Ген. Константин Попов: Доста странна е ситуацията с разбилия се вертолет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6908483 www.24chasa.bg
Ген.о.з.Константин Попов СНИМКА: Дима Максимова

"Засега изглежда доста странна ситуацията, защото това е 4-ти полет на машината, първи полет на този екипаж за изпълняване на мисии за аварийно търсене и спасяване. Забележете, загинали са хора, които се готвят да спасяват хора", коментира във Велико Търново председателят на парламентарната комисия по отбрана ген.о.з. Константин Попов. Той изказа съболезнования на близките на загиналите двама пилоти и каза, че е много рано да се правят заключения, че лошото състояние на бойната техника е причината за инцидента. "Има комисия, инцидентът се разследва", каза Попов преди изнесено заседание на комисията в Националния военен университет.

"Странното е, че при третия заход, дотогава вертолетът е летял добре, правят три захода по това упражнение за търсене и спасяване и почти пред края на задачата се случва този инцидент, но не може за такова кратко време да се оцени ситуацията и да се каже каква е причината. Нека да дадем време и спокойствие на експертите да си свършат работата и да видят какви са причините", допълни председателят на комисията по отбрана.

Двама пилоти са загинали, нека да бъдем внимателни в оценките си и изказа си и наистина да отдадем заслуженото на летците и въобще на българските военнослужещи, които наистина имат важна мисия в живота си - да спасяват хора, да защитават държавата си, допълни Попов.

"Очевидно 20 години стаж и 500 часа нальот не са достатъчни, коментира той. "Точно затова в комисията по отбрана и правителството, се търсят решения и се увеличава бюджет, за да има повече нальот, повече изправна техника и за да се модернизира българската армия. Затова и правителството прие този план за увеличаване на бюджета за отбрана до 2% до 2024 г. Да, пари за армията трябват и трябва да се гледа национално отговорно, защото това не са просто пари, това е сигурност за всички нас", завърши генералът от резерва.

Заседанието на комисията започна с едноминутно мълчание в памет на загиналите летци. Депутатите обсъдиха актуални въпроси за състоянието и перспективи за развитие на Националния военен университет в системата на военното образование и обучение и дискутираха с експерти, изявени общественици и анализатори ролята на армията като стълб на държавността.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

След уморителни репетиции фокусникът и актьор Ненчо Илчев се прибира към дома, видя зоркото око на "България Днес". Артистът е забелязан на столичната улица "Г.С. Раковски", където, дегизиран със слънчеви очила, преминава лежерно около минувачите. Въпреки че е навън, Илчев има отлични маниери и дори когато кашля, слага ръка пред лицето си. Браво

Тончо Токмакчиев изненадващо за мнозина се появи по 7/8 ТВ на Слави Трифонов в сряда вечер. Комикът гостува във "Вечерта на Бенда". Предаването бе посветено на един от първите албуми на "Ку-ку бенд". В него дейно участие взима и Токмакчиев. Сред шеги и спомени той изпя три от песните, сред които и големият хит Sweet chalga in time ("Стар крадец си

Бившият вече капитан на "Левски" Живко Миланов се отдаде на планински туризъм. Той започна походи из планините по препоръка на лекарите, които му откриха заболяване, свързано с белия дроб. Именно това бе и причината Жиката на окачи официално бутонките. Той не е спрял да бъде активен и тези дни обикаля из върховете на Пирин