Нетаняху към Борисов: Приятелю мой, отново те приветствам в Израел! (Видео, обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6910166 www.24chasa.bg
Снимки: Пресслужбата на Министерския съвет

 "Ние никога няма да забравим как българските граждани са легнали върху жп релсите, за да предотвратят депортирането на евреите си. С България споделяме изключително добро сътрудничество в редица области. Искам също така да благодаря за последователната ви подкрепа и отстояването на интересите на Израел, включително и в ЕС. Приятелю мой, отново те приветствам в Израел!". Това каза министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху на среща с българския премиер Бойко Борисов. Днес е вторият ден от тридневното посещение на Бойко Борисов в Израел, в който се среща с Нетаняху.

"Когато пътувахме насам с вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на образованието Красимир Вълчев, с шефа на ДАНС Димитър Георгиев им казах: "Сега ще видите един човек, който е световен талант в това да е най-добър приятел и да е до камината на Тръмп и да е с президента Путин на парада в Москва. Така че имаме много теми да обсъдим. Не винаги отношенията между Израел и ЕС са на висотата, която трябва да бъдат. Аз винаги съм считал, че Израел е изключително важен за сигурността в Близкия Изток", каза българският премиер. 

"Не знам дали знаете, но нашите военни пилоти и тези на Израел провеждат редица седмици учебни боеве, които са изключително полезни", добави още той. 

"Много благодаря и мога да кажа, че сме постигнали изключително много, откакто се запознахме за първи път в Тел Авив", отговори израелският премиер. "Сега, ако ми позволите, искам и по темата за тероризма да кажа нещо на иврит. Преди няколко седмици стана една трагедия. В Ирак бе убит един израелец - да бъде светла неговата памет. Днес аз бих искал да поздравя армията и службата за вътрешна сигурност за техните умения и действия. Убитият войник е бил един от най-добрите", сподели още Нетаняху.

Министър-председателят Бойко Борисов бе категоричен, че в днешно време на България и на българския народ им се налага да взимат много тежки решения, но историята помни едно такова решение, което би могло да се определи като подвиг. „Със спасяването на българските евреи от депортация, нашата страна се е опълчила на една страшна машина, каквато по онова време е била фашистка Германия“, подчерта премиерът. Той благодари на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху за думите му, че Израел никога няма да забрави геройството на българския народ.

„Ние винаги ще бъдем признателни на България, чиито граждани са лягали на релсите, за да предотвратят депортацията на българските евреи. Оценяваме високо вашите усилия за борбата с антисемитизма, радикалния ислям и тероризма“, заяви министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху.

Сътрудничеството в областта на сигурността открои като един от приоритетите в отношенията между България и Израел премиерът Бойко Борисов.

"Що се касае до сферата на високите технологии, ще разговаряме дали не можем да направим съвместно производство в областта на отбраната, особено в това изключително модерно и силно оръжие, каквото са дроновете".

Министър-председателят акцентира и на ролята, която играе Израел за сигурността в Близкия изток. "Невинаги отношенията между ЕС и Израел са на висотата, на която трябва да бъдат, но аз винаги съм считал, че Израел е изключително важен за сигурността и стабилността в Близкия изток. Надявам се истински и мирните споразумения да се подпишат", заяви Борисов.

Двамата премиери акцентираха и на двустранните отношения, които определиха традиционно като добри.

"И искам също така да благодаря за последователната ви подкрепа и отстояване на интересите на Израел по време на различните международни форуми, в които участвате, включително и в рамките на Европейския съюз", каза Нетаняху.

Развитието на двустранните отношения – това е основна тема на разговорите между премиера Бойко Борисов и израелския му колега Бениямин Нетаняху.

Израел е стратегически партньор на България в областта на икономиката, финансите, енергетиката, туризма и селското стопанство.

Статистиката сочи още, че през 2017 година стокообменът между двете страни възлиза на 140 милиона долара. Сътрудничество има и в областта на високите технологии и сигурността.

По-късно Борисов ще се срещне с президента на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер. След това Борисов ще разговаря и с израелския президент Реувен Ривлин.

Лидерът на парламентарната опозиция Исаак (Бужи) Херцог ще даде работен обяд в чест на премиера Бойко Борисов. В програмата е предвидено поклонение в Божи гроб и аудиенция при Патриарха на Ерусалим Теофилос Трети (Патриарх на Светия град Ерусалим, на цяла Палестина, Сирия, Арабия и отвъд река Йордан, на Кана Галилейска и Светия Цион). Вечерта ще има коктейл в чест на българския премиер Бойко Борисов.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"Левски" смени треньора и на "Герена" има нови методи за подготовка. Един от тях изглежда революционен поне за отборите в София. "Сините" вече тренират на пясък. Или поне тези от играчите, които се възстановяват от различни травми. На паркинга пред съблекалните на "Герена" в специално оградено място бе насипано сериозно количество пясък.

Тази година ще се проведе XXVI-тото издание на уникалния по рода си международен фестивал за авторска македонска песен и изпълнителско изкуство "Пирин Фолк" Сандански. За втора поредна година курортният ни град ще посрещне и участници в конкурса за деца – "Детски Пирин Фолк". На 24 август в Летния театър 20 деца на възраст между 8 и 15 години от

Николай Грозев е роден на 25 юли 1960 г. Средното си образование е завършил в ТМТ "Н.Е. Жуковски" в Сливен, а висшето - в Институт за учители специалисти, отново в областния град. От 1984 до 1990 г. работи като автоинструктор към СБА - Нова Загора. След това в продължение на 17 години е управител в частен бизнес.