Арестуваха собственика на киселото мляко “Елена”, измамил с 900 000 лв. ДДС (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6909435 www.24chasa.bg
Това е схемата, намерена в къща в с. Бистрица СНИМКА: Снимка: Мвр

Претърсиха 14 офиса в 5

града, откриха записки със

схеми на престъпната дейност

Шефът на фирмата за млечни продукти в Елена Стефан Василев е арестуван като шеф на престъпна група за данъчни престъпления.

“Той успял да укрие 900 000 лв. ДДС само за 4 месеца от началото на годината”, съобщи вчера зам.-шефът на спецпрокуратурата Даниела Начева. Тя не назова поименно бизнесмена, но не изключи сумата да нарасне, защото проверяваният период е от юни 2017 г.

51-годишният Василев, който е сред крупните млекопреработватели у нас, бил задържан на 4 юни при акция на спецпрокуратурата и ГДБОП. На 7 юни спецсъдът го оставил в ареста. Бизнесменът може да обжалва пред апелативния спецсъд, който ще гледа делото в четвъртък.

Ролята на Василев като лидер на групата, която се състояла от още двама души, била да обезпечи регистрацията на десетки търговски дружествая бушони на подставени лица. Чрез осигурявани от тях документи за дейност, която реално не била извършена, неправомерно бил приспадан данъчен кредит.

За последните 2,5 г. оборотът на фирмата, в която Василев е съсобственик, бил 50 млн. лв., а платените данъци - едва 47 хил. лв.

Ролята на друг от приближените му била да осигурява данъчните фактури, без да има реални доставки, и въз основа на тях дружеството приспадало данъчния кредит. Този обвиняем е на свобода срещу 50 хил. лв. гаранция, определена му от прокурор. Третият заподозрян предстои да бъде обвинен.

Василев бил наблюдаван от антимафиотите от година, след като в ГДБОП се получила информация. Зам.-шефът на службата Стефан Джолев отказа да каже откъде е дошъл сигналът.

“Това е нов подход в работата по данъчните престъпления. Събират се сериозни доказателства, преди да се повдигнат обвинения”, обясни Даниела Начева.

На 4 юни 50 антимафиоти, на които им съдействали търновски полицаи, атакували имоти на Василев. Полицаите нахлули в мандрата в балканското градче, в офиса на Василев, както и в къщата му в Арбанаси. Оттам били иззети документи и компютри.

“Общо 21 имота в Русе, Велико Търново, Пазарджик, Търговище и София бяха претърсени. От тях 14 счетоводни офиса и 8 жилищни адреса”, съобщи наблюдаващият прокурор Кирил Пейчинов.

В къща в софийския кв. “Бистрица” били намерени записки със схеми, които онагледяват престъпната дейност”, добави той. В хода на операцията били обискирани и 14 човека.

Спецпрокуратурата е поискала от съда да запорира имуществото на Василев, тъй като за данъчно престъпление се предвижда и конфискация.

Бизнесът на Стефан Василев

- мандри, коне, дивеч, риба

ДИМА МАКСИМОВА

Арестуваният бизнесмен Стефан Василев е един от четиримата съдружници в “Би Си Си Хандел” ООД и съуправител на млекопреработвателното предприятие в Елена заедно със съпругата на застреляния през 2000 г. мениджър на мандрата Слави Славов - Емилия.

Справка в Търговския регистър показва, че 51-годишният търновец е едноличен собственик или съдружник в още десетки фирми, включително и в известен медицински център във Велико Търново. Има още мандри в Русе, Омуртаг, както и съдружие в млекопреработвателно предприятие в Македония. В Омуртаг държи ловно стопанство. В еленското село Тодювци притежава голяма конна база, рибарници, стопанство с дивеч. Наскоро наел чрез свързана фирма хотел “Стадион” в старата столица.

Данните в Търговския регистър показват, че има запори от банки върху дружествени дялове на “Би Си Си Хандел”. Най-големият запор е от НАП и е за над 2 млн. лева. През май са били прехвърлени дружествени дялове на трети лица.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

13 бона дава общината за воаяжа Борислав РАДОСЛАВОВ На хаджилък отива оцелялата в касапницата в Хитрино Шенай Хюсеин. Един месец ще остане в Израел вдовицата, която загуби 42-годишния си съпруг Танер и 18-годишния си син Дениз при взрива на цистерните на 10 декември 2016 година. Там ще бъде придружена от оцелелия си син Юнуз.

Шоуменът и какаов плантатор Кофе Бабоне вече не е момченцето, родено под "огромно мангово дърво в Гана", както казва самият той. Топпапараците на "България Днес" изловиха Кофе далеч от светлината на прожекторите, но доста по-близо до луксозната цивилизация - яхнал мощен джип в центъра на София. Фактът,

12-годишният Радостин Чолаков е компютърен гений! И дори световният гигант "Гугъл" призна качествата му. Ученикът от родопското село Барутин впечатли цяла България с уменията си в програмирането. Той успява да създаде приложение за забавни факти, което впечатлява "Гугъл". От компанията му отпускат 2400 долара под формата на ваучери,