Рекордно високи резултати по математика на матурите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6909461 www.24chasa.bg

Две нови училища

в топ 10

на изпитите по

български език

Резултатите от матурите са по-добри по 9 от 14 предмета в сравнение с миналата година. (Виж таблиците долу.) Най-високи са резултатите по математика от началото на провеждането на изпитите - 70,41 точки. 2460 от общо явилите се на втора матура 41 670 ученици са избрали математиката.

Това съобщи заместник-министърът на образованието Таня Михайлова при представянето на анализа от държавните зрелостни изпити от 21-ата сесия. Учениците са разбрали резултатите си още в петък следобед.

Абитуриентите със 100 точки са 215 спрямо 18 миналата година. Зрелостниците с 0 точки са 4 към 15 през миналата година. Младежите, които са изкарали по 2 пълни шестици (над 95 точки) са 59, миналата година са били малко повече - 66. Тази година обаче

няма нито един

със 100 точки и

на двете матури

Миналата година в “24 часа” написа за триумфа на Тодор Тодоров. Той закова по 100 точки на два от трите зрелостни изпита, на които се явил по математика и физика. 92 точки е резултатът му по български език и литература.

Двойките по български език и литература тази година са 3025 спрямо 3887 миналата година. Изпита тази година държаха 51 088 младежи. Слабите оценки на втората матура са 2228 спрямо 3190 миналата година.

Училище №1 по български и литература е 91-а немкса езикова гимназия в София, отличникът по втора матура е Американският колеж. Тези две училища водиха класацията и миналата година.

Две са новите училища, които са липсвали в предходната година в топ 10 по български - Първа езикова гимназия от Варна и бургаската профилирана математическа гимназия “Акад. Никола Обрешков”. В отличниците на втората матура новите училища са 4 - частните училища “Проф. Иван Апостолов” и “Дорис Тенеди”, както и 2 бургаски - “Акад. Никола Обрешков” и английската езикова гимназия “Гео Милев”.

Освен по математика

нараства

процентът

на отличните

оценки по физика

и астрономия, английски и немски език, което говори за повишена мотивация и добре преценен избор по предмет за втората матура, казаха още от министерството на образованието. На втората матура средната оценка е добър 4,50, като в него са участвали 41 670 зрелостници.

Средната оценка по български език и литература е добър 4,24, като миналата година е била 4,13. Продължава възходящата тенденция в резултатите по история и цивилизации и философския цикъл. Традиционно най-висок брой точки има по чуждите езици.

Според експертите категорично се увеличава процентът на абитуриентите, които създават текст на матурата по български език и литература. Въпреки това 3% от абитуриентите са преписали стихотворението на Вапцаров “Вяра”, вместо да пишат есе или интерпретативно съчинение в обем до 4 страници по темата “Човекът и вярата”. Други пък са

пnреразказали

стихотворението,

с което тотално впечатлили проверителите. И в двата случая са получили по 0 точки на въпроса. Според жанровете повечето са предпочели есето.

Според анализа се очертава устойчива тенденция към спад на процента на двойките по география и икономика. През 2016 г. скъсаните са били 1/3 от зрелостниците, през 2017 г. - 1/4, а тази година с двойка са само 17,18%.

Добре сработиха мерките за сигурност, допълниха от МОН. Анулираните работи по време на изпита заради преписване са 16, още 11 работи са отпаднали при проверката, защото върху листовете е имало някакъв знак, който нарушава анонимността.

От 2022 г. изпитът

ще е на 2 нива

Форматът на матурите трябва да бъде променен от 2020 г. заради новите програми според Закона за предучилищното и училищното образование. Тогава матурите ще са на две нива. Български език и литература като първи зрелостен изпит ще държат всички. На втория изпит по предмет по избор абитуриентите трябва

да се явят на някой от

профилиращите предмети

На трети изпит по желание вече могат да държат по-трудния изпит по профил или по-лесния по общообразователна подготовка.

Това обяви Евгения Костадинова, шеф на дирекцията “Образователни програми и образователно съдържание” в МОН.

До 2022 г. абитуриентите ще полагат зрелостни изпити по учебните програми, по които се обучават според Закона за народната просвета, затова дотогава нямало основание да се променяме форматът.

8-класниците тази година

ще са първият випуск,

който ще завърши с нов вид матура. Провеждането на матурите през годините обаче показва, че на трети изпит се явяват съвсем малко абитуриенти. Тази година на такъв изпит са се явили едва 333-ма.

До 10-и клас тези, които са приети в профилирани гимназии, не учат профилиращи предмети. Профилирането им е в 11-и и 12-и клас. Учениците в професионалните гимназии още в 8-и и 9-и клас имат отделни часове по професионална подготовка. Когато завършат 12-и клас според това в какво училище са, вторият им изпит ще е по предмет от профила или професията. Това налага да се работи в разработването на зрелостни изпити както за профилирана подготовка, така и за общообразователна.

Като автономни университетите сами ще решават коя матура да си изберат за вход

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Поетесата Надежда Захариева търси стихове на улицата. Топпапараците на "България Днес" изловиха вдовицата на великия Дамян Дамянов да дири вдъхновение в най-острия студ, оглеждайки минувачи и сгради с напрегнато изражение. Въпреки че вече е в добро здраве, поетесата нито веднъж не се усмихна на някого,

Вратарят на "Евертън" и Англия Джордан Пикфорд може да премине в "Манчестър Юнайтед" през зимата. Ръководството на "червените дяволи" гласи 24-годишния страж за заместник на Давид де Хеа. Договорът на испанеца с клуба е до лятото на 2020 година. В момента преговорите за продължаването му са преустановени.

Борислав РАДОСЛАВОВ "Мечтая да работя и сама да изкарвам пари, за да живея нормален живот. Мога да шия всякакви дрехи - рокли, блузи, панталони, поли. Събирам пари, откъдето успея, за да си купя електронна шевна машина." Това споделя пред "България Днес" столичанката Даниела Стаменова. Жената е с два ампутирана крака след лекарска грешка.