център.

С мощно лъскаво БМВ и любов към вестниците събра очите на шофьори на столична бензиностанция Минко Герджиков. Новият силен човек във футболният "Левски" явно се интересува какво пишат медиите за него след повторното му завръщане на "Герена" и дали някой ще припомни "Златния скункс", който му бе връчен заради проблема с презонирането на София и

Войната между нападателя на "Бетис" Хесе Родригес и бившата му половинка Аура Руис няма спирка. Двамата не спират да се плюят в медиите и да си правят мръсни номера след раздялата. Сега Хесе предприе нова стъпка във "военнните действия". Той даде майката на сина си на прокуратурата на Лас Палмас. Нападателят се жалва,